Diyetisyen Eda Yıldırım

02 Eylül 2024, Pazartesi 07:00

Tatil sonrası forma girmenin yolları

1- YORULAN BAĞIRSAKLARI DESTEKLEMEK EN ÖNEMLİ ADIM

Tatilde değişen yemek ve uyku saatleri, beraberinde yediklerinizin içeriğini de düşününce tatil sonrası bağırsak sağlığını destekleyici bir düzene geçiş yapmak ilk işiniz olmalı. Muz, soğan, sarımsak, enginar, kuşkonmaz, keten tohumu, ev yapımı yoğurt, turşu, ekşi mayalı tahıllı ekmek gibi posa oranı yüksek, probiyotik/prebiyotik besinlerle bağırsaklarınızı destekleyin. Zengin suş sayısı ve çeşitliliğine sahip probiyotik besin takviyelerinden destek alabilirsiniz.

2- GÜNEŞTEN YIPRANAN CİLDİMİZİ BESİNLERLE CANLANDIRIYORUZ

Güneş ışınları ve tükettiğimiz yağlı, şekerli besinler vücudumuza ve cildimize çok da nazik davranmıyor. Cilt sağlığınız için su içmeyi ve antioksidan oranı yüksek besinlerin tüketmeyi artırmalısınız. Günde içeceğiniz 2-3 litre su sayesinde vücudunuzdaki metabolik artıkların atımını sağlayarak detoks etkisini başlatmış olacaksınız. Zengin A vitamini içeren havuç, şeftali kayısı, zengin likopenden içeren domates ve kırmızı meyveler, yüksek antioksidan değeri sayesinde serbest radikallerle savaşıp, zengin E vitamini içeren, UV (ultra viyole ışınları) hasarının azaltılmasını destekleyen, çekirdekli siyah kuru üzüm ve mor meyvelerle zarar gören cildinizin toparlanmasını hızlandırabilirsiiz. Kolajenli besinler cilt elastikiyeti ve nem oranını artıracaktır. Bu noktada kemik iliği, et, tavuk tüketimi ve C vitamini + antioksidan içerikleri yüksek turunçgiller, yeşil sebzeler, kırmızı mor meyveler, kolajen üretiminin artırılmasına yardımcı olacaktır.

3- YIPRANAN SAÇLARINIZIN NEMİNİ BESİNLERLE GERİ KAZANDIRIYORUZ

Havuzdaki klor, deniz suyu, güneş gibi faktörler saçın nemini ve parlaklığını kaybetmesine neden olabiliyor. Saçınız için omega 3 kaynağı somon, ceviz, keten tohumu gibi besinleri tüketerek saçlarınınızın daha sağlıklı olmasını sağlayabilirsiniz. Badem, yumurta, avokado; E vitamini + B7 vitamini (biotin) içeren besinlerdir. Saçların nem dengesinin sağlanmasını destekler.

4- İDRAR YOLLARI SAĞLIĞINI İHMAL ETMİYORUZ