Ekrem SarısuAf Kanunu TBMM'de, kapsamı genişletilebilir

HABERİ PAYLAŞ

Af Kanunu TBMM'de, kapsamı genişletilebilir

Haberin Devamı

Soru: Yeni mali af tasarısı cezaevinde yatanları kapsıyor mu? Kenan BABA

Cevap:
TBMM’ye sunulan af kanunu tasarısı, amme alacaklarının yeniden yapılandırılmasıyla ilgili olduğundan cezaevinde yatanları kapsamıyor. Ancak, hazırlanan tasarı daha TBMM komisyonlarında ve genel kurulda görüşüldükten sonra yasalaşacak. Yani ortada henüz kesinleşmiş bir yasa yok.
Önümüzdeki yıl genel seçim olduğundan, TBMM’de af kanununun kapsamının genişletileceğine hiç kuşku yok. Cezaevinde yatan kader kurbanlarının da af kapsamına alınması yasayı daha da anlamlı kılar.

1984 yılından Bağ-Kur’a kayıt olamazsınız
Soru: 1984 vergi mükellefiyim. 1989’da sigorta girişim var. 1984’te Bağ-Kur girişim yoktu. Geriye dönük Bağ-Kur primlerimi ödeyebilir miyim? Kemal TERZİ

Cevap:
Yeni yasanın yürürlüğe girdiği 1 Ekim 2008’den önce Bağ-Kur’a kayıt ve tescil yaptırmak mümkün değil. Bugün için 1984’ten Bağ-Kur’a kayıt yaptırarak prim ödeyemezsiniz.

256 gün daha prim ödeyip 45 yaşı doldurmalısınız
Soru: 9 Eylül 1969 doğumluyum. 4 Kasım 1988’den beri SSK’lıyım. Çalışmaya 5 yıl ara verdim. 5044 gün primim var. Ne zaman emekli olabilirim? Nuray KARAKAŞ
[[HAFTAYA]]
Cevap: 20 yıl sigorta, 5300 gün prim ve 45 yaş şartlarına tabisiniz. 256 gün daha prim ödeyerek, priminizi 5300 güne tamamlamanız şartıyla, 45 yaşınızı dolduracağınız 9 Eylül 2014’te emekli olabilirsiniz.

312 gün daha prim öderseniz 58 yaşı doldurduğunuzda emekli olabilirsiniz
Soru: 1 Mayıs 1960 doğumluyum. 1 Kasım 1995’te SSK’lı oldum. 21 Ekim 2003’te işten ayrıldım. 3288 gün primim var. Ne zaman emekli olabilirim? Neriman/Adana

Cevap:
25 yıl sigorta, 5825 gün prim ve 52 yaş şartlarına tabisiniz. 2537 gün daha prim ödeyerek, priminizi 5825 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz (ara vermeden prim öderseniz Aralık 2017 sonunda). Ayrıca, 312 gün daha prim ödeyerek, 3600 güne tamamlamanız şartıyla, 58 yaşınızı dolduracağınız 1 Mayıs 2018’de yaş haddinden emekli olmanız da mümkün. Bu seçenek daha avantajlı.

Af, kesinleşmiş vergi borcu olana ne getiriyor?
Soru: Vergi dairesine ödeyemediğim 5 yıldan beri biriken 200 bin lira vergi ve ceza borcum var. Bu borçları aftan yararlanarak ödemek istiyorum. Ne yapmam lazım? Mahir/İSTANBUL

