Son yıllarda gittikçe artan bir kanser tehlikesi söz konusu ve doğal olarak bu konuda her kafadan bir ses çıkıyor. Nihayet Sağlık Bakanlığı konuya el attı, artık ekonomik durumu çok iyi olmayan vatandaşlarımız da yeni kanser tarama merkezlerinde ücretsiz olarak tanı ve danışmanlık hizmeti alabilecek. Tabii kanser olmayı beklemeden bazı konuları tekrar hatırlamakta yarar var. Eskiden beri bildiğimiz bir gerçeği tekrar hatırlatacağım: Kanserden korkma, geç kalmaktan kork!
Kanseri davet eden 10 hata
1- Kanseri önemsememek
2- Tütün ürünleri ve sigara içmek
3- Fazla alkol tüketimi
4- Obezite-aşırı kilo
5- Yoğun stres altında olup bu durumu önemsememek, stresi atmaya çalışmamak, biriktirmek
6- Elektromanyetik kirliliğe uzun süre maruz kalmak
7- Aşırı hareketsizlik
8- Üzerinde yoğun tartışma olan GDO’lu hormonlu gıda, kimyasal katkılı gıda gibi doğal olmayan gıdaların uzun süre ve aşırı tüketimi (kısa vadede hala kesin kanıtlanmış kanserojen etkileri saptanmadı, tartışmalar sürüyor, en doğru gerçeği önümüzdeki yıllar gösterecek.)
9- Hatalı beslenme (rafine gıdaların aşırı tüketimi, az posalı gıda tüketimi, yoğun şeker ve doymuş yağ tüketimi, dumanda, iste kurutulmuş gıdaların fazla tüketilmesi, kömür mangalında, barbeküde dumana yakın temasla pişen gıdalar, aşırı sıcakkaynar yiyecek ve içeceklerin sık tüketilmesi, aflatoksin bulaşmış, başta kırmızı pul biber olmak üzere bazı gıdaların fazla tüketimi, kirli ve ağır metallerin yüksek olduğu denizler ve sulardaki su ürünlerinin yoğun tüketimi, toksik sanayi atıklarının karıştığı sularla sulanan tarla ürünleri vb.)
10- Sağlıksız cinsel yaşam: Hijyenik olmayan özellikle bazı virüslerin bulaşma riskinin yüksek olduğu cinsel ilişkiler, hijyen şartlarına dikkat edilmemesi ile beraber giden çok eşlilik, sünnet olmama. Sünnetsiz kişilerin eşlerinde de uzun vadede daha sık rahim ağzı kanserine rastlanmıştır.
Kanseri uzaklaştıran 10 doğru
1- Sağlıklı beslenme: Yararlı ve koruyucu gıdaları artırın: Mevsimdeki doğal, taze sebze ve meyveler. (Özellikle bal kabağı, kereviz sapı, semizotu, taze narenciyeler, taze Hindistan cevizi, brokoli, karnıbahar, dut, ahududu, böğürtlen, üzüm, enginar, havuç, sarı biber, Trabzon hurması, taze domates, lahana, yeşil lifli yapraklı sebzeler, pepino meyvesi, ananas), taze süt ürünleri özellikle de kefir, keçi peyniri, keçi yoğurdu, probiyotikli süt ürünleri, doğal yoğurt, kabuklu pirinç, köy yumurtasının beyazı, üzüm çekirdeği, dere otu, biberiye, zencefil, zerdeçal, taze nane, hac hurması, limon, yulaf ezmesi, tam buğday ve ürünleri, arı poleni, ceviz, çam fıstığı, kuşburnu, sarımsak, kırmızı soğan, taze soğan ve sarımsak, açık ve derin denizlerin temiz beyaz etli balıkları, kırmızı pancar, şitake mantarı, soya fasulyesi, çeperli baklagiller, sızma zeytinyağı, Ege bölgesinde tüketildiği gibi taze otlar, ısırgan otu ve tohumu, yeşil çay, temiz kaynak suları, hindiba, kepek ve kepekli ürünler, kaya şekeri.
2- Bu çayları artırın: Yeşil çay, beyaz çay, kekik, biberiye, kombu mantarı çayı, böğürtlen ve genelde mor renkli meyve çayları, zencefil, ısırgan, aloe vera, hindiba, ekinezya.
3- Bu baharatları artırın: Yararlı baharatlar ve benzer maddeler: Isırgan tohumu, keten tohumu (mutlaka hekime danışarak), çörek otu, tane karanfil, polen, dereotu, biberiye, zencefil, zerdeçal, mercanköşk, susam.
4- Günde 45 dakika düzenli egzersiz yapın: Özellikle yürüyüş, yoga, pilates, yüzme, kayak, dalış, her türlü doğa sporlarının yapılması kişinin bedensel olarak aktif yaşamasının sadece obeziteyi değil kanser riskini de azaltıcı bir etkisi vardır.
5- Bazı antioksidanların kullanımı: Coenzim-Q10, üzüm çekirdeği ekstresi özleri, selenyum, C vitamini, bazı ayurveda tabletleri, kefir hapları veya içecekleri, kalsiyum destekleri, çinko preperatları, beta-glukan hapları, şitake mantarı hapları, maka bitkisi destekleri, arı sütü gibi bağışıklık sistemini destekleyen doğal preperatların bazılarının ancak ve ancak hekime danışarak yararı olabilir.
6- Duanın ve maneviyatın gücü: Yapılan son araştırmalar bir inanç sistemi olan maneviyatı yüksek ve düzenli dua eden kişilerin ciddi hastalıklara daha az yakalandıklarını ve daha kolay iyileştiklerini göstermektedir.
7- Sağlıklı cinsellik: Sağlıklı ve hijyenik cinsel yaşantısı olan kişilerin genel olarak hormonal sistemleri daha dengede çalışmaktadır.
8- Kilo kontrolü: Bilinçli bir şekilde bedeni çökertici ani ve şok diyetler yapmadan beden kitle indeksini 25 veya altı gibi normal sınırlara düşürmenin başta meme ve kalın bağırsak kanseri olmak üzere pek çok kanser türüne karşı riski azalttığı bilinmektedir.
9- Kanserin bilimsel tedavisinin özellikle onkologlarca yapılabileceğini unutmamak: Tamamlayıcı tıptan yararlanılsa bile öncelikli olarak onkologların önerilerine kulak vermek.
10- Kanser riskini azaltmak için yapabileceğimiz en önemli şeylerden biri de bol bol su içmek Günde 2 litre su içenlerde mesane kanserine yakalanma riski daha az. Günde 5 bardaktan fazla su içenlerde kalın bağırsak kanseri riski yarı yarıya yakın azalıyor. Çok bol su içmenin meme kanseri riskini 5 kata yakın azalttığı görüldü. Herkesin günde en az 2-2,5 litre normal su içmesini öneriyorum.
22 Kasım 2009, Pazar 04:00
Haberin Devamı