Prolaktin hormonu doğurganlık ve adet düzeni ile ilişkili. Yükselmesinin sebebi çoğu kez kullanılan ilaçlardır ve kadında isteksizlik, baş ağrısı, görme bozukluğu görülebilir.
Şeker testi yaptırayım mı?
Gebeliğimin 6’ncı ayındayım. Doktorum benim kilo artışımdan ve ultrasonda gördüğü bazı nedenlerden dolayı gebelik şekerim olabileceğinden şüphelendi ve test yaptırmamı istedi. Sizce gebelik şeker testi yaptırayım mı?
CEVAP
Sevgili okurum, gebelik şekeri ne yazık ki birçok gebemizi ve birçok bebeği olumsuz etkileyebilen bir hastalıktır. Gebelik şekerinden şüphelenilen durumlarda gebelere 24 ila 28 hafta arasında şeker yükleme testi yapılmalıdır. Bebeğe ve anneye zararı olmayan bu test ile gebelik şekeri erkenden tespit edilerek anne ve bebek olası risklerden korunabilir. Gebelik şekeri saptandığında öncelikle uygun bir diyet planı düzenlenir. Bu diyet ile eğer kan şekeri güvenli seviyede tutulamaz ise insülin tedavisi başlanması gerekebilir. İnsülin kullanımı doktor gözetiminde olduğu sürece bebek ve anne için zararsızdır.
Prolaktin neden yükseliyor?
Dört yıllık evliyim ve artık çocuk sahibi olmaya karar verdik. Doktorum hormon testlerine bakalım dedi ve testlerde prolaktin hormonu seviyesi yüksek çıktı. Bu durum gebeliğe engel olabilir mi?
CEVAP
Sevgili okurum, prolaktin hormonu kadında doğurganlık ve adet düzeni ile ilişkilidir. Etkilediği hormonlar nedeniyle doğurganlığınız azalabilir. Prolaktin yüksekliği birçok nedene bağlı olabilir. Karşımıza en çok kullanılan ilaçlara bağlı yükseklik ile çıkar. Prolaktinin yükseldiği durumlarda kadında cinsel isteksizlik, baş ağrısı, görme bozukluğu ve memelerde hassasiyet ile bulgu verebilir. Tedavisi ise genellikle medikal yani ilaç tedavisidir. Doktorunuzun önereceği ilaçlar ile prolaktin değeriniz normal seviyelere gerileyecektir.
Kaç kilo almalıyım?
Benim ikinci gebeliğim. İlk gebeliğimde 20 kilo almıştım. Bu gebeliğimde kiloma dikkat etmek istiyorum. 4’üncü aydayım ve gebelik başından beri 6 kilo almışım. Gebelikte toplam kaç kilo alabilirim sizce?
CEVAP
Sevgili okurum, gebelik esnasında anne adayları için önerilen kilo alımı ortalama 12-16’dır. Bu değerler çok zayıf ya da çok kilolu anneler için değişkenlik gösterebilir. Gebelikte en hızlı kilo artışı son 3 ay içerisinde ve bulantının azalmaya başladığı 4’üncü ay civarındadır. Gebelik esnasında hızlı kilo aldığınızı ya da aksine kilo verdiğinizi düşünüyorsanız bu durumu doktorunuz ile paylaşmanızı ve diyetisyen kontrolüne girmenizi tavsiye ederim.