İlerleyen yaşla birlikte kadınlarda yumurta rezervi azalıyor. Buna bağlı olarak da hamile kalma ihtimali düşüyor. Doktorunuza başvurun, yapılan kontrollerde başka bir soruna rastlanmazsa yardımcı üreme tekniklerinden faydalanarak anne olabilirsiniz.
Adetim düzenli, çocuğum olmuyor
41 yaşındayım ve 5 yıllık evliyim. Adetlerim düzenli. Ama çok defa doktora gitmeme rağmen çocuğum olmuyor. Düzenli adet gören ileri yaştaki kadınlar neden çocuk sahibi olamıyorlar? Ne yapmam gerekiyor?
CEVAP
Sevgili okurum, ilerleyen yaş ile birlikte kadınlarda yumurta rezervi azalmakta ve buna bağlı olarak gebe kalma ihtimali düşmektedir. Eğer yapılan kontrollerde spermiogram tetkiki normal ise, yapılan ilaçlı rahim filminde sorun saptanmadıyasa ve yapılan muayenede gebe kalmanıza engel bir durum yok ise yardımcı üreme tetkiklerinden faydalanabilirsiniz. Doktorunuz ile görüşerek vakit kaybetmeden aşılama ya da tüp bebek tedavi seçeneklerini değerlendirebilirsiniz. Unutmayın ki ilerleyen zamanla birlikte yumurta rezerviniz azalmaya devam ediyor.
Sperm düşüklüğü varmış
İki yıllık evliyiz. Hiç gebe kalamadım. Eşim diyabet hastası. Doktora gittik, sperm yolları kapalıymış. Bir de sperm düşüklüğü varmış. Acaba aşılama yaptırsak çocuğumuz olur mu?
CEVAP
Sevgili okurum, aşılama tedavisinde karar verirken en önemli kriterlerimiz sperm sayısı, sperm hareketliliği, sperm morfolojisi ve kadınlarda oluşan yumurtanın kalitesidir. Eğer eşeinizde sperm sayısı yeterli değil ise ya da sperm hızında sorun varsa, aşılama işlemi ile gebe kalma ihtimaliniz düşük olabilir. Bu konuda kararı kadın hastalıkları ve doğum doktorunuz verecektir. Sperm sayısının az olduğu durumlarda aşılama ile başarı öngörülmüyor ise tüp bebek tedavisi ile daha başarılı sonuçlar alınabilir.
Lazerle yaktırdık ama çıktılar
Eşimin vajinasının kenarında ve kasıklarında siğiller oluştu. Bu siğilleri geçen yıl lazerle yaktırdık. Bir süre ortadan kayboldular ama bugünlerde yine çıkmaya başladı. Ne yapmamız gerekiyor?
CEVAP
Sevgili okurum, bu genital siğiller ne yazık ki her an tekrarlama ihtimaline sahiptirler. Öncelikle yeni saptanan bu siğillerin yakma veya dondurma yöntemi ile tedavi edilmeleri gerekir. Tedavi esnasında çok ufak bile olsa hiçbir lezyonun kalmadığından emin olmak gerekir. Bunun yanı sıra kişinin beslenmesi ve bağışıklık durumu değerlendirilmelidir. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirici takviyeleri de tedaviye eklemek gereklidir. Böylece bu siğillerin tekrarlama ihtimalini en aza indirebiliriz.