Adeti geciken kadında akla ilk gebelik ihtimali gelir. Bu durum elendikten sonra rahim ve yumurtalıklar kontrol edilir, adet düzenini bozacak miyom, yumurtalık kisti var mı, bakılır. Her şey yolundaysa uygun tedavi ile doktorunuz adet görmenizi sağlar.
Miyomun tedavisi var mı?
28 yaşındayım. Jinekolojik kontrol için doktora gittiğimde rahim ağzında miyom olduğunu söyledi. Bunun tedavisi var mı? Yoksa rahimi alacaklar mı?
CEVAP
Sevgili okurum, rahim ağzı kısmı serviks olarak adlandırılır ve buradaki miyomlar servikal miyom olarak isimlendirilir. Bu miyomlar kanamaya, vajinal akıntılara ve sperm geçişine engel olarak kısırlığa bile neden olabilirler.
Ayrıca gebelik oluşsa bile bu miyomlar doğum esnasında bebeğin aşağı inişine engel olarak doğumda sorun yaşatabilirler. Boyutuna göre uygun zamanda cerrahi yöntemle miyom çıkartılabilir. Genellikle rahim alınmadan bu operasyon gerçekleştirilebilir. Bu konuda doktorunuz ile görüşüp tedavi sürecini planlayın.
Hamile miyim, değil miyim?
24 yaşındayım. Evliyim, 1 aydır adet görmüyorum. Hiç bu kadar gecikmemişti. Doğum kontrol ilacı da kullanıyorum. Geciktiğinden 3 hafta sonra test yaptım, hiçbir şey çıkmadı, başka ne olabilir? Hamile olup olmadığımı kesin olarak nasıl öğrenebilirim? Kasık bölgemde ve belimde de ara ara ağrılar oluyor. Yardımcı olursanız çok sevinirim.
Adet dönemindeki aşırı kanama, kansızlığa neden olarak yaşam kalitenizi azaltabilir. Muayene olun, hormonlara bakılsın. Çıkan sonuca göre ilaç ya da rahim içi araçla kanama kontrol edilir. Kansızlık varsa kadına demir takviyesi de verilir.
Kanamam çok fazla
Yıllardır adetlerim çok düzensiz ve gün içinde çok sayıda ped değiştirmem gerekiyor. Bu durumu nasıl düzeltebilirim?
CEVAP
Sevgili okurum, adet dönemlerinde aşırı kan kaybı anemi yani kansızlık yaratarak yaşam kalitenizi azaltacaktır. Bu durum medikal tedaviler ile kolaylıkla kontrol altına alınabilir. Öncelikle jinekolojik muayene olmanız gerekir. Yapılacak muayenede rahim, yumurtalıklar, rahim ağzı ve vajina kontrol edilecektir. Bunun yanısıra regl düzenlemesini yapan hormonlar kontrol edilebilir. Saptanan sonuca göre, gerekirse gerekirse düşük doz hormon içeren ilaçlar ya da rahim içi araçlar ile kanama kontrolü sağlanabilir. Yapılacak tetkiklerde kansızlık saptanır ise demir takviyesi başlamak da gerekebilir.
Ameliyat gerekiyormuş
27 yaşında, 2 yıldır evliyim. Çikolata kistim var. Acil ameliyat olmam gerekiyormuş. Ameliyat dışında başka bir tedavi şekli yok mu? Bu durum ileride çocuğumun olmasını engeller mi?
CEVAP
Gebeliğin ilk dönemlerinde bulantı şikayeti sık görülüyor. Bulantı hamilelikte normal bir süreç ama çok rahatsızlık veriyor, yaşam kalitesini düşürüyorsa, annenin sıvı alımı ve yemek yemesi azaldıysa bebeğe zararı olmayan ilaç tedavisiyle baskılanabiliyor.
Mide bulantım çok fazla
İlk gebeliğim ve 2 aylık hamileyim. Çok fazla mide bulantım oluyor. Doktor ilaç vermedi. Siz ne önerirsiniz?
CEVAP
Sevgili okurum, gebeliğin ilk dönemlerinde sık karşımıza çıkan bulantı şikayetleri ne yazık ki annenin yaşam kalitesini düşürebiliyor. Beta-hcg denilen hormonun kanda artması ile oluşan bulantı, gebeliğin normal bir süreci olup anneyi rahatsız ettiği takdirde ilaç tedavisi ile baskılanır.
Aşırı bulantı şikayeti annenin sıvı alımını ve yemek yemesini azaltır. Bu durumlarda hem anne hem de bebek olumsuz etkilenebilir. Bu durumlarda bebeğe zararı olmayan ilaçlar ile bu şikayetleri azaltabiliyoruz. Ayrıca bu dönemlerde yağlı, baharatlı yiyeceklerden uzak durarak ve zencefil tüketerek bulantınızı azaltabilirsiniz.
