Doç. Dr. Gökçen ErdoğanMeme sağlığı
HABERİ PAYLAŞ

Bugün bu köşeyi memelere ayırdım. Hayır, göğüse falan değil, dümdüz memeye. Annelerin, bebeklerini beslediği memelere, çamaşırlarımızın içinde gizlenen memelere. Büyüklüğü, küçüklüğü hepsi zaman zaman dert edilen memelere. Sağlıklı kadının bir parçası olan ve en azından elle muayenesi hiç aksatılmaması gereken memelere. Artık çoğu belediyenin ücretsiz mamografi hizmeti başlattığını da hatırlatmak isterim yeri gelmişken. Çok önemli, gerçekten çok önemli.

Meme sağlığı

UÇLARDA BEYAZ KABARCIKLAR OLUŞTU

SORU: Hocam, meme uçlarımda pembe beyaz kabarcıklar oluştu ve bunlar regl dönemimde daha belirgin hale geldi. Ağrı yok ama kaşıntı var. Mantar olma olasılığı var mı? Değilse ne olabilir? Biraz panikledim de.

Haberin Devamı

CEVAP: Evet, meme uçlarında oluşan kabarcıklar mantar enfeksiyonu belirtisi olabilir. Özellikle nemli ve sıcak ortamlar mantarların üremesi için uygun koşullar sağlar. Regl döneminde hormonlardaki değişimler nedeniyle memelerde hassasiyet ve nem artışı olabilir, bu da mantar riskini artırabilir. Diğer olasılıklarsa; alerjik reaksiyon (yeni bir sabun, şampuan ya da kozmetik ürüne karşı olabilir), sürtünme (sıkı ve pamuklu olmayan iç çamaşırları sürtünmeyle tahrişe neden olmuş olabilir), egzama (bu bir cilt sorunu ve sebebine mutlaka bakılmalı) ve viral enfeksiyon (bunun için de doktorunuz test yapabilir). Çok önemli bir sorun olduğunu sanmıyorum ama ne olursa olsun kesin tanı ve uygun tedavi için bir kadın hastalıkları uzmanına başvurmanız önemli. Hijyene dikkat edin bu arada ve pamuklu, rahat çamaşırlar tercih edin. Ürün denemeleri yapmayın, doktorunuzun vereceği ürün ya da ilaçları kullanırsınız.

Meme sağlığı

HENÜZ 5 HAFTALIK HAMİLEYİM AMA MEMELERİM PATLAMAK ÜZERE

SORU: Hocam, hamileyim. Henüz 5 haftalık ama memelerim patlamak üzere. O kadar şiş ki... Bu normal mi acaba?

CEVAP: Hamilelikte memelerin şişmesi ve hassas olmasını normal kabul ederiz. Kişisel bir şeydir, her kadında farklı yaşanabilir. Hamilelik hormonları, özellikle östrojen ve progesteron, meme dokusunda hızlı değişikliklere neden olur. Bu değişiklikler, memelerin süt üretimini sağlamak üzere hazırlanması anlamına gelir ve bu süreçte şişme, hassasiyet ve ağrı oldukça sık görülür. Sıkı ve sentetik iç çamaşırları yerine pamuklu ve rahat iç çamaşırları tercih edin. Sıcak kompres (çok sıcak değil tabii ki) memelerinizdeki ağrıyı hafifletebilir. Herhangi bir endişeniz olursa veya ağrınız şiddetliyse mutlaka doktorunuza danışın. Çünkü sizin normal olmadığını hissettiğiniz her şeyi, değerlendirilmeye değer buluyorum. Ve eğer meme başı akıntısı ya da elinize gelen bir kitle hissederseniz doktorunuza mutlaka başvurun. Bunun dışında zaten gebelik boyunca rutin kontrolleriniz olacak, o esnada doktorunuza kafanıza takılan her şeyi sorabilirsiniz. Gebeleri rahatlatmak, bizi mutlu eder.

Haberin Devamı

Meme sağlığı

SADECE TEK MEMEMDE SÜT VAR

SORU: Hocam, 2 aylık bebeğim var, emziriyorum ama tek mememde süt var. Bunun sebebi ne olabilir? Tek meme yetmez diye endişelenmeye başladım ben.

CEVAP: Tek memeden süt gelmesinin çeşitli nedenleri olabilir; süt kanallarından biri tıkanmış olabilir mesela. Ağrı, kızarıklık, şişlik varsa sütsüz memede mastit olabilir. Bebek, süt gelen memenizi daha rahat kavradığı için ya da paşa gönlü öyle istediği için (evet yaşandı) tek memeyi tercih ediyor olabilir. Ya da süt üretimini etkileyen hormonal bir dengesizlik olabilir. Doğumdan sonra emzirmeyi öğretmek için hemşireler gelir hani. Oradaki amaç, iki memeyi de doğru ve efektif kullanabilmeniz için yöntemi göstermek, bebeğe memeyi tanıtmak, anneye de iki memeden de fayda almayı göstermektir. En başından beri mi tek memede süt vardı, sonradan mı oldu bilmiyorum. Ama yalnızca bir emzirme yardımıyla bile düzelebilir bu sorun. Doktorunuz ve doğumdan sonra sizinle ilgilenen hemşireler ya da doğum sonrası bakım yardımı veren profesyonellerden destek alabilirsiniz. İki memeyi de eşit emzirmeye çalışmak iyi olabilir çünkü. Bebek memenin birini tutmasa dahi, varsa oradaki sütün sağılması gerekir. Ya da belki ufacık bir destekle tutması da sağlanabilir. Muayenede diğer memede süt var mı yok mu, bir sorun var mı anlaşılır zaten. Oldu da sütünüz yetmedi, doktorunuz sizi yönlendirecektir. Sakın kendinizi üzmeyin. En kısa zamanda ufak bir ziyaret gerçekleştirin.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder