Doç. Dr. Gökçen ErdoğanSağlıklı beden sağlıklı ruh

HABERİ PAYLAŞ

Sağlıklı beden sağlıklı ruh

Geçtiğimiz gün gerçekleşen hain terör saldırısında hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun.

Sağlıklı beden sağlıklı ruh

Ruh sağlığımızı korumanın farklı nedenlerle sürekli zorlaştığı, bir durumla baş ettiğimizi düşünürken bir diğer olumsuz durumun hortladığı coğrafyalarda beden sağlığını korumak hem daha güç hem de daha önemli oluyor. Ruhla beden bir bütün ve ruhun sancılarını beden ziyadesiyle hissediyor çünkü. Ama yine de iyi kalmanın bir direniş biçimi olduğunu düşünüyorum. Ve yaşadığımız tüm acılara, kederlere, sürekli tekrarlanan yaslara rağmen ayakta kalmamız için her şeyi yapacağımızı biliyorum. Ben de kendi uzmanlığımla tutmak istiyorum bunun bir köşesinden. Bu nedenle köşemin her zamanki amacına hizmet etmesine karar verdim. Ruhumuzla, bedenimizle olabilenin en iyisi olmaya çabalayacağız.

Haberin Devamı

Sağlıklı beden sağlıklı ruh

MEMEDEN GELEN AKINTI TEHLİKELİ Mİ?

SORU: Hocam PCOS tanısı aldım ve tedavim düzenlendi. Doğum kontrol hapı kullanıyorum 8 ayı geçti. Fakat regl dönemimde verdiğim arada memelerimden sarımsı akıntı gelmeye başladı. Süt değil ama bariz biçimde sıvı bir akıntı. Sebebi ne olabilir? Tehlikeli bir şey mi bu?

CEVAP: Yüksek olasılıkla prolaktin düzeyiniz yüksektir. Doktorunuzla paylaştığınızda aç karnına prolaktin değerinize bakılmasını isteyecektir. Korkulacak bir şey olduğunu sanmıyorum. Ancak ihmal etmenizi istemem ki tedaviniz bütün olarak bir sonuca varsın.

GEBELİKTE HERPES BEBEĞE ZARAR VERİR Mİ?

SORU: Hocam 3 aylık hamileyim ve tekrarlayan Herpes sorunum var. Bebeğime zararı olur mu acaba? Bir anomali yaratır mı mesela? Çok korkuyorum.

CEVAP: Herpes’in ne olduğunu açıklayalım önce. Herpes enfeksiyonu genel olarak ağız içi, mide, bağırsak ve genital bölgelerinin iç kısmını kaplayan dokular ile cilt dokusunun kesişim noktalarında, uçuk olarak da bilinen içi sıvı dolu veziküllerden ibaret döküntülerin eşlik ettiği bir enfeksiyondur. Çeşitli türleri vardır. Vücuda bir kez girdikten sonra yerleşir ve bağışıklığın düştüğü durumlarda yeniden hortlayabilir. Önerim bağışıklığınızı yüksek tutmanız. Bebekte anomaliye, cilt hastalıklarına sebep olmaz. Ancak doğum sırasında doktorunuzun sizinle ilgili bu bilgiye sahip olması gerekir. Çünkü doğum esnasında bulaş olabilir. Doktorunuzla görüşün, doğum yönteminizde değişikliğe gidebilir.

Haberin Devamı

Sağlıklı beden sağlıklı ruh

TIBBİ RAPORUMU OKUDUM BİR ŞEY GÖRMEDİM AMA KANSER RİSKİ ÇIKTI

SORU: Hocam ben Smear testi yaptırmıştım ancak sonuç göstermek için alabildiğim randevu ileri tarihliydi. Patoloji sonucum geldiğinde okuma yaptığımda anormal bir şey görmedim. Randevu zamanım geldiğinde de şehir dışındaydım gidemedim. 2 ay sonrasında yeni bir randevuyla gittiğimde kanser öncüsü hücre olduğunu söyledi doktorum. Tedaviye başlayacağını söyledi. Ama raporumda böyle bir şey yazmıyordu. Sizce başka bir doktora daha görünmeli miyim?

CEVAP: Aslında bu soruyu buraya biraz da ibret-i alem olsun diye koydum bugün. Siz tıbbi bir raporu okuma ve yorumlama yetkinliğinde değilsiniz. Dolayısıyla size önemli gelmesi, gelmemesi bir şey ifade etmez. Ne olursa olsun bir doktorun sonuçları görmesi gerekir. Kaldı ki aradan epey zaman geçmiş. O gün var olmayan bir sorun da meydana gelmiş olabilir. Günlerin bile önemi var kanser öykülerinde. Testiniz yapıldı mı; sonuç çıkar çıkmaz soluğu doktorun yanında alacaksınız. Bir teşhis aldınız ve şüpheleriniz mi var; ikinci bir doktor görüşü alacaksınız. Bunlar kulak ardı edilebilecek şeyler değil. Lütfen zaman kaybetmeyin ve doktorunuzun izinde kalın.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder