Yıllardır çok farklı sektörlerde, çeşitli şirketlerde çalışma fırsatım oldu. Her şirketin birbirinden farklı yan hakları var. Kimi paskalya yumurta sepeti verir, kimi bayramlarda bir kutu çikolata verir, kimi şirket çalışanları için ofise masör getirtir, kiminde de hiçbir yan hak yoktur. Ama Türk, Amerikan, Çinli; nereli olursa olsun çalıştığım bütün şirketlerde, istisnasız kandil simidi dağıtılıyordu. Şirket politikasında olmasa bile yöneticiler ya departman bütçelerinden ya da kendi ceplerinden harcayıp, yine de bu adeti yaşatıyordu.
Benim için kandilin en büyük habercisi sokaklarda simitçi tezgahlarına dizilen kutular, pastane vitrinlerinde sıra sıra oluşturulan kutu piramitleri ve ellerindeki poşetlerde o kutulardan taşıyan, mutlu insanları görmek oluyor. Bir kutuda 5 tane susamlı, 5 tane de sade çıkar ve genelde susamlılar biter, sadeler kalır. Yılların beyaz yakalısı olarak, ofiste kandil simidi kemirirken gözlemlediğim onlarca denek ise bana şunu gösterdi: Kendi içinde yaşayan ve sakin insanlar sade, daha dışa dönük ve yüksek enerjili insanlar ise susamlı kandil simidini tercih ediyor.
Peki bu simit nereden çıktı, nasıl oldu da her yıl beş kere evimize girer hale geldi? Bildiğim kadarıyla dini açıdan bir anlamı yok, eğer bilen varsa lütfen beni de bilgilendirin. Geçmişte kandillerde yapılan akraba, komşu ziyaretlerinde hamur kızartması, helva götürüldüğünü hatırlıyorum. O zamanlar da kandil simidi vardı aslında ama artık insanların evde bir şey hazırlama imkânı bulamamasından dolayı popülerliğinin arttığını düşünüyorum. Her geçen gün hazıra yönelen insanlara dönüşüyorken, evde kaldığımız bugünlerde üretkenliğe odaklanalım ve evde kendi kandil simidimizi yapalım.
Malzemeler
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 250 gram tereyağı
- 1 çay bardağı yoğurt
- 2 tane yumurta (sarı ve beyazları ayrılacak)
- 1 çorba kaşığı sirke
- 1 tatlı kaşığı mahlep
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Yarım paket kabartma tozu
- 4 su bardağı un
- Susam
Hazırlanışı
Büyükçe bir kabın içine yumurta sarılarını, tereyağı, sıvıyağı, yoğurdu, tuzu, şekeri ve mahlebi alıp karıştırın. Unun yarısını azar azar ekleyin ve devamında kabartma tozunu dökün. Kalan unu da bir yandan yoğurmaya devam ederek ekleyin. Hamurunuz hazır olduğunda üzerini örtüp yaklaşık 15 dakika dinlendirin. Ceviz büyüklüğünde kopardığınız parçaları elinizle uzun silindirler haline getirip iki ucunu birleştirin ve küçük simit şekli verin. Simitleri önce yumurta akına, sonra da iyice susama bulayın ve yağladığınız ya da yağlı kâğıt serdiğiniz fırın tepsinize dizin. Önceden 200 derecede ısıttığınız fırına verdiğiniz simitler iyice kızarana kadar bekleyin. Hepinize iyi kandiller dilerim, afiyet olsun.