Dış gebelik ameliyatında hasarlı tüp alınıyor. Aksi takdirde dış gebelik riski artıyor. Bu ameliyatın üzerinden 3 ay geçtikten sonra doktor kontrolünde gebelik planlayabilirsiniz.
Eşim ne zaman hamile kalabilir?
Eşim 45 gün önce dış gebelik ameliyatı oldu. Cenin büyüyüp tüplerden birini patlattığından iç kanamadan dolayı acil bir operasyon yapıldı ve ne yazık ki tek tüpü iptal edildi. Tek tüp ile hamile kalma şansı devam ediyor, biliyoruz. Peki ne zaman hamile kalabilir?
CEVAP
Sevgili okurum, geçmiş olsun. Dış gebelik ameliyatları esnasında hasarlı tüpler alınıyor ya da işlevi iptal ediliyor. Aksi takdirde ileride oluşacak gebeliklerde dış gebelik riski artmaktadır. Ameliyatınızın üzerinden 3 ay geçtikten sonra doktorunuz tarafından muayene edilip gerekirse ilaçlı rahim filmi çekilebilir. Böylece kalan tüp kontrol edilerek tüpün sağlamlığı kontrol edilir. Kadınlarda tek bir tüp kalmış olsa bile gebelik şansı devam etmektedir. Dediğim gibi 3 ay sonra kontrolleri takiben gebelik planlayabilirsiniz.
Nasıl bir ameliyat?
42 yaşındayım, jinekoloğa gittiğimde korunma yöntemleri hakkında bilgi almak istedim. Bana “Çocuk istemiyorsanız, tüplerinizi bağlatabilirsiniz” dedi. Bu nasıl bir operasyondur, zararı var mı? Bir de yaş itibariyle bunu yaptırmamın gereği var mı?
CEVAP
Sevgili okurum, doğum kontrol amaçlı birçok yöntem bulunmaktadır. İleri yaşlarda ve çocuğu olan çiftlerde eğer gelecekte tekrar çocuk düşüncesi yoksa tüp ligasyonu denilen yöntemi önermekteyiz. Laparoskopik yöntem (kapalı ameliyat) ile tüplere bağlama işlemi uygulanmaktadır. Ameliyat esnasında sağ ve sol tüpler bağlanarak buradan yumurta ve sperm geçişi engellenir. Bu ameliyat sonrası tüplerin geri açılma ihtimali olsa bile başarı oranı yüzde 60 civarlarında seyretmektedir. Bu nedenle eşiniz ile birlikte tekrar çocuk isteğinizin olup olmadığına kesin karar verdikten sonra ameliyatı planlayın.
Neden düşük yaptım?
34 yaşındayım, 4 yıllık evliyim. İki aylık düşük yaptım. Bir süre sonra tekrar bebek 1.5 aylıkken düşük daha yaptım. Bunun nedenleri ne olabilir?
CEVAP
Sevgili okurum, yeni bir gebelik öncesi bu düşüklere neden olabilecek sebeplerin araştırılması gerekir. İstenmeyen bu düşüklere en sık genetik hastalıkların, rahim yapısının bozukluğunun ve pıhtılaşma bozukluklarının neden olduğunu biliyoruz. Bir an önce genetik testlerinizi yaptırmanızı, ilaçlı rahim filmi olarak bilinen histerosalpingografi görüntülemesini çektirmenizi ve trombofili paneli olarak bilinen pıhtılaşma testlerini yaptırmanızı öneririm. Bu araştırmaların yapılması için kadın hastalıkları ve doğum uzmanınıza başvurabilirsiniz.