Cevap:
Kesinleşmiş vergi borçları da aftan yararlandığından, birikmiş vergi borcunuzu hem bir kısmından kurtularak hem de 36 ay içinde taksitle ödeyebileceksiniz. Borcunuzun ne kadarının asıl, ne kadarının ceza ve ne kadarının gecikme zammı olduğunu bildirmediğinizden, af kanununun tutar olarak ne kadar yarar sağladığını hesaplayamıyoruz. Ancak verdiğimiz bilgilerle siz hesaplayabilirsiniz. Aftan şu şekilde yararlanacaksınız:
1- Aftan yararlanmak için kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki ay içinde yazılı başvuruda bulunacaksınız.
2- Vergi aslına bağlı kesilen vergi cezasının tamamı silinecek.
3- Vergi aslına bağlı olmadan kesilen cezanın varsa yüzde 50’si silinecek.
4- Borcunuza işletilen ve borcun önemli bir kısmını teşkil eden yüksek oranlı gecikme zammının tamamı silinecek.
5- Silinen gecikme zammı yerine, borcun vade tarihinden kanunun yayımlandığı tarihe kadar enflasyon oranında yeni gecikme zammı hesaplanacak.
6- Vergi aslının tamamı, enflasyona göre yeni hesaplanan düşük tutardaki gecikme zammı, varsa asla bağlı olmadan kesilen cezanın yüzde 50’si toplam borcunuzu oluşturacak.
7- Borcunuzu 36 ayda 18 eşit taksitte ödeme seçeneğini tercih ettiğinizde, borcunuza ayrıca yüzde 15 de faiz ilave edilecek. Toplam borç tutarınız en uzun taksiti tercih ettiğinden 18’e bölünmek suretiyle taksit tutarı bulunacak. Ve ilk taksit kanunun yayımlandığı ayı izleyen üçüncü ayda olmak üzere, her iki ayda bir taksit ödeyerek toplam 36 aylık sürede 18 taksit ödeyerek borcunuzdan kurtulacaksınız.

Faturasız mallar da af kapsamında yer alıyor
Soru: Faturasız mallara da af geldiğini duyduk. Elimizde bulunan faturasız mallar aftan nasıl yararlanacak? Vergi ödenecek mi? B. ÖZEN

Cevap:
TBMM’de görüşülme sırasını bekleyen mali af yasa tasarısında, kayıt dışılığı önlemeye yönelik düzenlemelerden birisi de işletme stoklarında yer aldığı halde, işletmenin defter kayıtlarında yer almayan malların kayıtlara alınmasına olanak sağlayan düzenlemedir. Bu yolla işletme stokları ile kayıtlarının uyumlu hale getirilmesi amaçlanmaktadır. Böylece malların hiç değilse bundan sonraki alım satımlarının kayıt altında yapılması sağlanmaktadır.
Faturasız mallarınız af yasasından şu şekilde yararlanacak: - Faturasız mallarınızı kanunun yayımlandığı ayı izleyen üçüncü ay sonuna kadar (muhtemelen Mart sonuna kadar) rayiç bedeli üstünden bir envanter listesi yaparak vergi dairesine bildirmek suretiyle defter kayıtlarınıza alacaksınız. (Bilanço esasına göre defter tutuyorsanız aktife alacağınız mallar için pasifte karşılık hesabı açacaksınız. İşletme esasına göre defter tutuyorsanız, malları defterin gider kısmına mal alımı gibi kaydedeceksiniz). - Genel orana, yani yüzde 18 oranında KDV’ye tabi olan mallar için yüzde 10, indirimli orana tabi olan yani yüzde 8 oranında KDV’ye tabi olan mallar için yüzde 4, yüzde 1 KDV’ye tabi olan mallar için yüzde 0.5 KDV hesaplayacak ve sorumlu sıfatıyla beyan edip beyanname verme süresi içinde ödeyeceksiniz. - Ödediğiniz KDV’yi genel esaslara göre hesaplanan KDV’den indirebileceksiniz.

Doğum borçlanmasından sonra 7760 gün daha prim ödemelisiniz
Soru: 1968 doğumluyum. 1984’te SSK’lı oldum. 1991’de evlenerek işten ayrıldım. 1400 gün prim ödemem var. 2 çocuğum var. Doğum borçlanmasıyla birlikte kaç gün prim ödeyip yaştan emekli olabilirim? E.ARABACI

Cevap:
Yaş haddinden emekli olmak için 15 yıl sigorta, 3600 gün prim ve 58 yaş şartlarına tabisiniz. Çocuklarınızın doğumu sigorta başlangıç tarihinden sonraysa ve doğumlar sonundaki iki yıl içinde prim ödemeniz yoksa, iki doğumuzu borçlanarak 1440 gün kazanabilirsiniz. Borçlanmadan sonra 760 gün daha prim ödeyerek, toplam ödemenizi 3600 güne tamamlamanız şartıyla, 2026’da 58 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder