Bahar iyice kendini hissettiriyor, yazın da gelmesine çok az bir zaman kaldı. Hemen herkes kışın aldığı fazla kilolardan kurtulmak için çabalıyor. Unutmamak gereken bir şey var; sağlıklı zayıflamak, yağdan kilo vermek, kilo verirken yüzün sarkmaması çok önemli. Aç kalarak, şok diyetler uygulayarak, tek tip beslenerek fazlalıklardan kurtulmak iyi bir fikir değil. Bedeninize çok iyi bakmalı, kıymetini bilmelisiniz. Bugün sizlere sağlıklı zayıflama ile ilgili bazı pratik bilgiler vereceğim. Sağlıklı zayıflamayla ilgili altın kuralları dışında, diyet yaparken aç kalmamak için uygulayacağınız bazı önerilerde de bulunacağım.
Aç kalmamak elinizde
Diyet yaparken en büyük sorunlardan bir tanesi aç kalmak, ara öğünleri atlamaktır. Sağlıklı bir beslenme ve zayıflama programında mutlaka ara öğünler de olmalı. Uzun süre aç kalmak, çok sağlıklı bir durum değil. Eğer ara öğünleri yapmazsanız, iki risk söz konusu olabilir, birincisi kan şekeriniz düşebilir ve bu durumda daha sonra yediğiniz yemeklerin depolanması eğilimi artabilir. İkincisi de uzun süre aç kalınca daha çok acıkırsınız ve bir sonraki öğünde kontrolsüz yiyebilirsiniz. Ara öğünler gerçekten de ara öğün olmalı, asla ana öğünler kadar çok yenilmemelidir. Özellikle kadınların çay saatlerinde yaptığı ağır yiyecekler belki lezzetli ama sık yendiğinde kilo aldırıcı ve sağlığı bozucu olabilir.
Bu yüzden dikkatli olun ve aşağıdaki önerilerimi uygulamaya çalışın...
Sık sık yeşil elma, zerdeçal, nane kokularını koklayın.
Asla uzun süre aç kalmayın. Mutlaka ara öğünler yapın.
Yemeklerden 10 dakika kadar önce ıhlamur, mate karışım çayı için.
Gün içerisinde yulaflı büsküvi, müsli, yulaf ezmesi, kepekli ürünler gibi besinlerden yediğiniz tok tutucu ara öğünlere ağırlık verin.
Kan şekerini hızla yükselten beyaz un, beyaz şekerli gıdalardan kaçının. Bu gıdalar daha hızlı acıktırır.
Organik krom hapları kan şekerinin dengelenmesine ve açlık tatlı krizlerine yardımcı olabilir.
Yemekleri yerken daima uzun uzun çiğneyin. Çok hızlı bir şekilde sofradan kalkmayın.
Elma kabuklarındaki pektin maddesi tokluk hissinin sağlanmasına yardımcı olabilir. Bu nedenle ara öğünlerde veya çok acıktığınızda kabuklu yeşil elmayla birlikte bir avuç tuzsuz leblebi tüketin.
Yine acıkmaya karşı ara öğünde bir büyük bardak ılık light süt içerisine iki çorba kaşığı yulaf ezmesi koyarak yiyin.
Mercimek, nohut, börülce, barbunya gibi bakliyatlar, haşlanmış tavuk eti, balık buğulama, yağsız ızgara köfte, yumurta beyazından omlet, hindi şiş uzun süre size tok tutarak kolay acıkmanıza engel olabilir.
Stres ve gerginlik sizde açlık hissi oluşturuyorsa 1 fincan melissa çayı içmek, burundan nefes alıp daha uzun sürede gevşeyerek nefes vermek ve bir parmak bitter çikolatayı ağızda yavaş yavaş emmek sinir sisteminizi sakinleştirir ve aşırı gerginliğin mide kazıntısı yapıcı etkisini azaltmaya yardımcı olur.
Kendinizi çok sık aç hissediyorsanız ve tüm bu önerilere rağmen kendinize güvenmiyor, fazla yemekten korkuyorsanız o zaman 1 haşlanmış yumurtayı üstüne biraz kimyon serperek yiyin. Yumurta hem besleyici hem de tok tutucu olarak sonrasındaki 1 saatte gereksiz ve yanlış atıştırmalara engel olabilir.
Marul da tokluk hissi sağlar.
Strese girdiğinizde iştah patlaması oluyorsa
Hemen nefese konsantre olun ve gevşeyerek derin derin nefes alıp verin.
