Prolaktin hormonu kadının düzenli adet görmesi de dahil pek çok fonksiyona sahip. Yükseldiği durumlarda adet düzensizliği ya da kanamanın kesildiği görülebilir. Aşırı yükselirse görmede bozukluğa bile neden olabilir. Bu yüzden neden artış gösterdiğinin bir an önce tespit edilmesi gerekir.
İlaçla adet görebiliyorum
23 yaşındayım, 13 yaşında ilk adetimi gördüm. Adet düzensizliğim var. Prolaktin hormonum yüksek çıktı. Doktorum ilaç verdi. İlacı kullanırken adet görüyorum. Ayrıca memelerim hiç gelişmedi. Doktora gitmem gerekirse hangi bölüme başvurmalıyım?
CEVAP
Sevgili okurum, prolaktin hormonu adet düzeni dahil birçok fonksiyonda rol alır. Prolaktin hormonu yükseldiğinde kadında adet düzensizliği ve adet görememe sorununa yol açar. Yükseldiğinde buna neden olan sorunun tespit edilerek bir an önce tedavisine başlamak gerekir. Aşırı yükseldiği durumlarda görmede bozukluk bile yapabildiğini unutmamak gerekir. Endokrinoloji uzmanı bir doktora başvurarak gerekli tetkikleri yaptırabilirsiniz.
Siğillerden nasıl kurtulurum?
41 yaşında kadınım. Geçen sene çok sayıda siğil çıktı. Bu siğilleri yaktırdım. Ama tekrar çıkmaya başladı. Bu siğillerden kurtulmak için ne yapmalıyım? Hangi bölüme gitmem daha uygun olur?
CEVAP
Sevgili okurum, HPV isimli virüs kadınlarda ve erkeklerde genital siğillere neden olur. Oluşan bu siğillerin tedavi edilmesi gerekir. Tedavi yöntemi olarak cerrahi çıkarma, koterizayon ve kriyoterapi uygulanabilir. Yapılacak tedavi sonrası ayrıca bağışıklık sisteminizi artıracak besin ve gıda takviyeleri ile tekrarlama ihtimalini azaltabilirsiniz. Gerekli tedavinin planlanması için kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurabilirsiniz.
Rahim ağzı kanseri olabilir miyim?
25 yaşındayım, ilişkiye girmedim. Uzun süredir renkli akıntım var. Bazen yeşil, bazen mavi ve kötü kokuyor. Yumurtalıklarımda şiddetli ağrı oluyor, önemsemiyorum. Rahim ağzı kanseri olma ihtimalim var mı?
CEVAP
Sevgili okurum, kadınlarda görülen akıntılar genellikle enfeksiyonlara bağlı ortaya çıkarlar. Vajinal sürüntü kültürü ile şikayete neden olan enfeksiyon kaynağı tespit edilebilir. Test sonucuna göre gerekli ilaç tedavisi ile şikayetleriniz gerileir. Bazen enfeksiyon karın içinde de şikayetlere neden olabilir. Muayene ile olası kanser varlığı kontrol edilebiilir. Kontrollerinizi ihmal etmemenizi öneririm.