Doğum kontrol yönteminin seçiminde hastanın yaşına, yaptığı doğumlara, emzirip emzirmediğine bakılır. Başka çocuk isteyip istemediği sorulur. Bunlara göre karar verilir.
Nasıl korunmalıyım?
28 yaşında, 1.5 yıllık evli kadınım. Beş ay önce normal doğum yaptım. Doğumdan sonra 2 defa adet gördüm. Bu arada çocuğumu emziremiyorum. Biz artık çocuk istemiyoruz. Ben en iyi nasıl korunurum?
CEVAP
Sevgili okurum, aile planlamasında tercih edilebilecek birçok doğum kontrol yöntemi mevcut. Doğum kontrol yöntemleri genel olarak hormonal olan ve hormonal olmayan yöntemler olarak ikiye ayrılır. Hormonal yöntemler başlıca doğum kontrol hapları ve aylık iğnelerdir. Hormonal olmayan yöntemler ise, rahim içi araçlar, kondom ve diyaframdır. Şu yöntem en iyisidir diye bir bakış açısı ile yorum yapmamız yanlış olur. Doğum kontrol yöntemi seçiminde hastanın yaşı, yaptığı doğum sayısı, emzirip emzirmediği ve bir sonraki gebeliği ne zaman planladığı gibi birçok parametre göz önüne alınarak karar verilir.
Normal yolla anne olabilir miyim?
25 yaşındayım, 2 yıl önce endometriozis teşhisi konuldu. Bir süre tedavi gördüm. Sormak istediğim şu: Benim normal yollardan anne olma şansım yok mu? Varsa küçük bir ihtimal mi?
CEVAP
Sevgili okurum, endometriozis için aldığınız tedaviden ve bulgulardan bahsetmemişsiniz. Genel olarak bir bilgilendirme yapmak gerekirse endometriozis varlığı kadınlarda kısırlığa neden olabiliyor ama bu her endometriozisi olan kadının gebe kalmakta sıkıntıyı yaşayacağı anlamına gelmemektedir. Endometriozise bağlı karın içinde oluşmuş yapışıklıkların olası gebeliklere engel yaratabildiğini biliyoruz. Eğer yapışıklıklar oluşmuş ise tüplerin ve yumurtaların çalışması olumsuz etkilenebilir. Gelecekte olası gebe kalmaya engel bir durumun olup olmadığını öğrenmek için doktorunuza bu konuda detaylı bilgi almak üzere başvurup muayene olabilirsiniz.
Hiç adet görmedim
Onbir ay önce sezeryan ile doğum yaptım. Bebeğimi düzenli emziriyorum, hiç adet görmedim. Sizce daha çok beklemem gerekir mi?
CEVAP
Sevgili okurum, doğum sonrası adet kanamaları genellikle 3’üncü ve 4’üncü aylar arası yeniden başlar. Emzirmeye bağlı olarak adet kanaması bazen 12’nci aya kadar başlamayabilir. Gecikme uzadığı takdirde doktorunuz tarafından jinekolojik olarak değerlendirilmenizi öneririm. Herhangi bir sorun saptanmaz ise annenin emzirme süresi, emzirme sıklığı, bebeğe ek besin verilmemesi gibi birçok faktör bu değişikliklere yol açmış olabilir.