Doç. Dr. Gökçen ErdoğanAdettendir sorulmalı
HABERİ PAYLAŞ

Adettendir sorulmalı

Adet gördüğünüz ilk anı hatırlıyor musunuz? O korku ve heyecan dolu andan sonra 40’lı yaşlarımızın sonuna dek adet görüyoruz genelde. Bazen inişli çıkışlı bazen de su gibi geçiyor bu süreç. Her yaşın, hayatın her dönemecinin kendine has sorunları oluyor. Ve adet döngüsünün de buna paralel sorunları. Hemen hepsi çözümlü. Yeter ki bilinçli olalım. Bedenimizi tanıyalım. Ona ihtimam gösterelim. Doktorlarla aramıza mesafe koymayalım.

SORUN PSİKOLOJİK Mİ ACABA?

SORU: Sevgili hocam, 23 yaşındayım. Hiç ilişkim olmadı. Adet düzensizliği, vulvada kabarcık görünümü ve akıntım nedeniyle doktora gitmiştim. Ultrason ve kan tahlili yapıldı. Vulvanın kendi normal yapısıymış. Testlerimde de bir sorun çıkmadı. Kısa sürede normale döner dendi. Ama akıntım arttı, rengi de yeşilimsi. Adetim hala düzensiz ve vulvadaki kabarcık görünümü artıp azalıyor. Kaşıntı, yanma da oluyor. İyiye değil kötüye gitti yani. Bir sorun yoksa bunlar psikolojik mi?

Haberin Devamı

CEVAP: Elbette bütün ihtimalleri elememiz gerekiyor. Azalmayıp artan şikayetleri ‘sorun yok’ diyerek geçiştiremeyiz. Daha detaylı bir tarama gerekir. Vajinal kültür antibiyogram ve geniş panel (mikroplazma, üreaplazma, neisseria, klamidia vs.) bakılsın derim. Adet kanamasının azlığı, çokluğu sorun olmayabilir ama adet düzensizliğinin bir sebebi vardır. Azalmayan artan yeşilimsi akıntının sebebini tabii ki öğrenmeliyiz. Vulvadaki doğal pürüzlü görünümle kaşıntı, yanma yapan kabarcıklar arasında tabii ki fark vardır. Sizden yeniden muayene olmanızı rica ediyorum. Belki o gün sorun yoktu ama bugün yeniden, etraflıca değerlendirilmeli.

Adettendir sorulmalı

İLACI BIRAKMAKLA HATA MI ETTİM?

SORU: Hocam, ben doğum kontrol hapı kullanıyordum (doktor tavsiye etti) ancak bacaklarımda aşırı ağrı yaptığı için bıraktım ve aradan 3 gün geçince kanamam oldu. Adet düzensizliğine mi sebep oldum? İlaca devam etmem şart mı? Kendi adet düzenimi bozmaktan da korkuyorum. Çünkü bundan 5-6 yıl evvel bunu yaşadım ve ilaçla tedavi oldum. İlacı bırakmakla hata mı ettim acaba?

CEVAP: Doğum kontrol hapını bıraktığımızda çekilme kanaması olur, bu normal. Bunu adet kanamanız olarak sayabilirsiniz ve bundan sonraki aylarda adetiniz bu periyoddan devam edecek muhtemelen. Düzensizlik yaşarsanız muayene olursunuz. Trombus ya da emboli riskiniz olabilir. Dolayısıyla bunlarla ilgili görüş almadan doğum kontrol hapına dönmeyin derim. Korunmak için başka yöntemler de var. Doktorunuzla birlikte, tüm bilgilerin ışığında yeni bir yöntem seçebilirsiniz; 3 aylık iğneler, çip, prezervatif, spiral gibi. Adet düzeninize önem vermeniz güzel ancak bunu bir paranoyaya da çevirmeyin. Rutin kontrollerinizi olun ve sağlıkla yaşayın.

Haberin Devamı

Adettendir sorulmalı

KIZIM ADET GECİKTİRİCİ KULLANABİLİR Mİ?

SORU: Hocam, 13 yaşında kızım var ve 8 ay önce adet oldu ilk kez. Düzensiz başladı, şimdi düzene girdi yeni yeni. Ama tatile gideceğiz ve onun regline denk geliyor. Adet geciktirici kullanmasında bir sakınca var mı? Sormadan kullandırmak istemedim.

CEVAP: Yetişkinlerde bile adet geciktiricilerin senede 3 kezden fazla kullanılmaması önemli. Hormonal bir değişimden geçen, adet düzeni yeni oturan genç kızlarımızda doğruyu söylemek gerekirse önermiyorum. Sonuçta bu ilaçlar, hormon dengesiyle oynayarak regli geciktiriyor, ricayla değil. Bu yaşlarda, yani yolun henüz başında hormon dengesini ve adet düzenini stabil tutmayı önemsiyorum. Belki tatil tarihinizde ufak bir değişikliğe gidebilirsiniz.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder