Dr. Ali GürsoyKemik erimesi riskinizi diyet ve egzersiz yaparak azaltın

HABERİ PAYLAŞ

Kemik erimesi riskinizi diyet ve egzersiz yaparak azaltın

Menopozdan sonraki ilk 5 yıl içinde kadınlar kemik kütlelerinin yaklaşık yüzde 10’unu kaybediyor. Kemik erimesi riskinizi azaltmak için kalsiyum açısından zengin bir diyet ve düzenli egzersiz yapmanız önerilir.

Anne olmak istiyorum

29 yaşındayım, 2 düşüğüm var. HSG’de sineşi teşhisi konuldu ve histereskopi ile yapışıklık açıldı. Ayrıca polikistik overim var. Genetik inceleme yapıldı, normal çıktı. Eşimin sperm sayımı da normal. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okurum, rahim içi sineşiler yani yapışıklılar gebelik oluşumunu engelleyebildikleri gibi düşüğe de yol açabilmektedirler. Ameliyat ile bu durumu tedavi ettirmeniz çok doğru bir yaklaşım olmuş. Polikistik over varlığında yumurtlama düzeni bozuk olduğu için çocuk isteminde bu durumum tedavi edilmesi gerekir. Doktorunuzın önerileri doğrultusunda düzenli yumurtlamayı takiben gebelik şansınızın artacağını düşünüyorum.

Haberin Devamı

Kemik erimesini nasıl anlarım?

55 yaşındayım, doktor menopoza girdiğimi söyledi. Son zamanlarda bende kireçlenme başladı. Bende kemik erimesi olup olmadığını nasıl anlarım ve ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okurum, kadınlarda menopoz dönemde meydana gelen östrojen seviyelerindeki düşüş, kemik kaybının artmasına neden olur. Menopozdan sonraki ilk 5 yılda kadınların ortalama olarak kemik kütlelerinin yüzde 10’unu kaybettiği tahmin edilmektedir. Kemik erimesi riskinizi azaltmak için kalsiyum açısından zengin bir diyet yapmanız ve düzenli egzersiz yapmanız önerilir. Kemik erimesinin varlığını araştırmak için kemik yoğunluğu ölçümü testi yapılmaktadır. Belirli aralıklar bu testi yaptırarak kemik erimesinin derecesini ölçtürebilirsiniz.

Yanma devam ediyor

35 yaşında, bekar kızım. İki aydır sistit şikayetim var. Üç kez değişik antibiyotik tedavisi gördüm. Önceden idrarımı daha az yapıyordum ve doluluk hissi vardı. Şimdi onlar kayboldu ama idrarımı yaptıktan sonra yanma hissi devam ediyor. Bu durum gelip geçici mi acaba?

CEVAP

Sevgili okurum, idrar yolu enfeksiyonunuzun aldığınız ilaç tedavisi ile iyileşip iyileşmediğini kontrol etmek gerekir. Verilen tedavi ile enfeksiyon tamamen iyileşmemiş olabilir. Size önerim tam idrar testi ve idrar kültürü testi yaptırmanız. Bu testlerin sonucuna göre enfeksiyonun gerileyip gerilemediğini tespit edebiliriz. İdrar yolu şikayetleriniz için en doğru tedaviyi bir üroloji uzmanına başvurarak alabileceğinizi unutmayın.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder