Spiral 10 yıl boyunca kadını istenmeyen gebelikten korur. Tek başına yeterlidir, ek bir yöntemle korunmaya gerek yoktur. Ancak yıllık kontrollerinizi ihmal etmeyin, ayrıca aşırı karın ağrısı, anormal akıntı ve düzensiz kanama varsa doktora başvurun.
Spiral yeterli olur mu?
Yedi aydır spiralle korunuyorum ama hamile kalmaktan çok korkuyorum. Spiral tek başına koruma sağlar mı yoksa başka bir ilaç daha kullanmak gerekiyor mu? Cevabınızı merakla bekliyorum.
CEVAP
Sevgili okurum, spiral olarak bilinen rahim içi araçlar yıllardır doğum kontrol yöntemi olarak kullanılmaktadırlar. Gebeliği önlemede yüzde 98 etkilidirler. Bakırlı rahim içi araçlar ortalama 10 yıl boyunca koruma sağlarlar. Başarı şansını artıran en önemli faktör senelik, düzenli kontroller ile spiralin rahim içi yerleşiminin kontrol edilmesidir. Gebelikten korunmak için tek başlarına yeterlidirler ve ek bir yöntem gerektirmezler. Tekrar gebelik planlandığında çıkarıldığı andan itibaren doğurganlık geri dönüş sağlayacaktır. Rahim içi araç kullanırken dikkat edilmesi gereken en önemli husus karında aşırı ağrı, anormal renkli, kötü kokulu vajinal akıntı ve düzensiz kanamalar varlığında doktora danışılması gerekliliğidir.
Rahim ağzı kanseri aşısı zararlı mı?
26 yaşındayım. Rahim ağzı kanseri aşısını yaptırmam gerekir mi sizce? Etrafta söylendiği gibi zararlı mı? Ne önerirsiniz?
CEVAP
Sevgili okurum, HPV virüsü genital siğillere ve rahim ağzı kanserine neden olabilmektedir. HPV aşısı, bazı human papilloma virüs tiplerine karşı bağışıklık sağlayarak hem genital siğil oluşumunun hem de virüs ile ilişkili kanserlerin oluşumunun önüne geçebilir. Aşının bilinen bir zararı yoktur ve güvenlidir. Bazı hastalarda nadiren enjeksiyon yerinde kızarıklık, ağrı ve şişlik oluşabilir. Hastalarıma rahim ağzı kanseri aşısını rutin olarak öneriyorum, siz de geç kalmadan 3 doz aşınızı yaptırmayı ihmal etmeyin.
Akıntım geçmiyor
Akıntım 6 ay önce başladı. İdrardan sonra oluyor ve beyaz renkli. 1.5 aydır tedavi görüyorum, şimdiye kadar 3 kutu ilaç kullandım, iğne verdiler ama geçmedi. Bana tavsiye edeceğiniz tedavi yöntemi nedir?
CEVAP
Sevgili okurum, geçmeyen genital enfeksiyonlar ne yazık ki birçok kadında sık rastladığımız bir durum. Bu akıntılar bazen tedavilere cevap vermiyorlar. Böyle durumlarda kişide bağışıklık sistemini baskılayan durumların varlığı araştırılmalıdır. Ayrıca aşırı şeker tüketimi de mantar enfeksiyonlarını artırabiliyor. Uzun süredir devam eden ve geçmeyen akıntısı olan hastalarda tedavi birçok açıdan değerlendirilmelidir. Medikal tedavilerin yanı sıra beslenme tarzı değişikliği ve bağışıklığınızı destekleyici öneriler ile bu sorununuzun üstesinden gelebilirsiniz. Geçmiş olsun.