Tüp bebek sayfası, umut dolu ve kapanacak gibi değil. Kaygı da dolu elbette. Soru işaretleri ve keşkeler de var. Ama denemeye değmez mi? Bilimsel gelişmeler sağ olsun; çoğu zaman değiyor.
26 YAŞINDAYIM, DOKTORUM ISRARLA TÜP BEBEK DENEMEK İSTİYOR
SORU: Hocam, yumurtlama sorunum nedeniyle tedavi gördüm ancak sorunum devam ediyor. Yaşım 26. Yani tüp bebeğe müsait değil. Ama doktorum ısrarla tüp bebek denemek istiyor. Doğal yolla hamile kalamaz mıyım gerçekten? Ve tüp bebek olduğunu ben söylemesem anlarlar mı?
CEVAP: Tüp bebek uygulamasının uygun ve gerekli görülmesinin nedenlerinden biri de yumurtlama sorunudur. Yaş da bu nedenlerden biridir ancak yaşınız ileri olmasa dahi tüp bebek gerekebilir. Yani doktorunuzun ısrarı, yumurtlama sorununuz nedeniyledir. Genç yaşta da tüp bebek yapıyoruz. Bu bir kusur ya da hastalık değil. Siz söylemedikçe kimse bilmez. Tüp bebek tedavisi, yumurtaların doğrudan yumurtalıklardan alınarak dışarıda spermle döllenmesi ve daha sonra rahme yerleştirilmesi işlemidir. Bu sayede yumurtlama ve tüplerle ilgili sorunlar aşılmış olur. Yani gebeliğinizin farklı ve garip bir yanı olmaz. Gizlemek isterseniz gizleyebilirsiniz. Ancak dediğim gibi bu bir kusur değil. Sağlık sorunlarına karşı geliştirilmiş muhteşem ve bilimsel bir çözüm. Utanmanız gerekmez. Sakın doğal yollarla gebe kalma konusunda inat etmeyin. İkinci bir görüş alabilirsiniz tabii ki. Ancak tüp bebeği reddederek vakit kaybetmenizi ve zaten kritik olan yumurtalarınızı da kaybetmenizi hiç istemem.
İKİ TÜP BEBEK DOĞUMUN ARDINDAN DOĞAL YOLLA HAMİLE KALINIR MI?
SORU: Hocam, arkadaşım ilk bebeğini tüp bebek uygulamasıyla dünyaya getirdi. 3 yıl sonra yeniden hamile ve doğal yolla hamile kaldığını, tüp bebek yaptırmadığını söylüyor. Böyle bir şey olabilir mi?
CEVAP: Bu soruya yanıt vereyim ki kafasında benzer sorular taşıyan, daha önce tüp bebekle doğum yapmış anneler de bilsin ki yeniden doğal yollarla, tedavisiz de hamile kalabilirler. Bunu yaşayan çokça kadın var. Tüp bebek tedavisi, sadece gebe kalmanıza yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda bazı altta yatan kısırlık nedenlerini de tedavi edebilir çünkü. Örneğin, rahimdeki kan akışını düzenleyerek veya hormon seviyelerini dengeleyerek doğal gebelik şansınızı artırabilir. Ayrıca bireysel farklar söz konusu olabilir. Her kadının vücudu farklıdır ve tedaviye verdiği yanıt da farklı olabilir. Bazı kadınlarda tüp bebek tedavisi sonrasında doğal gebelik şansı artarken, bazı kadınlarda bu durum daha uzun sürebilir veya gerçekleşmeyebilir. Asıl mesele şu; bunu neden merak ediyorsunuz? Bir kadının hamile kalma yöntemi bence yalnızca kendisini ve ancak eşini ilgilendirir. İlk sorudaki kız kardeşim, toplumun bakış açısı nedeniyle tüp bebek yaptırdığını gizlemek istiyor bence. Kadınlar, hamilelik ve doğum biçimlerine göre kategorize edilmezler ve puan almazlar. Bunu sakın unutmayın.
DÖRT DENEME BAŞARISIZ OLDU KAÇ KEZ DAHA DENEYEBİLİRİM?
SORU: Hocam, 4'üncü tüp bebek denemem de başarısız oldu. Kaç kez daha deneyebilirim? Çünkü çok gencim ve vazgeçmek istemiyorum.
CEVAP: Tüp bebek tedavisinin başarısı birden fazla etkene bağlı. Mesela yaş ilerledikçe yumurta kalitesi de düştüğünden başarı şansı azabilir. Anne ve baba adaylarının sağlık durumu, gebelik şansını etkiler. Oluşan ve transfer edilen embriyoların sayısı ve transfer yöntemleri sonuca etki eder. Uygulamayı yapan doktorun deneyimi ve tedavi protokolünün başarısı da elbette önemlidir. Ve stres... Kaygı ve benzeri psikolojik durumlar da tedaviye olumsuz etki edebilir. Ancak bir sınır yok. Ekonomik koşullarınız uygun olduğu sürece, doktorunuzun onayıyla devam edebilirsiniz. Şunu söylemeliyim; 6 başarısız denemeden sonra başarı şansının epey düştüğünü kabul ederiz. Ama imkansız değildir. Bence önemli olan şu; sizin tüp bebek tedavisini seçme, buna mecbur kalma nedeniniz ne? Uygulamanın başarısızlığını doktorunuz neye bağlıyor? Embriyo sayınız, sperm kalitesi vs. her şey tarandığında tablo ne? Yani başarısızlığın nedenleri tespit edilebiliyor mu, ortadan kaldırılamıyor mu? Bunların hepsini bilmeliyiz. Ayrıca doktor değişikliğine de gidilebilir. Doktorunuz kötü olduğundan değil; yeni bir göz ve yeni bir sayfa da denenebileceğinden. Sizin için en hayırlısı neyse o olsun ve hep sağlıklı kalın.