Haberin Devamı
5 milyon dolar bütçeyle çekilen korku filmi ‘Kapan’ vizyondaki yerini aldı. ‘Kapan’, yönetmen Jordan Peele’in ilk uzun metraj film çalışması. Buna rağmen çok büyük bir başarı elde etti. Şöyle ki; Jordan Peele, ‘Kapan’ın 100 milyon dolar gişe hasılatını (ilk uzun metraj filmiyle) aşan başarısı sayesinde ilk Afro-Amerikalı yazar/yönetmen oldu.
Filmin Konusu
Siyahi genç Chris, beyaz kız arkadaşı Rose ile mutlu bir ilişkisi vardır. Rose, birgün Chris’i ailesiyle tanışmak için davet eder. Chris, gittiği kasabada siyahilerin birer birer kaybolduğunu fark eder. Bunun üzerine bir adam Chris’e bir an önce kaçması öğütünde bulunur. Ama bu çok kolay olmayacaktır. Filmin yönetmenliğini ve senaristliğini Joran Peele yapıyor. Başrollerinde; Daniel Kaluuya, Allison Williams ve Bradley Whitford var.
Irkçılığın Soğuk Yüzü
‘Kapan’, her ne kadar korku/gerilim türünde bir yapım olsa da aslında alt metninde ırkçılık konusunu işliyor. Filmde bazı ırkçılık mesajları doğrudan/yüzeysel olarak verilirken bazı mesajlar ise alt metinde/saklı veriliyor. Örneğin; ‘Kapan’ filminin posteri, 1995 yapımı ‘Protesto/La Haine’ filminin posteri referans alınarak yapıldı. Bunun sebebi her iki filmde de ırkçılık konusunun işlenmesi. Bir diğer önemli detay ‘Kapan’ın açılış jeneriğinde çalan müzik. Şarkının sözleri Svahili dilinde “Skiliza Kwa wahenga” yani “ Atalarınızı dinleyin” anlamına geliyor. Ardından şarkının sözleri “ Kötü şeyler geliyor” sözleriyle devam ediyor. Burada filmin daha başında kötü şeylerin olacağı mesajı izleyiciye veriliyor. Bir başka ayrıntı ise Chris, yatak odasında kız arkadaşı Rose ile konuşurken omuzunun üzerinde “Chris ölmüş” yazısı görülür.
Renklerin Önemi
Bir başka ayrıntı Chris’in kız arkadaşı Rose’un “Armitage” soyadı. Yönetmen burada 20. Yüzyıl Amerikalı korku yazarı Howar Philips Lovercraft’a saygı duruşunda bulunmuş. Lovercraft, 1929’da yayınlanan ‘Dunwich Dehşeti’ adlı korku hikayesinde bulunan bir karakterin soyadı “Armitage”dır. Peki yönetmen neden onca korku yazarından Lovercraft’ı seçti. Sebebini hemen söyleyeyim, çünkü Lovercraft eserlerinde ırkçı bir tutuma sahip olarak bilinir ve bu yüzden birçok tartışmanın merkezinde kalmış bir yazardır. ‘Kapan’da ırkçılık konusunu merkeze aldığından Lovercraft’ın burada ne kadar büyük bir anlam ifade ettiği görülüyor. Filmde siyahlara karşı ırkçı bir tutum sergileyen Rose Armitage karakteri, bir sahnede süt ve renkli mısır gevreğini karıştırmadan yer. Burada Rose’un renklilerle, renksizleri karıştırmaması ırkçılığa dair bir mesaj veriyor.
‘Kapan’ korku/gerilim türü hayranlarının severek izleyeceği ve hayran kalacağı bir yapım. Müzikleri korku yönetmeni Alfred Hitchcock’un klasik filmlerini anımsatıyor. Eğer klişe korku filmlerinden bıktıysanız ‘Kapan’ tam size göre bir film…
İyi Seyirler Dilerim
Efe TEKSOY