Sormak, sizi yanıta yaklaştırır. Bu yüzden çekinmeyin; bilmediğinizi söylemekten, duysanız ya da önerilse de emin olmak istediğinizi ifade etmekten asla korkmayın. Hem bilgilerin üzerinden çift dikiş gitmenin ne zararı olabilir? Fazlaca kuşkuya ve evhama çevirmedikçe tabii.
ÇOK KANAMAM OLUYOR, AİLE HEKİMİ HORMONLU SPİRAL ÖNERDİ
SORU: Hocam, benim genç kızlığımdan beri çok fazla kanamam oluyor. Aile hekimimize söylediğimde hormonlu spiral taktırmamı önerdi. Ama neticede kadın doğum hekimi değil. Ben size danışmak istedim. 43 yaşındayım, 3 çocuk annesiyim ve daha önce spiral kullanmadım. Tehlikesi var mı acaba?
CEVAP: Mirena yani hormonlu spiral, rahim içine yerleştirildiğinde üzerindeki levonorgestrel hormonunu yavaşça salgılar. Adı bu yüzden hormonlu spiraldir. 5 yıl süreyle kullanabilirsiniz. Zaten taktırmak istediğinizde muayene olacaksınız. Takılmasına engel bir durum varsa doktorunuz saptar zaten ancak genelde uygunluk bulunur. Fakat; auralı migreni, rahim ağzı kanseri, karaciğer hastalıkları, yüksek AIDS riski, mol gebelik geçmişi, tromboembolik hastalığı, doğuma ya da düşüğe bağlı enfeksiyonu olanlar kullanamaz. Zaten doktorunuzla hepsinin üstünden geçersiniz. Ve evet, aşırı kanama sorunu olan hastalarımıza önerdiğimiz de doğrudur.
ALERJİ TEDAVİSİ GÖRÜYORUM İLAÇLAR GEBELİĞİ ENGELLER Mİ?
SORU: Hocam, bir süredir çeşitli ilaçlarla alerji tedavisi görüyorum. Bunlar genelde uyku ve ağırlık yapıyor. Başka bir yan etkilerini yaşamadım. Ama şimdi gebelik düşünüyorum. Alerji doktorum, ilaçlarımın gebelikte risk teşkil etmediğini, tedavime devam etmem gerektiğini söyledi. Fakat ben size sormadan buna güvenemedim. Sizce devam etmeli miyim?
CEVAP: İlaç isimlerini buraya yazamıyoruz. Ancak bana iletmiş olduğunuz ilaçlar B grubu dediğimiz grupta olduğu için gebelikte de kullanılması uygun olan ilaçlar. Dolayısıyla tedavinize devam edebilirsiniz. Gebelerin ya da emzirenlerin kullanımına uygun ağrı kesiciler, antibiyotikler ve başka pek çok ilaç var. Tabii bunları siz ayırt edemezsiniz. Dolayısıyla bu süreçte doktorunuzun yazmadığı ve önermediği ilaçlar kullanmayın. Ve gebelik düşünceniz oluştuğuna göre bir de muayene olmalısınız. Tüm bilgilerin üzerinden doktorunuzla geçmiş olursunuz. Bugün bir hekimden öneri alsa dahi, branş hekimine teyit ettiren kadınların varlığıyla mutlu olduğum bir gün oluyor.
DOĞUM KONTROL HAPI KİLO ALDIRIR MI?
SORU: Canım hocam, 21 yaşındayım ve 4 ay sonra düğünüm var. Düğün için çok zayıfladım ama doğum kontrol hapı kullanmaya başlayacağım ve kilo almak istemediğim için bundan çekiniyorum. Kilo aldırmayan bir çözümünüz var mı?
CEVAP: Doğum kontrol haplarının kilo aldırdığı gibi bir veri yoktur. İçerdiği hormon dolayısıyla geçici bir su tutulumu yapabilir. Ama bu da herkeste olmaz. Dolayısıyla yersiz bir korku ve halk arasında yayılan bir söylenti. Ama tavsiyem mutlaka bir kadın doğum hekimine muayene olmanız. Cinsel olarak yeni bir hayata adım atacaksınız ve sağlıklı, size uygun korunma yöntemini doktorunuzla belirlemeniz gerekir. Sonsuz mutluluklar diliyorum.