Erken menopoz teşhisi konulan kadını anne olamam endişesi sarıyor. Kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurun ve gebelik planladığınızı söyleyin. Yumurtalık rezerviniz değerlendirilir, size bir yol haritası hazırlanır.
Anne olamaz mıyım?
Dört yıl önce kürtaj oldum. Şimdi ikinci kez düşük yaptım. Doktorum kürtaj olmamı önerdi. Ama ikinci kez kürtaj olursam ileride anne olmayacağım ile ilgili şeyler duydum. Bu doğru mu? Bana yol gösterirseniz sevinirim.
CEVAP
Sevgili okurum, geçmiş olsun. Düşük durumlarında eğer gebelik materyali kendiliğinden vücuttan atılmaz ise kürtaj denilen işlemle rahim içinin temizlenmesi gerekir. İhmal edildiği durumlarda annenin hayatını tehdit edici enfeksiyon izlenebilir ve içeride kalan materyale bağlı rahim içi yapışıklıklar oluşur. Her iki sebebe bağlı olarak ileride tekrar gebelik ihtimali riske girecektir. Size önerim, doktorunuzun önerdiği işlemi yaptırmanızdır. Rahime zarar vermeyen ekipmanlarla yapılacak işlem sayesinde rahiminiz zarar görmeden işlem tamamlanacaktır.
Yumurtalarım bitti mi?
38 yaşındayım, 2 yıldır düzensiz adet görüyorum. En son adetimi 6 ay önce gördüm. Gittiğim doktor erken menopoza girdiğimi söylüyor. Ama ben çocuk sahibi olmak istiyorum. Bunun için ne yapmalıyım, gerçekten yumurtalarım bitmiş midir? Nereye başvurmalıyım?
CEVAP
Sevgili okurum, ne yazık ki 30 ile 39 yaşları arası kadınların yüzde 1’inde erken menopoz ile karşılaşıyoruz. Çocuk sahibi olmayı planlıyorsanız gecikmeden bir jinekolog ile konuşarak hamilelik planlamanızı öneririm. Öncelikle yumurtalık rezervinizin değerlendirilmesi gerekir. Eğer gerçekten böyle bir durumunuz var ise tüp bebek tedavisi planlayabilirsiniz. Bu konuda geç olmadan hızlıca tedaviye başlamanızı öneririm.
Bir ayda 3 kez kanamam oldu
Bir buçuk ayda üç kanamam oldu. Son ikisi düzensizdi. Sizce neden böyle bir sorun oluyor? Kist olabilir mi?
CEVAP
Sevgili okurum, adet düzensizliğinin birçok nedeni olabilir. Bu nedenler anatomik ya da hormonal nedenli olabilir. Öncelikle doktorunuzun yapacağı muayene ve ultrasonografik görüntüleme ile rahim ve yumurtalıklarınız değerlendirilmelidir. Olası myomlar, rahim içi polipler ve yumurtalık kistleri ekarte edilmelidir. Sonrasında ise kan tetkikleri ile hormon değerleriniz kontrol edilmelidir. Eğer bu hormonlardan bir ya da birkaçının değeri olması gereken referans değerlerinin dışında ise adet düzensizliği saptanabilir. Gecikmeden jinekolojik muayenenizi yaptırmanızı öneririm.