Gebelik düşüncesi insanın aklına ve kalbine yerleşince ya da iş bu raddeyi geçip de bebek annenin rahmine yerleşince, mevcut hastalıklar kaynaklı kaygılar da otomatik olarak devreye giriyor. Benzeri soruların çokluğu nedeniyle anne adaylarının kaygılarını gidermeyi ve onları tedbire, temkine doğru biçimde yöneltmeyi bir görev bildim. Umarım en kısa zamanda sağlıkla kavuşursunuz. Doktorunuzun sözünden çıkmazsanız, tüm risklere ve olasılıklara rağmen bu gayet mümkün.
SARKOİDOZ HASTALIĞIM BEBEĞİME ZARAR VERİR Mİ?
SORU: Hocam, sarkoidoz hastasıyım ve hep ağır ataklarla geçiriyorum. Şu anda 5 haftalık hamileyim. Hamileliğimde bana bir sorun çıkarır mı diye çok tedirginim.
CEVAP: Bilmeyenler için açıklayalım; sarkoidoz, bağışıklık sisteminin anormal bir tepkisi sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır ve vücutta çeşitli organlarda iltihaplanmalara neden olabilir. Hamilelik ise zaten vücutta büyük hormonal ve fizyolojik değişikliklere yol açan bir süreç. Dolayısıyla bu iki durumun bir araya gelmesi, bazı kadınlarda belirli riskleri beraberinde getirebilir. Korkmayın, kaygı içinde yüzmeyin ama temkinli olun. Risklerden biraz söz etmek gerekirse; hamilelik sırasında hormonal değişiklikler, sarkoidozun alevlenmesine veya yeni semptomların ortaya çıkmasına neden olabilir. Sarkoidoz tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar, hamilelik sırasında bebeğe zarar verebilir. Bu nedenle, doktorunuzla hamilelik fikrini ve olgusunu mutlaka paylaşın ki ilaçlarınız ona göre düzenlensin. Bazı durumlarda, erken doğum, düşük veya preeklampsi gibi gebelik komplikasyonlarına yol açabildiğini de biliyoruz. Ayrıca çok nadir de olsa sarkoidoz anne sütü yoluyla veya doğum sırasında bebeğe geçebilir. Stresten kaçının, sağlıklı beslenin, güzelce uyuyun ve doktorunuzun düzenli takibinde kalın.
İNSÜLİN DİRENCİ TEDAVİSİ GÖRÜYORUM HAMİLE KALMAMI ZORLAŞTIRIR MI?
SORU: Hocam, 29 yaşındayım, 8 aylık evliyim. Guatr hormon düşüklüğüm nedeniyle ilaca başlatıldım. Değerim yükseldi ve tedavim devam ediyor. 8 ay içinde 16 kilo almıştım. İnsülin direnci teşhisi kondu. Diyete başladım. Yani tedavimi aksatmıyorum. Hamile kalmak istiyorum. Çok mu zor olur acaba?
CEVAP: İnsülin direnci, gebelik diyabeti riskini artıran önemli bir faktör. Gebelik sırasında hormonal değişiklikler, vücudun insüline direncini artırabilir ve kan şekerini yükseltebilir. Bazı durumlarda, özellikle polikistik over sendromu (PCOS) gibi insülin direnciyle ilişkili durumlar, düzensiz adet döngülerine ve dolayısıyla kısırlığa neden olabilir. Ancak bu durum, doğru tedavi ile genellikle giderilebilir. İnsülin direnci, yüksek tansiyon, erken doğum, düşük doğum ağırlıklı bebek ve diğer gebelik komplikasyonları riskini artırabilir. Bu olasılıkları söylüyorum ki aynı sorunu yaşayan kadınlar da sizin gibi doktorlarının gözetiminde uygun tedavilere başlayabilsinler. Size gelince; bilinçli biçimde diyet yapmanız, sağlığınıza dikkat etmeniz, ilaçlarınızı düzenli almanız, doktor kontrolünde kalmanız tabii ki büyük artı. Gebe kalmanız imkansız değil, hayır. Sadece hormon tetkiklerinizi, ovulasyon durumunuzu görmeden bu güzel haber ne kadar yakın, buna net yanıt vermem doğru olmaz. Tedavinizi tüm sonuçları görerek düzenleyebiliriz. Ve gebelik ihtimalini artıran ek tedaviler de var. Doktorunuzun sizi en doğru biçimde yönlendireceğinden şüphem yok. Yeter ki sorularınızı ona da sorun.