Fazla kilo artık dünyanın en önemli sorunlarından biri. Çünkü dünyanın pek çok ülkesinde şişman insan sayısı çığ gibi büyüyor, şişmanlık pek çok hastalığa davetiye çıkarıyor. Bu yüzden yediklerimize özen göstermeli, kilo almamaya gayret etmeliyiz. Peki ama fazla kilonuz varsa ne yapacaksınız?
Doktor doktor gezmiş olanlarınız, artık diyet reçetelerini neredeyse kendi başına yazabilecek kadar konuya hakim olanlarınız var mutlaka. Neler yemeniz ya da yememeniz gerektiğini biliyor olabilirsiniz ama hala kilo veremediyseniz mutlaka bir yerlerde hata yapıyor olmalısınız. Elbette en doğru yol sağlıklı bir biçimde kilo vermeye çalışmak. Unutmayın sağlıklı zayıflamak ciddi hastalıklardan korunmak, mutlu yaşamak için çok gerekli. Peki hangi yanlışları yapıyoruz kilo vermeye çalışırken ve neleri yapmamız gerekiyor? İşte bunlar belki de başarıya açılan kapının anahtarı olacak sizin için...
Öncelikle fazla kilonun yol açtığı hastalıkları hatırlamakta fayda var:
1- Yüksek tansiyon
2- Kalp ve damar hastalıkları
3- Şeker hastalığı
4- Bazı kanser türlerinde artış
5- Gut hastalığı
6- Trombo emboli (pıhtı atma)
7- Safra taşı
8- Karaciğer yağlanması
9- Cinsel performansta bozukluk
10- Hormonal bozukluklar (en başta tiroid sorunları)
11- Aşırı kilolu olma durumunda artan kaza riski
12- Aşırı kilo durumlarında fiziksel sorunlara ek olarak ruhsal sorunlar da ortaya çıkabilir.
Son yıllarda pek çok kişi fazla kilonun yol açtığı sorunları biliyor ve kurtulmak için çaba harcıyor. Ancak yine karşımızda çok büyük bir tehlike belirdi. Sağlığı korumak için yanlış kilo verme yollarını benimseyenler daha büyük sıkıntılarla karşılaşıyor. Kilo kaybetmek değil, sağlıklı zayıflamak, kaslarınızı korumak, yağdan kilo vermek, bel ve göbek civarından kilo vermek çok önemli.
İşte kilo verirken dikkat etmeniz gereken püf noktaları.
1 Ani, şok diyetler ve açlık rejimleri: Asla uzun süreli açlık diyetleri yapmayın. Şok diyetleri bir günden fazla uygulamayın. Beden açlık tehlikesi hissedince yağları yakmayı değil, depolamayı tercih ediyor ve yediklerinizi yakamıyorsunuz. Yani aç kalmak bazen hiçbir işe yaramıyor.
2 Tek gıda rejimleri: Sadece tek tip gıdaya bağlandığınızda kısa bir süre sonra bedende bazı değerli gıdalar eksik kalmaya başlar ve sakıncalar oluşur.
3 İsimli diyetler: Hollywood diyeti, Atkins diyeti, Madonna veya adı çok duyulmuş artist diyetleri. Bu diyetler size uygun olmayabilir. Esas olan sizin bedensel özelliklerinize uygun, doğru besleneceğiniz bir program uygulanmasıdır. Size özel doğruları içermeyen diyet listelerinden kesinlikle uzak durun, sağlığınızdan olmayın.
4 Vitaminler şişmanlatır: Aslında vitaminler direkt olarak şişmanlatmaz. Tersine uzun süren diyetlerde bedeni destekleyerek bazen gereksiz acıkmayı veya halsizliği bile önleyebilir. Ağırlığınızın yaklaşık yüzde 10’unu verdikten sonra doktorunuza danışarak, gerekli görülürse ek olarak vitamin desteğine başlayabilirsiniz.
5 Diyet ürünler şişmanlatmaz: İşte bir yanlış daha. Yapılan son araştırmalar suni tatlandırıcıların bedeni kandırdığını, yine insülin salgılattığı ve kilo almaya yardımcı olabileceğini belirtiyor. Yapılan diğer bir hata da ‘Bu ürünler nasılsa şişmanlatmaz’ deyip normal miktarın birkaç katı diyet ürün tüketmek. İşte böyle zamanlarda diyet ürünler kilo almaya yardımcı oluyor!
6 Lavmanla zayıflanır: Elbette zayıflanmaz. Bu sadece geçici bir süre için, inatçı bir kabızlığı olan kişide biraz rahatlama ve ağırlık kaybı sağlayabilir ama kabızlık sorunu çözülmediği takdirde kısa sürede aynı ağırlığa geri dönülür.
7 Çay içerek zayıflanır: Hiçbir madde tek başına mucizevi bir sonuç getirmez. Bazı bitkisel çayların zayıflamaya yardımcı olduğunu biliyoruz ama sadece bir tek çaydan umut beklemeyin. Siz uygun diyeti ve egzersizi yapmazsanız sadece çayla zayıflayamazsınız. Yeşil çayı, mate çayını, kekik, funda, biberiye, zencefil ve hatta siyah çayı yaptığınız diyete yardımcı olması amacıyla içerseniz kilo vermenize olumlu bir katkısı olabilir.
8 Her kilo vermek isteyenin kan tahlili yaptırmasına gerek yok: Çok önemli bir yanlış daha. Uzun süren bir fazla kilo sorununun altında tiroid hastalıkları, gizli şeker, insülin direnci gibi sorunlar olabilir. Bu analiz sadece kilonun nedenini bulmaya yönelik değil, aynı zamanda mevcut fazla kilonun bedende bir rahatsızlığa yol açıp açmadığını saptamak için de gereklidir.
9 Haftada 5 kilo verdiren komşu, arkadaş diyetleri: Benim komşum, iş arkadaşım Madonna diyetini yaparak bir haftada 5 kilo vermiş. Ben uyguladım ama veremedim! İşte en büyük yanlışlardan biri. Diyetler herkeste aynı sonucu vermez. Gerekli incelemeler yapılmadan uygulanan zayıflama programları her insanda farklı sonuçlar doğurur hatta bir bakarsınız kilo almışsınız! Başkasının diyetini değil, kendi yaş, cins ve bedensel özelliklerinize uygun olan diyeti seçin.
10 Su içsem yarıyor!: İşte en büyük efsanelerden biri. Kimse eğer tıbbi bir sorun yoksa, çok az yiyerek ve bol hareket ederek kilo almaz. Bir gün içerisinde yediklerinizi ve içtiklerinizin aynısını masanızın üstüne koyun ve sonra akşam hepsine bir bakın. Gerçekten de az mı yiyorsunuz? Yediklerinizi yakacak kadar da çok hareket ediyor musunuz? Bu konuda gerçekten dürüst olun. Çünkü sadece az yediğinizi ve bol hareket ettiğinizi sanıyorsunuzdur, o kadar.
3