Her hafta onlarca myomu yerinden yurdundan ediyorum. Her hafta en az 5 kadın evine sağlıklı, sorunsuz dönüyor. Tüm meslektaşlarım da öyle. Ama myomlar üremeye, kadınlar korkmaya devam ediyor. Korkmayın; doğuracaksınız, myomlardan kurtulacaksınız, bilinçleneceksiniz, sağlıklı birer kadın olarak uzun yıllar görecek, nice unvanlar taşıyacaksınız. Ve bilincinizi torunlarınıza dek taşıyacaksınız. Bizler, bedenlerimizin ve ruhlarımızın kıymetini bilen kadınlar olacak ve öyle kadınlar büyüteceğiz. Varsınız, değil mi?
MYOM VARKEN HAMİLE KALAMAZ MIYIM?
SORU: Hocam, ben tek çocuğum. Çünkü annemin rahmi benim doğumumdan 1 yıl sonra alınmış hem de daha 26 yaşındayken. Ben evli değilim ve annemle aynı kaderi yaşıyorum. 7 tane myomum var ve ameliyatla alınması gerekiyor. Ancak ben rahmimin alınmasını istemiyorum. Çok gencim ve çocuk sahibi olmak istiyorum. Myomlarımla hamile kalamaz mıyım?
CEVAP: Annenizin kaderini yaşamıyorsunuz, bu sizin yaşamınız. Muayene etmeden bir şey söylemem güç ama ben myom ameliyatlarımı yaparken özellikle rahmi korumaya gayret ediyorum. Rahmini aldıklarım ise nereye, kime giderse gitsin rahminin alınması dışında seçenek kalmamış olanlardı. Rahminin alınması gerektiği yönünde fikir beyan edilen pek çok hastada şansımızı son raddeye dek denemekten yanayım özellikle genç ve çocuk istemi olanlarda. Yani elbette rahminizi almadan myomlarınızdan kurtulma şansınız var. Myomlarınızı gördüğümde onlarla hamile kalma şansınız var mı onu da söyleyebilirim. Bütün meslektaşlarım da söyleyebilir. İki farklı görüş alarak bu konuda temkinli gidebilirsiniz. İki görüş birbirinden çok farklı olursa çare üçüncü bir hakem hekim.
MYOMLAR NEDEN TEKRARLAR?
SORU: Hocam, 2 yıl önce boyutları çok küçük olan myomlarım alındı ve hamile kaldım. Ancak doğumdan sonra myomlarımın geri geldiğini öğrendim ve bu defa daha büyükler. Neden tekrarlar ve ne yapmam gerekir?
CEVAP: Myomlar tekrarlayabilir. Görülme oranı bilimsel verilerde % 68 kadar yüksek bir oran. Myomların uygulanan cerrahi tekniğe, cerrahın deneyimine, işlem öncesi GnRHa verilip verilmediğine (GnRHa verilenlerde tekrarlama olasılığı daha fazla) göre tekrarlama olasılığı değişebilir. Ayrıca myomlar rahim duvarında kendiliğinden gelişir yani herhangi bir faktöre bağlı olmadan da gelişebilirler. Muayene etmeden bir şey söylemek mümkün değil. Ancak yeniden alınması ya da takip seçenekleri var. Ve lütfen doktorunuza başvurun. Bunlar uzaktan yanıtlanacak, sonuç alınacak sorular değil.
KANSERE DÖNÜŞÜR DİYE KORKUYORUM
SORU: Hocam, myomların iyi huylu yapılar olduğunu okumuştum ve bir şikayet yaratmaması nedeniyle de üstünde durmadım. Ancak komşum myomlarını aldırmadığını ve sonra kanser olduğunu söyledi. Şu an sağlık durumu da epey kötü. O kadar korkuyorum ki doktora gidemiyorum. Bana iyi bir şey söyleyin.
CEVAP: Myomlar iyi huylu yapılardır ve kansere dönüşme olasılığı % 0,2 civarındadır. Bu oran da epey düşük. Ben uzmanlık hayatımda sadece iki tane hastamda kötüye dönüşen gördüm. Myomların oluşumundan özellikle östrojen hormonu sorumlu kabul edilir ve genetik yatkınlığınız önemlidir. Ailede bu sorunu yaşayan başka kadınların olması, sizde de myom olma olasılığını kuvvetlendirir yani. Komşunuza acil şifalar diliyorum. Tıbbi öyküsünü bilmediğim için yorum yapmam doğru olmaz. Fakat şunu da bilin; doktora gitmemek kabul edilemez! Komşunuzun sağlık durumundan tamamen bağımsız olarak doktora gidiyorsunuz, myomlarınızın ölçüsünü, durumunu öğreniyorsunuz. Tedaviniz için önerilen yöntem neyse onu vakitlice uyguluyorsunuz. “Myomlar kanser yapmıyor, o zaman dursunlar” diye bir düşünce var çünkü toplumda. Hayır buna doktorunuz karar vermeli. Özellikle hızlı büyüyen myomlarda bu ihtimal biraz artar ki bu takip hekiminiz tarafından yapılır. Merak etmeyin; diğer kadınlardan daha riskli bir durumda değilsiniz. Rahim ve genital bölge kanserleri açısından hepimiz risk taşıyoruz az ya da çok. Önemli olan sağlığımızı takip etmek.