Doç. Dr. Gökçen ErdoğanYa bebeğimde bir şey varsa!

HABERİ PAYLAŞ

Ya bebeğimde bir şey varsa!

Bebek beklemenin büyülü ve mutluluk verici yanının dışında endişe dolu bir yanı olduğunu biliyorum, biliyorsunuz. Özellikle, görmek istediğimiz olağan sonuçların dışında sonuçlar aldığımızda süreç endişe ve üzüntü veren bir biçim alabiliyor. Ancak riskleri bilmek ve doğru yol haritasıyla ilerlemek hem anne hem de bebeğin sağlığı için hayati önem taşıyor. İhmale gelmez. Ve sizi yıpratan süreçlerde lütfen kendinizi gözetip profesyonel psikolojik destek de alın.

Ya bebeğimde bir şey varsa

FREE BETA SONUCU OLAĞAN DIŞIYMIŞ NASIL BİR RİSK SÖZ KONUSU?

Haberin Devamı

SORU: Hocam, geçtiğimiz hafta yani 12. haftamda bebeğime ikili tarama testi yapıldı. Ve laboratuvar hemşiresi free beta sonucunun olağan dışı göründüğünü söyledi. Doktorum tatilde. Nasıl bir riskten söz ediliyor? Ben ne yapacağım şimdi doktorum gelene kadar? Çok korkuyorum.

CEVAP: Öncelikle belirteyim bu asla bir teşhis yanıtı değil. Sadece bilmediğiniz tanımlar üzerinden gidemeyeceğimiz için açıklık getiriyorum. Zira tüm değerlerinizi görmeden bir şey söylemek zaten mümkün değil. Free beta dediğimiz şey; serbest beta HCG (sb HCG) değeridir. Özetle gebelikte plasenta tarafından salgılanan bir glikoprotein hormondur. Down sendromundan etkilenmiş gebeliklerde, düzeyi normal gebeliklere oranla daha yüksek bulunur. Doktorunuza ulaşabilirsiniz biraz rahatlamak için. Ulaşamıyor ve bekledikçe strese giriyorsanız da başka bir sağlık kuruluşundan ve doktordan görüş alabilirsiniz. Muhtemelen size fetal DNA tarama testi ya da amniyosentezle daha hedefe yönelik bir tarama yapılır. Lütfen paniklemeyin. Risk olasılığınızı bilmiyorum ancak risk, kesinlik ifade etmez. Hemen karamsarlığa düşmeyin lütfen.

Ya bebeğimde bir şey varsa

DOKTOR, ‘DOWN SENDROMLU OLABİLİR’ DEDİ AMA BEBEĞİM SAĞLIKLI DOĞDU

SORU: Hocam, 13 haftalık hamileyken bebeğimin ikili tarama testi riskli çıktı ve down sendromlu olabileceği söylendi. Ama ben de eşim de çocuğumuzu her haliyle kabul edeceğimize karar verip önerilen yeni testleri yaptırmadık. Fakat bu depresyona girmemi engellemedi. Çok zor ve üzüntülü bir hamilelik geçirdim. Sonunda da çok sağlıklı bir bebek dünyaya getirdim. Kalbinde ufak bir üfürüm vardı ama o da müdahale gerektirmeyecek kadar azmış. Ve zamanla kaybolur, takip edelim yeter dediler. Ben şimdi bu riski söyleyen ve beni bunca ay üzen doktora karşı bir yaptırımda bulunamaz mıyım?

Haberin Devamı

CEVAP: Bu konu beni çok üzüyor. Çünkü meslektaşlarıma, bize haksızlık yapıldığını düşünüyorum. Bakın risk sonucunu veren şey, sizin öz değerlerinizdir. Laboratuvar çalışmalarının bilimsel sonucudur. Ve risk, kesinlik ifade etmez; bunu siz de biliyorsunuz. Kesinlik bilgisine daha yakın olmak için fetal DNA ve amniyosentez taraması yaparız. Üstelik bunlar da bizi kesinlik bilgisine yaklaştırır ama yine de riskleri ifade ederler. Bu risk, düşük bulunup sizinle paylaşılmasa ve bebeğiniz bir anomaliyle doğsa bu defa da doktor bize söylememişti diye şikayetçi olacaktınız. Bizim görevimiz, binde bir bile olsa olumsuz bir ihtimali haber vermektir. Lütfen bu konuda duygularınızla değil, bilimle bakın meseleye. Çocuğunuzun sağlıkla doğmasına, risklerin hayata anomali olarak geçmemiş olmasına, bir doktor ancak ve ancak sevinir.

Haberin Devamı

Ya bebeğimde bir şey varsa

ENSE KALINLIĞI ÖLÇÜSÜ RİSK GRUBUNDAYMIŞ FETAL DNA TESTİ GEREKLİ Mİ?

SORU: Hocam, 12. haftamda bebeğimin ense kalınlığı ölçüldü ve düşük risk sınıfında olduğum söylendi. 14. haftada yeni ölçüm yapıldığında daha büyük bir ölçü raporlandı. Doktorum fetal DNA testini kesinlikle yapmak istediğini söyledi. Sizce gerekli mi? Çünkü hiç de ucuz değil. Ense kalınlığı ne kadar büyümeliydi ki?

CEVAP: Bana değerleri tek tek yazmışsınız ama burada yer vermeyi doğru bulmuyorum. Şunu teyit edebilirim; bebeğiniz risk grubunda ve ben de olsam fetal DNA testi isterdim. Ense kalınlığı ve ikili testi birlikte değerlendirerek vardığımız bir sonuç bu. Tek ve genel bir bilgi vereyim; 11-14. haftalar arasında yapılan ölçümde ense kalınlığı üst sınırımız 3 mm’dir. Üstünü risk grubunda, diğer bulgularla birlikte değerlendirir, gerekirse daha detaylı taramalar yaparız. Doktorunuzu dinlemenizi öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder