Miyomlar, rahim dokusundan oluşan genellikle iyi huylu kitlelerdir. Bulundukları yere ve boyutlarına göre takip ve tedavi edilmeleri gerekir. Eğer miyom gebeliğe engel olabilecek bir yerdeyse o zaman ameliyatla çıkarılması gündeme gelir.
Ölü doğum yaptım
23 yaşındayım ve 2.5 yıllık evliyim. 17 haftalık ölü doğum yaptım. Bebeğin ölüm sebebi belli değil. Doktorun verdiği ilaçla gebe kalmıştım. Polikistik over’im var. Yine hamile kalır mıyım?
CEVAP
Sevgili okurum, öncelikle geçmiş olsun. Üzücü bir durum yaşamışsınız. Ama bu bir sonraki gebeliğinizde de benzer bir durum yaşayacağınız anlamına gelmemektedir. Tekrar gebe kalmanıza engel bir durum gözükmüyor. Bir sonraki hamileliğinizde olası genetik hastalıklar açısından gebeliğinizi yakından takip ettirmenizi öneririm.
Ne zaman ilişkiye girebilirim?
26 yaşındayım ve yeni doğum yaptım. Ne zaman eşimle cinsel ilişkiye girebilirim? Bunun bir tarihi ya da dönemi var mıdır?
CEVAP
Sevgili okurum, doğum sonrası lohusalık dönemi süresince birliktelik önerilmemektedir. Lohusalık bitişi sonrası (bu süre yaklaşık 6 haftadır) doktorunuz aksi bir öneride bulunmadıysa cinsel ilişki yaşayabilirsiniz. Doğum sonrası eğer epizyotomi dediğimiz kesileriniz varsa, dikişlerinizin iyileşmesi vakit alabilir. Bu durumlarda yara iyileşmesinin beklenmesi önerilir.
Kanama yine başladı
Hamileliğimi istemeden de olsa sonlandırdım. Bir hafta ara ara kanamam oldu. Doktor, kanı çekti ve kanamam durdu. 13 gün sonra yine kanama başladı. Bu normal bir durum mu?
CEVAP
Sevgili okurum, gebelik sonlandırma işlemleri sonrası 10 gün ara ara kanamanız olması beklenir. Ayrıca işlem sonrası 40 gün içinde regl olmanız beklenir. Şikayetiniz regl dışında bir kanama gibiyse doktorunuza başvurun.
Miyom anne olmama engel mi?
Kadın hastalıkları ve doğum uzmanına gittim. Beni ultrason ile muayene etti. Rahim arkasında 2 santim çapında miyom olduğunu söyledi. “Şu an zararı olmaz. Büyürse alabiliriz. Sık sık kontrole geleceksin” dedi. Bekarım, bu miyom çocuk sahibi olmamı engeller mi?
CEVAP
Sevgili okurum, her miyomun ameliyat edilmesi gerekmez. Miyomlar rahim dokusundan oluşan genellikle iyi huylu kitlelerdir. Bulundukları yere ve boyutlarına göre takip veya tedavi yöntemleri değişiklik gösterir. Muayene sonrası gebeliğe engel olabilecek bir yerde değilse takibi uygundur. Düzenli aralıklarla boyutunun kontrolü şarttır. Olası büyüme durumlarında ameliyat edilmesi gerekebilir.