Saçlarınızı uzun uzun tarayın, fırçalayın. Bu başın tepe noktalarının okşanması veya taranması diğer enerji merkezlerini de dengeler.
İmkan varsa uzun süreli bir duş alın.
Rahatlatıcı bir monotonmekanik işlem yapın. Örneğin tespih çekin.
Lavanta-melissa-nane kokularını koklayın.
1 fincan melisa çayı için.
Ağzınıza bir parmak bitter çikolata alın yavaş yavaş emin.
Siniriniz geçmediyse kimsenin duymayacağı bir yere gidin ve bağırın. Belki saçma gibi gelebilir ama uzun bağırmak sinirleri rahatlatır ve öfkenizin geçmesine yardımcı olabilir.
Eğer biliyorsanız meditasyon yapın veya dua edin.
Sağlıklı beslenmenin 9 altın kuralı
1- Yemeğinizi mutlu, huzurlu, sakin bir ortamda, sadece yemeğe konsantre olarak, rahatsız edici başka herhangi bir faaliyette bulunmadan yiyin. Zihni berraklaştırıp rahatlattıktan sonra yemeğe başlayın.
Ağzımızdan içeriye bir şeyler sokmak için değil, bizim yeni yapı taşlarımızı oluşturacak önemli ham maddeleri en sağlıklı biçimde bedeninize alıp işlemek ve metabolize etmek için sofraya oturmamız gerektiğini aklınızdan çıkarmayın. İyi bir sindirimin ilk adımı ağızda başlar. Bu nedenle yemekleri oturarak, yavaşça ve iyi çiğneyerek yiyin.
2- Yapısal farklar ve fizyolojinin ihtiyaçları da göz önünde bulundurularak her gün 6 tat (tatlı, ekşi, tuzlu, buruk, acı, kekremsi) alınmalıdır. Genellikle istek ve arzularımıza dayanarak beslenmek en akıllıcasıdır.
Canı çekmek, iştah ve heves fizyolojinin kendini ifade ettiği belirtilerdir. Dolayısıyla o, verildiği an için fizyoloji dengelemekte önemli bir sinyaldir. Yalnız bu yaşamı olumlu yönde destekleyen istekler için geçerlidir.
3- Yemekten hemen sonra aktiviteye geçmeyin. Birkaç dakika sakin sakin oturun ve yenilen yiyeceklerin sindirim sistemine yerleşmesine izin verin.
4- Öğlen ana öğün olmalı. Çünkü sindirim ateşinin en yüksek olduğu saatler 12.00-13.00’tür. Bu saatler arası yemeğe özen gösterin. Öğünler arası en az 3 saat olmalıdır. Açlık hissi yoksa zorla yenmemelidir veya bir önceki öğünde yenen yemekler sindirilmeden tekrar yemek yenmemelidir.
5- Kahvaltı ve akşam yemeği miktar olarak az ve hafif olmalıdır. Akşam yemeği erken yenmeli ve hemen uykuya geçilmemeli. Dolu mideyle yatağa girmemek sizi rahatlatır. Gece yoğurt ve peynir yemekten kaçının. Şayet açlık varsa yatmadan önce bir bardak sıcak kaküleli veya zencefilli süt içilebilir.
6- Sofradan çok dolu mideyle kalkmamak gerekir. Midenin 3/4 kadarını doldurmak yeterlidir. Bu ölçü herkesin kendi avucuyla iki avuç dolusu kadardır.
7- Yemekte su veya meyve suyunu yudum yudum için. Asla soğuk olmaması gerekir, eğer soğuk olursa sindirimi yavaşlatır. En ideali yemek süresince içine biraz zencefil atılmış sıcak su içmek, aklınızda bulunsun.
8- Çok fazla miktarda çiğ ve ham gıdalar tüketmeyin. Meyve ve salataları bu kuralın dışında tutun. Yemeklerin iyi pişmiş ve sıcak olmasına özen gösterin. Yemekleri tekrar tekrar ısıtmak iyi değildir, bu yüzden az pişirin ki ısıtmak zorunda kalmayın.
Gıdaları katkısız olarak sadece bir kez dondurulup defalarca çözülüp yeniden dondurulmadan tüketmeye çalışın.
9- Bedeninize ve mevsimine uygun olarak düzenli bir şekilde sade yağ, bal ve süt tüketmek doğru bir beslenme için iyidir. Her gün diyette az miktarda da olsa yoğurt, tahin, üzüm suyu, taze meyve suyu, çeperli tahıllar alınması yararlıdır. Ayrıca büyükbaş hayvanların kırmızı etinin çok fazla tüketilmemesi daha sağlıklıdır.