Vajinismusu konuşmaya başladığım ilk yıllarda, bu sorunla hayatı mahvolan, psikolojisi altüst olan ama yaşadığı şeyin adını bilmeyen o kadar çok kadın vardı ki... Çözüme yürümenin en önemli adımı, sorunu bilmektir. Sonra da sorunun çözümü için doğru uzmanla doğru yolu yürümek. Ümitsiz olmayın çünkü vajinismusun kesin çözümü var; tekrarlıyorsa çözülmemiş demektir.
İKİZ DOĞURDUM İLİŞKİ ÖLÜM GİBİ
SORU: 8 ay önce ikiz doğum yaptım ve şu an eşimle birlikte olmak benim için ölüm gibi bir şey. Asla istemiyorum çünkü çok zorlanıyorum, çok acılı ve sancılı oluyor. Ne yapmam gerekir?
CEVAP: Cinsel ilişkide ağrı ve sancı olmasının altında fiziksel bir neden, bir sorun var mı öncelikle jinekoloğunuza giderek bunun değerlendirilmesini istemeniz lazım. Bu mantar olabilir, vajinal atrofi olabilir (azalan östrojen nedeniyle vajinal duvarların incelmesi ve iltihaplanması) ya da hormonal eksiklikler, dengesizlikler olabilir; doktorunuz bu olasılıkları kontrol edecek ve elemek isteyecektir. 9 ay kısa bir süre sayılmaz maalesef. İkiz doğumda sorumluluklar, yorgunluklar da duble oluyor, yani psikolojik yükünüzün de etkisi vardır. Bebeğin bakımı, sorumluluk duygusu, annelik öncelikleri, kadınlık kimliğinden uzaklaşma gibi nedenlerle zorlanıyor olabilirsiniz. Ama bunun kararını doktorunuza görünmeden veremezsiniz ve ertelemeyin. Her şeyden önce kendi mutluluğunuz için. Doğum sonrası böyle sorunlar yaşanıyor çünkü. Vakitlice sağlığınıza, mutluluğunuza kavuşun isterim.
CİNSEL İSTEĞİM YOK
SORU: Hocam, ergenliğimin başlarında mastürbasyon yaparken iki kez anneme yakalandım ve dayak yedim. Hem de çok. Bu beni durdurmadı ve belki tepkisel olarak isteğimi artırdı. Ama aradan yıllar geçti, evlendim. Evliliğimde ise hiç isteğim yok. Ne yapacağımı asla bilemiyorum. Çünkü eşim de üzülüyor ve onu sevmediğimi düşünüyor. İyileşme şansım var mı?
CEVAP: Mastürbasyonun doğal bir sürecin parçası olduğunu kabullenemedi toplumumuz. Bir insanın mahremi olduğunu ve anne baba dahi olsak bunu yasaklamak, yüze vurmak, sorgulamak gibi haklarımız olmadığını kavrayamadı. Umarım bu değişecek. O gün mastürbasyon yapmak hakkınızdı, bugün de mutlulukla sevişip orgazma ulaşmak. Gelelim sorununuza; elbette yenebilir, iyileşebilirsiniz. Çocukluk travmanızın etkisi çok belirgin. Siz de farkındasınız zaten. Bilinçaltınız, desteklenmediğiniz ve suçlandığınız, cezalandırıldığınız duygunuz ve arzunuz için size alarm veriyor. ‘Yaşadıklarını hatırla’ diyor belki ve ket vuruyor. Ancak tabii ki terapiyle bunu yenebilirsiniz. Önce jinekolojik muayene olun, sonra da cinsel terapistten destek alın, olur mu? Eşinizle el ele gitmeniz ikinize de iyi gelir hatta.
VAJİNİSMUSU YENEMEDİM
SORU: Hocam, 8 yıllık evliyim. Yıllarca psikologların kapısını aşındırdık. Yine de vajinismusu yenemedim. Verilen egzersizleri uyguladık. İyileşiyorum sandık, umutluyduk ama yine beklediğimiz birleşme olmadı. Bu sırada bir mucize yaşandı ve hamile kaldım. Yarım sayılabilecek, bir şey anlamadığımız bir birleşmeydi ama bebek geldi. Doğumdan sonra sorunlarımız aynen devam ediyor. Ne yapabiliriz?
CEVAP: 8 yıllık bir evlilikte birden fazla uzmanla çalışmış olduğunuz halde kalıcı çözüme ulaşamadıysanız bir şeyler yanlış ve eksik olmuş demektir. Deneyimlerime güvenerek öncelikli tavsiyem bu konuda oldukça tecrübeli bir hekim ya da terapist ile çalışmanız. Çünkü önce tüm fiziksel olasılıkları elemeniz şart. Kadın anatomisine hakim bir uzmanla çalışmak, uzun vadede çözüme ulaşmamış vajinismus vakalarında çok çok önemli. Çünkü sürecin çözüme ulaşmasını engelleyen, onu tıkayan ve tespite muhtaç bir sorun olduğunu düşünüyorum. Ayrıca eşinizin muayene olmasını da öneriyorum, her taşın altına bakılsın. Ve birlikte olmayı bir vazife, bir ödev olarak görmediğiniz sakin bir dönem yaşamaya çalışın, akışa bırakmayı da deneyin. Bazen çözüm, sandığımızdan daha yakında olabiliyor.