Doç. Dr. Gökçen ErdoğanPartnerimden ne kaptım?
HABERİ PAYLAŞ

Partnerimden ne kaptım?

Sadece gebelikten korunmak yetmez. Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan da korunmalısınız. Oldu da korunamadınız; işte o noktada teşhis ve tedavi daha fazla ertelenmemeli.

KAŞINTIM SÜREKLİ ARTIYOR

SORU: Hocam, genital bölgemde çok ciddi kaşıntı var ama mantar görünümü de yok gibi. Kaşıntı hiç azalmıyor, sürekli artıyor. Önemli, korkmam gereken bir sebebi olur mu? Ama ağrı yok. Ya da şimdilik yok mu demeliyim, bilmiyorum ama çok endişeliyim. Cinsel yolla bulaşan bir hastalık olma ihtimali var mı?

CEVAP: Her zaman öyle olmasa da olasılıklar içinde cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar var. Örneğin; trichomonas vajiniti, klamidya, bel soğukluğu, frengi ve genital herpes gibi enfeksiyonlar, genital bölge kaşıntısına neden olabilir. Tabii mantar (görünüm tek kriterimiz değildir) enfeksiyonu ya da alerjik reaksiyon da seçenekler arasında yer alıyor. Vajinal kuruluk yaşıyorsanız bu da kaşıntı yapar. Cinsel yaşamınız varsa cinsel yolla bulaş olması her zaman ihtimaller dahilindedir. Ancak sürekli artan, azalmayan, yaşam kalitenizi düşüren, sizi haklı olarak endişeye sevk eden bir sağlık sorununda daha neyi bekliyorsunuz? Muayene olmalısınız. Lütfen gizlilik konusunda endişe taşımayın. Doktor hasta gizliliği bir tevatür değil, bir gerçektir, vazgeçilemez bir gerçek.

Haberin Devamı

Partnerimden ne kaptım

KARIN AĞRISI, ATEŞ VE BULANTIM VAR

SORU: Hocam, erkek arkadaşımın penisinde bir süredir akıntı var. Ve bende dünden beri çok ciddi karın ağrısı, ateş ve bulantı. Yediklerimle ilgili olduğunu sanmıyorum. Karnım da ağrıyor ama idrar sırasında yanmayla birleşince aklıma cinsel hastalık olasılığı geldi. Sizce olabilir mi? Yoksa basit bir virüs mü? Penisteki akıntıdan bağımsız olduğuna inanmak istiyorum.

CEVAP: Klamidya ve bel soğukluğu hastalıklarında ki bunlar cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardır, vajinal ya da penis akıntısı, idrar sırasında yanma ve/veya ağrı, karın ağrısı, ateş ve bulantı bekleriz. Bazen hepsi bazen biri ya da birkaçı. Klamidya çoğu zaman belirti vermez ama geldiğiniz nihai noktada iki olasılığa da yakınsınız diyebilirim. İkiniz de mutlaka muayene olmalısınız. Normalde de özellikle yetişkinler için ateş sık rastlanmayan bir acil durum çağrısı değil midir zaten? Bu çağrıyı görmezden gelemezsiniz. Biriniz değil, ikiniz de doktora gidiyorsunuz, gerekli tetkikler yapılıyor ve doktorunuz gereken tedaviyi başlıyor. Teşhis ne olursa olsun süreci aksatmadan sağlığınıza kavuşuyorsunuz. Bence anlaştık.

Haberin Devamı

Partnerimden ne kaptım

3 AYDIR YALNIZIM AMA DOKTOR TEST İSTEDİ

SORU: Hocam, genital bölgemdeki ağrılı yaralar nedeniyle doktora gittim ve cinsel yolla bulaşan hastalık şüphesiyle test yapacağını söyledi. Çok gerilip çıktım ama siz gerekli görürseniz gideceğim. Bu testler nasıl yapılıyor? Ve ben 3 aydır erkek arkadaşımdan ayrıyım, kimseyle de birlikteliğim olmadı. Hastalık kapma olasılığım var mı gerçekten?+

CEVAP: Öncelikle cinsel yolla bulaşan hastalıklar da dahil olmak üzere çeşitli hastalıkların kaynağı olan virüsler, bedenimizde uyuyup bağışıklığımız düştüğünde hortlayabilirler. Dolayısıyla bulaş, hayatınızda erkek arkadaşınız varken gerçekleşmiş olabilir. Olasılıklardan biri bu. Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara dair testler; hastanın semptomlarına ve risk durumuna bağlı olarak kan testleri, idrar testleri, genital sürüntü testleri veya ağız sürüntü testleri gibi farklı yöntemler kullanılarak gerçekleştirilebilir. Doktorunuz buna karar verecektir. Mutlaka yaptırın, ihmale gelmez. Bazen hastalar sonuçta bir hastalıkları çıkmadığında boşuna yaptırdıklarını düşünüyorlar ama bu sevindirici olur. Umarım boşuna yaptırmış olursunuz. Diyelim öyle olmadı; o zaman da tedaviniz düzenlenir. Her hâlükârda kazanansınız.

Haberin Devamı

TEK EŞLİLER DE KORUNMALI MI?

SORU: Hocam, erkeklere güven olmaz biliyorum ama eminim eşim tek eşli. Ben de tabii öyleyim. Dolayısıyla cinsel hastalık riskimiz yok. Gebelikten korunuyorum ama eşimden korunmuyorum. Tek eşliyken hastalık kapma riskimiz yok, değil mi?

CEVAP: Şahsi önerim korunmanızdır. Çünkü tek eşlilik durumunda bulaş riski epey düşük olsa da bir önceki partnerden alınmış bir virüsün bulaşma riski bulunur. Elbette ne zamandır evlisiniz bilmiyorum ya da hayatınıza hakim değilim. Ama prezervatif de kullanımı zor bir şey değil. Çift dikiş korunun, ne zararı olacak?

Sıradaki haber yükleniyor...
holder