Rahim yapışıklığı halinde, hamileliğin ve doğumun riske girdiği doğru. Peki bu çözümsüz bir sağlık sorunu, kalıcı bir araz mı? Hayır. Öyleyse neden buradasınız. Doktorda olmalıydınız.
HİÇBİR RAHATSIZLIĞIM YOKTU BELİRTİ VERMEDEN OLUŞUR MU?
SORU: Hocam, hiçbir rahatsızlığım yokken, hamile olan kız kardeşimle doktora gittim ve muayene oldum. Doktor, rahmimin yapışık olduğunu ve ameliyat olmam gerektiğini söyledi. Gerçekten belirti vermeden böyle ciddi bir sorun oluşmuş olabilir mi? Çok şaşkınım. Çocuğum yok ama düşüğüm var. Hamile kalabiliyorum yani.
CEVAP: Rahim yapışıklığı, Asherman sendromu olarak da bilinir ve rahim içinde oluşan skar dokusu ve yapışıklıklarla karakterize bir durumdur. Bu yapışıklıklar, rahmin şeklini ve işlevini bozabilir, çeşitli semptomlara yol açabilir. Aslına bakarsanız düşük de bu semptomlardan biridir. Adet düzensizliği, infertilite, düşük, erken doğum ve pelvik ağrı, olası diğer semptomlardır. Bazen biri, bazen birden fazlası görülür. Şüphelendiğimizde pelvik muayene ultrason, MRI isteyebiliriz. Rahim ve tüpleri ayrıntılı görmemizi, yapışıklığın yerini ve boyutunu saptamamızı sağlaması için HSG çekebiliriz. Rahmin içine özel bir sıvıyla bakmaktır bu. Ya da histeroskopi dediğimiz işlemle rahme minik bir kamera yerleştirip rahim duvarını inceleriz. Sanıyorum doktorunuz teşhis koyarken bunları kullandı ve bu sonuca vardı. Ameliyat dediğine göre yapışıklığın ne kadar olduğunu saptamış olmalı çünkü. Ancak yine de içiniz rahat etmediyse ikinci bir uzman görüşü alabilirsiniz. Rahim yapışıklığı tartışmaya yol açmayacak kadar net bir sorundur zira.
İLAÇLAR İŞE YARAMADI HAMİLE KALAMIYORUM
SORU: Hocam, 7 yıllık evliyim ve rahim yapışıklığı nedeniyle çocuğum olmuyor. Kullandığım ilaçlar işe yaramadı. Sizin önerebileceğiniz bir ilaç var mı?
CEVAP: Ağrı kesici dahi öneremem. Sizi muayene etmiş, sağlık sorununuzu yakından görmüş olmam gerekir bir tedavi başlatabilmem için. Ancak kısaca bilgilendireyim. Rahim yapışıklığında ilaçla tedavinin uygun olacağına karar verdiysek hormon tedavisi uygulayabiliriz, pıhtılaşmayı önlemek için antifibrinolitik ilaçlar verebiliriz, ağrı ve iltihabı azaltmak için antienflamatuar ilaçlar kullanabiliriz. Ancak ilaç tedavisine yanıt vermeyen ya da uygun olmayan hastalar için histeroskopik veya laparoskopik cerrahi işlemleri vardır. Yapışıklığın yerine, derecesine göre bunlar tercih edilebilir. Doktorunuza ilaçla tedavi dışındaki seçeneklerinizi sorabilir ve ikinci bir uzman görüşü alabilirsiniz. Lütfen bir doktora başvurduğunuzda branşı ne olursa olsun, kafanızdaki soruları sorun. İşine karışın demiyorum. Ama siz tıp doktoru değilsiniz, bilmeyebilirsiniz ve bedeninizde olup bitenleri anlamak hakkınız.
PEŞ PEŞE DÜŞÜKLER YAPTIM SORUN GİDERİLMEMİŞ OLABİLİR Mİ?
SORU: Hocam, rahim yapışıklığım olduğu halde hamile kaldım, düşük tehlikeme rağmen doğum yaptım. Ve doktorum doğumda yapışıklığın da tamamen giderildiğini söyledi. Çocuklarımın arası çok olmasın diye 10 ay sonra hamile kaldım ve düşük yaptım. 4 ay sonra yeniden hamile kaldım. Yeniden düşük yaptım. Rahim yapışıklığım giderilmemiş olabilir mi?
CEVAP: Rahim yapışıklığı tekrarlayabilir, rahim tedaviden sonra da eski haline dönebilir, evet. Sık yaşanmasa da yaşanır. Ve düşüğe de sebep olabilir. Ancak şunu sormalıyım; 10 ay sonraki düşüğünüzde sebebin ne olduğuna bakılmadı mı? Hele ondan 4 ay sonrakinde mutlaka bakılmış olmalı. Tekrarlayan düşük önemlidir. Ve doktorunuza tıbbi öykünüzü de anlatmış olmalısınız. Lütfen muayene olun ve yapışıklık varsa giderilmeden, tedavi edilmeden yeniden hamilelik denemeyin. Başka bir nedene dayanıyorsa da onun tedavisini olun. Bir kez rahimde yapışıklık varken hamile kalabilmeniz bundan sonra tedavisiz devam edebileceğiniz anlamına gelmez.