Adetim düzensiz ve kilo alıyorum
39 yaşındayım. Bir yıldır adetlerim düzensiz. İlaçla adet oluyorum yoksa 3 ay geçiyor, adet görmüyorum. Hormon tahlili yaptırdım, menopoza girmemişim, yumurtalığımda kist vardı, düzeldi. Bu ilacı doktorum devamlı kullanmamı istiyor ama ben kilo alıyorum, karnım şişiyor. Bu yüzden de çok sıkıntılıyım.
Doğum kontrol hapları kadını gebelikten koruyor. Bu ilaçlar öncelikle doktor gözetiminde içilmeli. Ayrıca etkin hale gelmeleri için adetin ilk günü kullanılmaya başlanmaları ve her gün düzenli şekilde, aynı saatlerde alınmaları gerekir.
Ara kanamalardan dertliyim
37 yaşındayım, 15 senelik evliyim. Ara kanamalardan dertliyim. Dokuz yıl spiral kullandım. Rahatsız edince doktora gittim. Doktor miyomdan şüphelendi, spirali çıkardı. “6 ay dinlen, yeniden takarız” dedi. Bir yıl dinlendim, yine takıldı ama şikayetlerim devam ediyor. Smear testi yapıldı, ilaç kullandım ama değişen bir şey yok. Adet görüyorum ve ara kanamam hiç bitmiyor. Ayakta biraz fazla durduğumda daha da artıyor. Tahlillerim temiz. Bana bir yol gösterirseniz sevinirim.
CEVAP
Sevgili okurum, yıllarca düzenli ilerleyen adet dönemleri sonrası şikayetleriniz artmış. Ara kanamaya neden olabilecek birçok neden olabilir. Olası rahim duvarı kalınlaşması olup olmadığı kesinlikle kontrol edilmelidir. Eğer böyle bir durum izlenirse küretaj işlemi yapılarak biyopsi almak gerekir. Bunun yanısıra miyom ve yumurtalık kistleri kontrol edilmelidir. Yapılan tüm araştırmalar sonrası altta yatan bir sorun tespit edilmezse bakırlı rahim içi araç yerine hormonlu rahim içi araç takılması düşünülebilir.
Ne kadar korur?
24 yaşındayım ve ilk defa doğum kontrol hapı kullandım ve ama adet görmeden korunmasız ilişkiye girdim. Hapların koruması devam ediyor mu, ertesi gün hapı almalı mıyım? Hapları her gün hemen hemen aynı saatlerde aldım. Bazı günler 1-2 saat aksamış olabilir. Ne zaman adet görürüm?
CEVAP
Günlük hayatınızı etkileyecek kadar ağrılı adet görüyorsanız, bulantı, kusma, sinirlilik ve yorgunluk varsa doktorunuza başvurun. Çünkü dismenore adlı jinekolojik hastalık olabilir. Araştırmalar sonrası nedeni bulunup uygun tedavi belirlenir.
Ağrılarım devam ediyor
34 yaşındayım. Bekarken adetin 1 ve 2’nci günleri bel ve kasıklarımda şiddetli ağrılar olurdu. Evlendim, yine ağrı çekiyorum. Dokuz aydır korunmuyoruz. Hamile kalamıyorum. Ne yapacağım?
CEVAP
Sevgili okurum, dismenore ismi verilen bu durum günlük aktivitelerinizi engelleyecek düzeyde ağrılı adet görme olarak tanımlanan jinekolojik bir hastalıktır. Ağrılı adet gören kadınların yaklaşık yarısında ayrıca bulantı, kusma, baş ağrısı, baş dönmesi, yorgunluk, sinirlilik ve ateş basması belirtilerinin biri ya da birkaçı birlikte görülebilir. Hastaya yapılacak tetkikler ve ultrason görüntüleme ile olası nedenler saptanır. Bunun yanı sıra arka planda gebeliğe engel olabilecek endometriozis, miyom ya da kist varlığı araştırılır ve tedaviye başlanır. Önerilen bazı destek tedavileri ve yaşam tarzı değişiklikleri ile hastaların birçoğunun şikayeti geriler.
İki aydır gebe kalamıyorum
26 yaşındayım. Son 2 aydır korunmuyoruz gebe kalamıyorum. Ara kanamalarım oluyor. Doktor kan testleri istedi. Kanamalarımın da yumurta çatlamasından olabileceğini söyledi. Bu yazdıklarım anne olmaya engel mi? Bunların tedavisi yapılırsa çocuğum olur mu?
CEVAP
Hamilelikte diş sorunları sık görülüyor. Eğer diş ağrınız varsa öncelikle diş hekimine başvurun, durumu değerlendirmesini isteyin. Antibiyotik kullanımı şartsa ya da dişin çekilmesi gerekiyorsa bebeğe zarar vermeyecek ilaçlar seçilerek tedaviniz yapılacaktır.
