Doç. Dr. Gökçen ErdoğanRuha da ilaç gerek
HABERİ PAYLAŞ

Ruha da ilaç gerek

Ruhumuzun da yardıma ihtiyacı olabilir. Ve bu bir delilik hali, bir eksiklik değildir. Bazen doğru desteklenmiş keşiflere, hakemliğe, tarafsız bir göze ihtiyaç duyarız yaşamımızı okuyabilmek için, doğru okuyabilmek için. Çünkü insanız; bilmediklerimiz, yaralarımız ve hatalarımız var, uğradığımız haksızlıklar ve baş edemediğimiz dertlerimiz var. Utanmayın, kaçınmayın ve gücünüzün yettiği ölçüde yardım alın. İmkanları araştırın ve mümkün olan en iyi desteği arayın. Bedeniniz kadar ruhunuz da kıymetli.

Haberin Devamı

ERKEKLERE ARTIK GÜVENEMİYORUM

SORU: Canım hocam, 6 yıl önce sizinle tanıştığımda evliydim. 1 yıl sonra ihanet sonucu boşandım ve ondan sonra kimseye güvenemedim. Aslında çevremin kefil olduğu ve bana değer veriyor gibi görünen insanlarla da tanıştım ama asla bir erkeğe güvenemiyorum. Çünkü cinsellik odaklılar ve insan ne için tercih edildiğini anlayamıyor. ‘Çok güzelsin’i duymaktan nefret eder mi insan? Ben ediyorum. Çünkü böyle düşünmeselerdi yanımda olmalarına daha duygusal nedenler bulabilirdim. Şimdi yalnızca fiziksel özelliklerim için benimle ve daha iyisini bulsalar gidecek gibiler.

CEVAP: Açık açık söylemeyeyim de siz anlayın. Tanıştığınız bütün erkekler lacivertin aynı tonunda çıkmayacak tabii ki. Evliyken, sevgilisi varken birine aşık olmak, birinden hoşlanmak insanidir. Ancak dürüst olmayıp iki insanı aynı anda idare etmenin başka bir adı vardır. Ancak bunu geride bırakmanın da bir adı vardır; ruhen özgürleşmek. Bütün duygularınızla özgürleşin isterim. Bunun için de profesyonel destek almaktan kaçınmayın. Hayat çok kısa, erkekler de uçuyor. Mutluluk şansınızı kaçırmayın. Yalnızken de çok güzel, çok anlamlı ve değerlisiniz. Ama mutlu olma, sevme, sevilme şansınız varken, birinin bıraktığı arazlar yüzünden bunu neden tepesiniz? İnsanlara bir camın ardından bakmak ve sürekli geçmiş kaderinizden kaçmak çözüm değil. Üstelik bu onlara da haksızlık. İlişkiler, başlayabilir ve bitebilir. Önemli olan haksızlık etmeden değerlendirebilmek ve tadını layığıyla çıkarabilmek. Güzel misiniz? Tadını çıkarın, buna üzülmek de ne!

Haberin Devamı

Ruha da ilaç gerek

ÜÇÜNCÜ EVLİLİĞİMİ YAPTIM AMA BOŞANMAK ÜZEREYİM

SORU: Biricik hocam, ben 3. evliliğimi yaptım ama boşanmak üzereyim. Anladım ki ben evlilik sevmiyorum. Bu bana göre değil. İlişkilerim 2 yıl sürüyorsa evlendikten 3 ay sonra bitişe doğru ilerliyor. Neyi, nerede yanlış yaptığımı da bilemiyorum. Ama istiyorum ki iyi olayım, her şey yolunda gitsin. Çocuklarım olsun istiyorum mesela. İnanın fırsat bile olmuyor. Bana önereceğiniz şeyi yapacağımdan emin olabilirsiniz.

CEVAP: Hiç terapi aldınız mı? Bu çok doğal bir destek biçimi. Çünkü ilişkinizle evliliğiniz arasında nasıl farklar gördüğünüzü, nerede tıkanıp yalnızlığı tercih eder hale geldiğinizi, imzanın ruhunuzda neler değiştirdiğini, partnerinizin bundaki rolünü, varsa geçmiş travmalarınızı, gelecek kaygılarınızı, fark etmediğiniz korkularınızı ve daha pek çok şeyi fark edebilirsiniz. Daha da önemlisi bunlarla nasıl baş edeceğinizi öğrenebilirsiniz. Belki de gerçekten evlilik insanı değilsiniz ya da partner seçimlerinizde bazı hatalar yapıyorsunuz. Ya da hiçbiri değil ve sürpriz bir farkındalık yaşayacaksınız, bilemeyiz. Ama önerim bireysel olarak profesyonel destek almanız ve ilişkinizin bitmesini istemiyorsanız çift olarak da bir uzmana danışmanız. Doğru ilişki tesisi herkesin zamanla öğrenebileceği ve kendisiyle ilgili keşifleri sürdükçe kolaylaşacak bir şey bence. Dilerim en kısa zamanda her şey gönlünüze göre olur.

Haberin Devamı

BİR ANDA AŞIK OLUYORUM SONRA ANİDEN BİTİYOR

SORU: Hocam, ben ayran gönüllüyüm. Eskiden reddediyordum ama öyleyim. Bir anda bütün hücrelerimle aşık oluyorum, deliriyorum sonra aynı hızda sönüyor gidiyor ve biri bitmeden birine karşı duygularım başlıyor. Bunun sebebi libidom olabilir mi?

CEVAP: Libidonuz da olabilir, başka bir açlığınız da. En doğru yanıtı psikolog arkadaşlarım verecektir. Destek almanız mümkünse yolunuzu aydınlatabilir. Çünkü bazen duygusal bir açlığımız, yaşamımızdaki bir eksik, kendimizi dinlersek karşılaşmaktan korktuğumuz bir duygumuz yüzünden yalnız kalamayız. Ve bunun için de hep yüksek yaşarız, hep birine bağlanırız. Bu elbette bir tahmin, bir bakış açısı. Belki de aşk için doğmuşsunuzdur, bilemem. Ama ben olsam işin aslını bilmek ve hayatımın yönünü çizerken çok da yorulmamak için bir uzmana danışırdım. Aşk çok güzeldir bu arada. Eğer gerçekten aşksa.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder