Doğum kontrol yöntemi kişiye özeldir ve doktorun muayenesi sonrası en uygun olanı seçilir. Hastalıklarınız, yaşınız etkili olur. Kendi kendinize hap kullanmayın. Hormon içeren bu haplar size faydadan çok zarar getirebilir.
Hangi hapı kullanmam gerekir?
İlişkiye girdiğim zaman hamile kalmamak için hangi doğum kontrol hapını kullanmalıyım?
CEVAP
Sevgili okurum, doğum kontrol planlaması için kişinin yaşına, daha önce doğum yapıp yapmadığına, emzirip emzirmediğine göre yapılır. Kadının hangi hastalıklara sahip olduğunun bilinmesi gerekir. Doğum kontrol yöntemleri kişiye özeldir ve herkesin durumuna göre seçim yapılır. Size önerim en doğru ve sağlıklı korunma yöntemi için bir doktora başvurmanız. Böylece doktorunuz muayene sonrası size uygun yöntem seçecektir. Kulaktan dolma bilgiler ile doğum kontrol hapı kullanılmaz. Çünkü hapların içerisindeki hormonlar nedeniyle size fayda değil, zarar verebilir.
Çocuk istiyoruz ama gebe kalamıyor
Eşim geçmişte çocuk istemediği için 3 defa kürtaj işlemi yaptırdı. Artık fikrimiz değişti çocuk istiyoruz ama şimdi de gebe kalamıyor. Sizce ne yapmalıyız?
CEVAP
Sevgili okurum, ne yazık ki birden fazla kere yapılan kürtaj işlemleri rahim içi yapışıklıklar oluşturabilmektedir. Rahim içinde kürtaj işlemine bağlı hasarlanan bölgelerde oluşan bu yapışıklıklar gebe kalmaya engel durumlar oluşturabilirler. Böyle durumlarda ilk olarak histerosalpingografi denilen ilaçlı rahim filmi çekilmelidir. Histerosalpingografi bize rahim içinin yapısını, yapışıklık olup olmadığını ve tüplerin açık olup olmadığını gösterecektir. Eğer yapışıklık izlenirse tedavisi için planlama imkanı sunacaktır.
Aşı tedavisine başlasak mı?
Nişanlımın ailesinde rahim kanseri görülüyor. Önlemek için rahim ağzı kanseri için aşı tedavisine başlamak istiyoruz. Nasıl yapılıyor?
CEVAP
Sevgili okurum, rahim kanseri ve rahim ağzı kanseri farklı bölgelerden köken alırlar ve neden olan sebepler genellikle farklıdır. Rahim kanseri oluşumunda yapılabilecek en etkili önleme yöntemi senelik olarak yapılacak rutin kontrollerdir. Yapılacak muayenede hastanın rahim yapısı kontrol edilerek olası kötü huylu oluşumlar erken tanı alabilecektir. Rahim ağzı kanseri ise genellikle HPV ile ilişkilidir. Bu nedenle korunmada en etkili yöntem aşılanmaktır. Rahim ağzı kanseri için aşı 3 doz olarak yapılmaktadır. Aşıyı eczanelerden alarak yaptırabilirsiniz.