Dişimi çektireyim mi?
12 haftalık hamileyim. Çürük olan dişim çok ağrı yapmaya başladı. Bunun çocuğa zararı var mı? Ağrıyan dişi çektirelim mi?
CEVAP
Sevgili okurum, gebelikte diş sorunları sık karşılaşılan problemlerden bir tanesidir. Diş ile ilgili rahatsızlıklarda öncelikle diş hekimi tarafından diş muayenesi yapılır ve sorunun kaynağı tespit edilir. İltihap ya da apse saptanır ise bebeğe zararı olmayacak antibiyotikler ile tedavi sağlanır.
Eğer yapılacak işlem çekim gibi daha zorlu bir süreç ise burada tedavinin önceliği değerlendirilmelidir. Tedavi için gebeliğin bitmesi beklenemeyecek ise önlemler alınarak gerekli müdahaleler yapılır. Özellikle bu işlemlerde kullanılacak anestezi ilacını bebeğe zarar vermeyecek şekilde seçmek gerekir.
Nasıl çocuk sahibi olurum?
33 yaşındayım, 6 yıl önce erken menopoza girdim. Ancak doktorun verdiği ilaçla adet görebiliyorum. Çocuk sahibi olmam için bana önerebileceğiniz bir yöntem var mı?
Kadında akıntıya neden olabilecek birçok mikrop çeşidi var ve bazıları cinsel yolla bulaşıyor. Mikrop tipi saptandıktan sonra enfeksiyonun tekrarlamaması için eşinizle birlikte tedavi edilmeniz doğru olacaktır. Geç kalmadan doktorunuza başvurmayı unutmayın.
Haptan sonra hamile kalır mıyım?
Bir sezaryen doğum yaptım, çocuğum 1 yaşında. Yeni bir gebelik istemiyorum. Şimdilik doğum kontrol hapı kullanmak istiyorum. Bunları içersem ileride tekrar hamile kalmak istersem sorun olur mu?
CEVAP
Sevgili okurum, doğum kontrol hapı kullanmayı planlıyorsanız kadın hastalıkları ve doğum uzmanına danışmadan ezbere ilaç kullanmamanızı önerim. Olası bazı hastalıklarda doğum kontrol hapı kullanımı önerilmediği için doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin. Doğum kontrol haplarını bıraktıktan sonra doğurganlık ilk aylarda dönse bile bazen bu durum 5-6 aya kadar uzayabiliyor. Ayrıca eğer emziriyorsanız bunu da doktorunuza söylemeyi unutmayın.
Akıntı eşime de geçebilirmiş
26 yaşında, 8 aylık evli kadınım. Bir süre önce akıntı şikayetiyle doktora gittim. Doktorum bana vajinal yoldan kullanılan bir tablet verdi. Bunun eşime de geçebileceğini belirtti. Eşimle 3 aydır korunmuyoruz ama çocuk sahibi olamadık. Bu akıntı yüzünden olabilir mi?
CEVAP
Kadınlarda 30’lu yaşlardan sonra doğurganlık azalmaya başlıyor. Çocuk isteyene 35 yaşından gençseler 1 yıl beklemelerini öneriyoruz. Ama yaşınız 35’in üzerindeyse ve 6 ay içinde hamile kalamazsanız eşinizle birlikte uzmana başvurun.
Myom alınmalı mı?
30 yaşındayım, 4 senedir çocuk istiyoruz, olmadı. En son bir tüp bebek merkezine başvurduk. Onlar “Sizde myom var. Önce myom alınsın sonra tüp bebek yapılır” diyor. Myomum 3-4 santim ve rahim iç duvarına basıyormuş. Ameliyat olayım mı?
CEVAP
Sevgili okurum, miyomların tedavisi hastanın bulgularının şiddetine, miyomların boyutuna, miyomların konumuna, hastanın yaşına ve hastanın gelecekteki doğurganlık arzusuna göre planlanır. Var olan miyomlar eğer çok büyüklerse, bulundukları yer gebeliğe engel ise ve aşırı miktarda kanamaya yol açıyorsa ameliyat gerekebilir.
Sizin tariflediğiniz miyom rahim iç tarafına olduğu için gebe kalmaya engel olabileceği gibi düşük riskine de neden olabilir. Bu nedenle doktorunuzun önerisi doğrultusunda tedavi öncesi ameliyat olmayı düşünebilirsiniz.
Gebe kalabilir miyim?
37 yaşındayım. 3 ay önce evlendim. Gebe kalıp kalamayacağımı bilmiyorum. Sizce beklemeli miyim? Ne yapmalıyım?