Dr. Ali GürsoyAdet öncesi şikayetleriniz en aza indirilebilir

HABERİ PAYLAŞ

Adet öncesi şikayetleriniz en aza indirilebilir

Adet dönemi yaklaştıkça bazı kadınlar daha hassas oluyor. Memelerde şişlik, yemek isteğinde artış, ruh halinde değişim ve depresyon bile görülebiliyor. Doktorunuza başvurursanız yaşam tarzı değişiklikleri ve ilaç tedavisiyle şikayetleriniz hafifler.

Doğum yaptım nasıl korunayım?

Doğum yapalı 6 ay oldu. Doğumdan sonra adet gördüm. Korunma yöntemi olarak en iyisi nedir, ne önerirsiniz? Emzirmediğim için hap kullanabilirmişim.

CEVAP

Sevgili okurum, aile planlamasında tercih edilebilecek birçok doğum kontrol yöntemi mevcut. Doğum kontrol yöntemleri genel olarak hormonal olan ve hormonal olmayan yöntemler olarak ikiye ayrılır. Hormonal yöntemler; doğum kontrol hapları ve aylık iğnelerdir.

Haberin Devamı

Hormonal olmayan yöntemler ise rahim içi araçlar ve kondomdur. “Şu yöntem en iyisidir” diye bir bakış açısı ile bakmamız yanlış olur. Doğum kontrol yöntemi seçiminde hastanın yaşı, yaptığı doğum sayısı, emzirip emzirmediği ve bir sonraki gebeliği ne zaman planladığı gibi birçok parametre göz önüne alınarak karar verilir.

Hormonal nedenler mi?

Son yıllarda adet dönemi yaklaştıkça çok hassas ve sinirli oluyorum. Bunun sebebi hormonal mi? Ne yapmamı önerirsiniz?

CEVAP

Sevgili okurum, premenstrüel sendrom adet döneminin yaklaştığı günlerde kadında ruh hali değişimleri, memelerde hassasiyet, yemek yeme isteği, yorgunluk, sinirlilik ve depresyon gibi çok çeşitli belirti ve semptomlar ile kendini gösterebilir. Bulgular bazı kadınlarda o kadar şiddetli olur ki okula veya işe gidemezler, ancak bazı kadınlar ise bu dönemi epey hafif bulgular ile geçirirler. Yapılacak değerlendirme sonrası yaşam tarzı değişiklikleri ve medikal tedavi ile şikayetleriniz hafifleyecektir.

ÇOCUK İSTİYORUZ, OLMUYOR

Eşimle çocuk istiyoruz ama olmuyor. İkimiz de doktora gittik. Gerekli muayene ve tetkiklerimizi yaptırdık. Eşimin sperm hareketi ve sayısı azmış. “Normal yolla gebelik zor olur” dediler. Sizce ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okurum, sperm ile ilgili bozukluklarda öncelikle bu durumun nedenine yönelik bir değerlendirme yapılmalıdır. Geçirilmiş enfeksiyonlara ya da kullanılan bazı ilaçlara bağlı olarak sperm sayısı azlığı izlenebilir. Üroloji doktoru tarafından yapılacak detaylı bir araştırma tamamlandıktan sonra sperm ile ilgili sorunlar hâlâ devam ediyorsa yardımcı üreme tedavilerinden destek alınabilir. Sperm azlığı ya da hareket azlığı durumlarında aşılama yöntemi ya da tüp bebek tedavileri denenebilir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder