Dr. Ali Gürsoy

30 Mart 2022, Çarşamba 07:00

Anne yeterince beslenemiyorsa ilaç vermek gerekebilir

Gebeliğin ilk dönemlerinde bulantı şikayeti sık görülüyor. Bulantı hamilelikte normal bir süreç ama çok rahatsızlık veriyor, yaşam kalitesini düşürüyorsa, annenin sıvı alımı ve yemek yemesi azaldıysa bebeğe zararı olmayan ilaç tedavisiyle baskılanabiliyor.

Mide bulantım çok fazla

İlk gebeliğim ve 2 aylık hamileyim. Çok fazla mide bulantım oluyor. Doktor ilaç vermedi. Siz ne önerirsiniz?

CEVAP

Sevgili okurum, gebeliğin ilk dönemlerinde sık karşımıza çıkan bulantı şikayetleri ne yazık ki annenin yaşam kalitesini düşürebiliyor. Beta-hcg denilen hormonun kanda artması ile oluşan bulantı, gebeliğin normal bir süreci olup anneyi rahatsız ettiği takdirde ilaç tedavisi ile baskılanır.

Aşırı bulantı şikayeti annenin sıvı alımını ve yemek yemesini azaltır. Bu durumlarda hem anne hem de bebek olumsuz etkilenebilir. Bu durumlarda bebeğe zararı olmayan ilaçlar ile bu şikayetleri azaltabiliyoruz. Ayrıca bu dönemlerde yağlı, baharatlı yiyeceklerden uzak durarak ve zencefil tüketerek bulantınızı azaltabilirsiniz.

Adetim düzensiz ve kilo alıyorum

39 yaşındayım. Bir yıldır adetlerim düzensiz. İlaçla adet oluyorum yoksa 3 ay geçiyor, adet görmüyorum. Hormon tahlili yaptırdım, menopoza girmemişim, yumurtalığımda kist vardı, düzeldi. Bu ilacı doktorum devamlı kullanmamı istiyor ama ben kilo alıyorum, karnım şişiyor. Bu yüzden de çok sıkıntılıyım.

29 Mart 2022, Salı 07:00

Doğru zamanda başlayın ve düzenli kullanın

Doğum kontrol hapları kadını gebelikten koruyor. Bu ilaçlar öncelikle doktor gözetiminde içilmeli. Ayrıca etkin hale gelmeleri için adetin ilk günü kullanılmaya başlanmaları ve her gün düzenli şekilde, aynı saatlerde alınmaları gerekir.

Ara kanamalardan dertliyim

37 yaşındayım, 15 senelik evliyim. Ara kanamalardan dertliyim. Dokuz yıl spiral kullandım. Rahatsız edince doktora gittim. Doktor miyomdan şüphelendi, spirali çıkardı. “6 ay dinlen, yeniden takarız” dedi. Bir yıl dinlendim, yine takıldı ama şikayetlerim devam ediyor. Smear testi yapıldı, ilaç kullandım ama değişen bir şey yok. Adet görüyorum ve ara kanamam hiç bitmiyor. Ayakta biraz fazla durduğumda daha da artıyor. Tahlillerim temiz. Bana bir yol gösterirseniz sevinirim.

CEVAP

Sevgili okurum, yıllarca düzenli ilerleyen adet dönemleri sonrası şikayetleriniz artmış. Ara kanamaya neden olabilecek birçok neden olabilir. Olası rahim duvarı kalınlaşması olup olmadığı kesinlikle kontrol edilmelidir. Eğer böyle bir durum izlenirse küretaj işlemi yapılarak biyopsi almak gerekir. Bunun yanısıra miyom ve yumurtalık kistleri kontrol edilmelidir. Yapılan tüm araştırmalar sonrası altta yatan bir sorun tespit edilmezse bakırlı rahim içi araç yerine hormonlu rahim içi araç takılması düşünülebilir.

Ne kadar korur?

24 yaşındayım ve ilk defa doğum kontrol hapı kullandım ve ama adet görmeden korunmasız ilişkiye girdim. Hapların koruması devam ediyor mu, ertesi gün hapı almalı mıyım? Hapları her gün hemen hemen aynı saatlerde aldım. Bazı günler 1-2 saat aksamış olabilir. Ne zaman adet görürüm?

CEVAP

28 Mart 2022, Pazartesi 07:00

Ağrılı adet görüyorsanız sebebi araştırılmalı

Günlük hayatınızı etkileyecek kadar ağrılı adet görüyorsanız, bulantı, kusma, sinirlilik ve yorgunluk varsa doktorunuza başvurun. Çünkü dismenore adlı jinekolojik hastalık olabilir. Araştırmalar sonrası nedeni bulunup uygun tedavi belirlenir.

Ağrılarım devam ediyor

34 yaşındayım. Bekarken adetin 1 ve 2’nci günleri bel ve kasıklarımda şiddetli ağrılar olurdu. Evlendim, yine ağrı çekiyorum. Dokuz aydır korunmuyoruz. Hamile kalamıyorum. Ne yapacağım?

CEVAP

Sevgili okurum, dismenore ismi verilen bu durum günlük aktivitelerinizi engelleyecek düzeyde ağrılı adet görme olarak tanımlanan jinekolojik bir hastalıktır. Ağrılı adet gören kadınların yaklaşık yarısında ayrıca bulantı, kusma, baş ağrısı, baş dönmesi, yorgunluk, sinirlilik ve ateş basması belirtilerinin biri ya da birkaçı birlikte görülebilir. Hastaya yapılacak tetkikler ve ultrason görüntüleme ile olası nedenler saptanır. Bunun yanı sıra arka planda gebeliğe engel olabilecek endometriozis, miyom ya da kist varlığı araştırılır ve tedaviye başlanır. Önerilen bazı destek tedavileri ve yaşam tarzı değişiklikleri ile hastaların birçoğunun şikayeti geriler.

İki aydır gebe kalamıyorum

26 yaşındayım. Son 2 aydır korunmuyoruz gebe kalamıyorum. Ara kanamalarım oluyor. Doktor kan testleri istedi. Kanamalarımın da yumurta çatlamasından olabileceğini söyledi. Bu yazdıklarım anne olmaya engel mi? Bunların tedavisi yapılırsa çocuğum olur mu?

CEVAP