Kilo verme sürecinde birçok kişi, sağlıklı beslendiğini düşündüğü halde farkında olmadan aldığı bazı gizli kalori kaynakları sebebiyle hedefine ulaşmakta zorlanabiliYOR. Bu hafta kilo kaybını engelleyen gizli kalori kaynaklarını mercek altına alıyoruz.
1- SALATA SOSLARI
YAĞLI VE KREMALI SOSLAR: Özellikle dışarıda yemek yerken tercih ettiğiniz salatalara eklenen krema bazlı soslar, sandığınızdan çok daha fazla kalori içerebilir. Restoranlarda salata sipariş ederken, sosun ayrı bir tabakta gelmesini isteyin ve miktarını siz kontrol edin.
LİMON: Limon suyu, birçok kişi tarafından kalorisiz olarak düşünülür. Ancak limon da turunçgil ailesinden bir meyve olduğundan, tıpkı portakal suyu gibi düşünülmelidir. Salatanıza çeyrek limon sıkmak yeterli olacaktır. "Limonu çok seviyorum" diyorsanız gün içinde meyve tüketiminizi azaltarak limona yer açabilirsiniz.
Çocukların okuldaki başarılarını ve sağlıklı büyümelerini desteklemek için doğru beslenme alışkanlıkları kazanmaları büyük önem taşıyor. Okul döneminde, çocukların gün boyu enerjik ve derslerine odaklanmış kalabilmesi, sağlıklı beslenme ile doğrudan ilişkilidir. Peki, beslenme çantasına neler koymalı? Öğünlerinde neler yedirmeli? İşte çocuklarınızın sağlığını destekleyecek dengeli ve besleyici beslenme önerileri:
1- SAĞLIKLI YAĞLAR
Omega-3 yağ asitleri, çocukların beyin gelişimi ve bilişsel fonksiyonları için gerekli olan sağlıklı yağlardır.
BESLENME ÇANTASI: Ceviz, badem, fındık gibi yağlı tohumlar, şeker ilavesiz fındık/fıstık ezmesi veya avokado dilimlerine yer verebilirsiniz.
ÖĞLE VE AKŞAM YEMEĞİ: Semizotu ve haftada 2-3 defa balığa yer verebilirsiniz.
1- YORULAN BAĞIRSAKLARI DESTEKLEMEK EN ÖNEMLİ ADIM
Tatilde değişen yemek ve uyku saatleri, beraberinde yediklerinizin içeriğini de düşününce tatil sonrası bağırsak sağlığını destekleyici bir düzene geçiş yapmak ilk işiniz olmalı. Muz, soğan, sarımsak, enginar, kuşkonmaz, keten tohumu, ev yapımı yoğurt, turşu, ekşi mayalı tahıllı ekmek gibi posa oranı yüksek, probiyotik/prebiyotik besinlerle bağırsaklarınızı destekleyin. Zengin suş sayısı ve çeşitliliğine sahip probiyotik besin takviyelerinden destek alabilirsiniz.
2- GÜNEŞTEN YIPRANAN CİLDİMİZİ BESİNLERLE CANLANDIRIYORUZ
Güneş ışınları ve tükettiğimiz yağlı, şekerli besinler vücudumuza ve cildimize çok da nazik davranmıyor. Cilt sağlığınız için su içmeyi ve antioksidan oranı yüksek besinlerin tüketmeyi artırmalısınız. Günde içeceğiniz 2-3 litre su sayesinde vücudunuzdaki metabolik artıkların atımını sağlayarak detoks etkisini başlatmış olacaksınız. Zengin A vitamini içeren havuç, şeftali kayısı, zengin likopenden içeren domates ve kırmızı meyveler, yüksek antioksidan değeri sayesinde serbest radikallerle savaşıp, zengin E vitamini içeren, UV (ultra viyole ışınları) hasarının azaltılmasını destekleyen, çekirdekli siyah kuru üzüm ve mor meyvelerle zarar gören cildinizin toparlanmasını hızlandırabilirsiiz. Kolajenli besinler cilt elastikiyeti ve nem oranını artıracaktır. Bu noktada kemik iliği, et, tavuk tüketimi ve C vitamini + antioksidan içerikleri yüksek turunçgiller, yeşil sebzeler, kırmızı mor meyveler, kolajen üretiminin artırılmasına yardımcı olacaktır.
3- YIPRANAN SAÇLARINIZIN NEMİNİ BESİNLERLE GERİ KAZANDIRIYORUZ
Havuzdaki klor, deniz suyu, güneş gibi faktörler saçın nemini ve parlaklığını kaybetmesine neden olabiliyor. Saçınız için omega 3 kaynağı somon, ceviz, keten tohumu gibi besinleri tüketerek saçlarınınızın daha sağlıklı olmasını sağlayabilirsiniz. Badem, yumurta, avokado; E vitamini + B7 vitamini (biotin) içeren besinlerdir. Saçların nem dengesinin sağlanmasını destekler.
4- İDRAR YOLLARI SAĞLIĞINI İHMAL ETMİYORUZ
Hayatın koşuşturmacası içinde, zaman zaman kendimizi yorgun, bitkin ya da motivasyonsuz hissedebiliriz. Günlük yaşamın getirdiği stres ile başa çıkmanın en basit ve etkili yollarından biri, beslenme alışkanlıklarımızı gözden geçirmek olabilir. Unutmayın, mutluluğun anahtarı, tabağınızda saklı olabilir.
ÖĞÜNLERE DİKKAT
Dengeli ve doğru bir beslenme düzeni beyin fonksiyonlarını destekleyerek stres ve depresyonla başa çıkmamıza yardımcı olur.
Örneğin, sabahları dengeli bir kahvaltı, gün boyu enerjik ve odaklanmış hissetmenizi sağlar, şekerinizi dengede tutar ve ani enerji düşüşlerini önler.
Akşam yemeğinde tükettiğiniz sebzeler, sağlıklı yağlar ve protein kaynakları, hem bedensel hem de zihinsel iyilik halinizi destekler.
Aralarda yiyeceğiniz meyve ve kuruyemişler serotonin seviyenizin artmasını destekleyebilir.
SEROTONİN VE MUTLULUK
Vücudumuz, serotonin ve dopamin gibi mutluluk hormonlarını üretmek için belirli besinlere ihtiyaç duyar. Bu hormonların dengeli bir şekilde salgılanması, stresli durumlarla daha iyi başa çıkmamıza ve genel olarak daha mutlu hissetmemize destek sağlar.