Doç. Dr. Gökçen Erdoğanİyi miyim? İyileşecek miyim?
HABERİ PAYLAŞ

İyi miyim? İyileşecek miyim?

Hastalığın kolayı, iyisi yok. Ama tedavi edilebilir olanı, tedaviye yanıt vereni, kolay atlatılanı var. Ve bunun için ilk adım erken teşhis, düzenli takip. Ne olur kendinizle ilgili hiçbir şeyi ihmal etmeyin. Genital bölgenizde bir öykü yazılıyor doğumdan ölüme dek, ona kulak verin.

İyi miyim İyileşecek miyim

KOYU RENK AKINTI ŞİKAYETİM VARDI KOLPOSKOPİ GERÇEKTEN ŞART MI?

SORU: Hocam sürekli koyu renkli akıntı şikayetiyle doktora gittim ve rahim ağzımdan leep yapıldı. Kanser öncüsü olabileceği söylenen doku alındı. Yani doktorumun söylediği bu. Ama bir sonraki kontrolümde asc-us çıktığı söylendi ve kolposkopi istendi. Smeare ve takibe rağmen kolposkopi gerçekten şart mı? Yaptırmaktan çok korkuyorum.

Haberin Devamı

CEVAP: Bilmeyenler için kısaca özetleyelim. Asc-us dediğimiz şey, pap smear testinden çok hafif derecede anormal sonuçlar elde edildiğini gösterir. Minimal hücresel değişiklikler diyebiliriz buna. Genelde önemli bir sorun çıkmaz ama yine de genellemelere bakarak ihmal edemeyiz ve emin olmak isteriz. Kolposkopiden korkmanıza gerek yok. Rahim ağzını 3-40 kez daha büyütme performansı olan çift gözlü bir mikroskop gözlemidir bu. Lezyonu derinlemesine inceler ve şüpheli bölgeden biyopsi alınmasına olanak sağlar ve patolojiye yollanır. Patoloji sonucu ise bize tedavinin yolunu gösterir. Olasılıkları elemeyeceksek doktora gitmenin anlamı yok, öyle değil mi? İçimizi tamamen rahat ettirecek tüm tetkikleri yapmalıyız. Doktorunuza güvenin lütfen.

İyi miyim İyileşecek miyim

SMEAR SONUCUNDA ‘YETERSİZ’ YAZIYOR BU NE ANLAMA GELİYOR?

SORU: Hocam yurtdışından her gelişimde smear testi yaptırıyorum ama bu defa geri döndüğümde sonucumda ‘yetersiz’ yazdığını gördüm. Yeniden gelmek için en az 3 ay beklemem gerekiyor. Şu an risk altında mıyım? Koruyucu hücrelerin yetersizliği mi, sonucun olumsuzluğu mu, bunu nasıl yorumlamam gerek? Ve 3 ay hayati bir sorun çıkarır mı acaba? Ne yapmalıyım?

CEVAP: Kaygılanmayın. Smear testinde sizden bir örnek alıyor, teste sokuyoruz ya; hah işte o örneğin çeşitli nedenlerle yetersiz geldiği ve değerlendirilemediği anlamına geliyor. Bazen kan ya da mukus nedeniyle hücreler tam değerlendirilemez ve test de sonuç vermez. Yaşanan bu. Yani sonuca dair işaret ettiği aksilik bu; bir hastalık falan değil. Kan ya da idrar verdiğinizde yetersiz gelmesiyle aynı şey yani. Tekrarlaması gerekiyor. Miktar değil de nitelik anlamında hücrelerin incelenmesine yetecek örnek alınamamış ve bu sebeple sonuca varılamamış. Ben 3 ay beklemeden orada da yaptırabileceğinizi düşünüyorum. İmkan yoksa yapacak bir şey yok tabii. Ama smear gibi taramaların ötelenmesini, ihmal edilmesini istemem. Bazen 10 gün bile önemlidir. En kötü ihtimali düşünelim; şu an bir sorun var ve siz bunu 3 ay sonra öğreneceksiniz. E tabii istemeyiz. Ve diyelim hiçbir sorun yok; e 3 ay beklemeden öğrenmek harika değil mi?

Haberin Devamı

İyi miyim İyileşecek miyim

AMELİYATTA RAHMİM ALINDI AMA AKINTIM DEVAM EDİYOR

SORU: Hocam 8 ay önce rahim ağzı kanseri teşhisi konuldu. Önce tedavi denendi ama sonra ameliyatın kesinlikle gerekli olduğu söylendi ve ameliyat oldum. Rahmim alındı ve sıçrama ihtimali olan lenf bezlerimin de çıkarıldığını söylediler. Bunun üzerinden 2 ay geçti. Ama benim teşhis konulmadan önce yaşadığım belirtiler ve özellikle akıntım aynen devam ediyor ameliyat sonrası. Bu ameliyatın başarısız olduğu anlamına mı gelir?

Haberin Devamı

CEVAP: Rahim ağzı kanserinin tedavisi için adımlar izlenmiş, başarılı da olunduğunu düşünüyorum. Rutin kontrollerinize sadık kalırsanız hızla iyileşeceğinize tüm kalbimle inanıyorum. Operasyon sonrası 6 hafta süreyle vajinal akıntı bekleriz, normal kabul ederiz. Ama siz tedirginseniz elbette doktorunuza yeniden danışabilirsiniz. Neden uzun sürdüğünü sorabilirsiniz. Bazen ufak kişisel farklar oluşabilir. Bunlar bir sorun olduğunu işaret etmez. Ama en doğrusunu doktorunuz söyleyecektir. İçinizin rahat etmediği noktada ikinci bir görüş alabilirsiniz. Geçmiş, gitmiş olsun.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder