Ekrem SarısuAskerlik borçlanması başlangıcı geri çeker mi?

HABERİ PAYLAŞ

Askerlik borçlanması başlangıcı geri çeker mi?

Soru: 1964 doğumluyum. SSK girişim 1998’de olup 6660 gün prim ödemem var. 25 yıl hizmet yılını geriye çekmek için 18 ay askerlik borçlanması yapsam 1 yıl ya da 2 yıl geriye çeker mi? l Cuma KART

Cevap: Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden önce yaptığınızdan, borçlanma sigorta başlangıç tarihinizi 18 ay geri çeker. Başlangıcınızı ve doğumunuzu tarih (gün, ay, yıl) olarak bildireceğiniz yerde sadece yıl olarak belirtirmişsiniz. Oysa bir gün bile emekli olma şartlarını değiştirebiliyor.

Örneğin; başlangıç tarihinizin 1 Ocak 1998 olduğunu varsayarsak, askerliğinizi borçlanmanız halinde, sigorta başlangıç tarihiniz 1 Temmuz 1996 olur. Priminiz yeterli olduğundan 25 yıllık sigortalılık sürenizi dolduracağınız 1 Temmuz 2021’de 56 yaşı tamamlıyorsanız emekli olabilirsiniz. Dolduramazsanız 56 yaşınızı tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Haberin Devamı

1994’TEN BAĞKUR’A GİRİŞİM OLABİLİR Mİ?

Soru: 1994 yılında şirket ortağıydım. Şirketi kapattık. Bağkur girişim ve hiç prim ödemem olmadı. 1998 yılında SSK başlangıcım yapıldı. Geriye dönük Bağkur girişim olabilir mi? l Kudret YAMAN

Cevap: Sizin gibi süresi içinde Bağkur’a kayıt ve tescilini yaptırmayanların sigortalılık hak ve yükümlülüğü 1 Ekim 2008’den itibaren başlatılıyor. Şirketi bu tarihten önce kapatmışsanız Bağkur’a kayıt yaptırmanız mümkün değil. Ancak bu tarihten sonra kapatmışsanız 1 Ekim 2008 ile kapattığınız tarih arası için prim ödeyebilirsiniz.

MALULEN OLMASA DA EMEKLİ OLABİLİRSİNİZ ENGELLİ HAKKIYLA

Soru: 30 Ekim 1974 doğumluyum. SSK giriş tarihim 1996 olup 4500 gün prim ödemem var. Son bir sene içerisinde uyku apnesi hastalığı başıma geldi. Buna bağlı hipertansiyon ve depresyon oluştu. SGK tespit için hastaneye gönderdi. Ağır olduğu raporla tespit edildiği halde 'yüzde 60 değilsiniz' dendi. Ben de yüksek sağlık kuruluna başvurdum.

En ağır gündüz bayılma atakları ve tansiyon yükselmesi yaşadığım için çalışamıyorum. Ayrıca bel fıtığım çıktı. Ayaklarımda yaralı vaziyetler var. Ben 'ömür boyu malul olayım' demiyorum. 'İyileşene kadar olayım ve evde tedavi yapayım' diyorum. SGK makine verdi. O makineye alışmaya çalışıyorum. Bu kadar hastalığım olduğu halde yüksek sağlık kurulu reddederse nereye başvurayım? l B.D.

Haberin Devamı

Cevap: Yüzde 60 oranında rapor alarak malulen emekli olmaya uğraşmamalısınız. Şayet yüzde 40 oranında işgücü kaybı raporu alabilirseniz, Maliye'den vergi indirim hakkı da almanız halinde, 6 Ağustos 2003 itibarıyla 6 yıldan fazla 9 yıldan az süredir sigortalı olan 3’üncü derece engelli olarak emeklilik için; 17 yıl sigortalılık süresi, 3920 gün prim ödeme şartlarına tabi olursunuz.

Vergi indirim hakkı aldığınız tarih itibarıyla emekli olabilirsiniz. Engelli hakkıyla emekli olmak malulen emekli olmaktan iyidir. Çünkü engelli hakkıyla emekli olduğunuzda, emekli aylığınız kesilmeden destek primine tabi olarak çalışabilir ve hem emekli aylığı, hem de çalıştığınız işyerinden ücret alabilirsiniz.

Oysa malulen emekli olduğunuzda, aylığınızı kestirmeden çalışamazsınız. Diğer taraftan Yüksek Sağlık Kurulu Kararı'na karşı dava açabilirsiniz. Mahkemenin tayin edeceği hakem hastane sağlık kurulu işgücü kaybı oranınızı tespit eder.

Haberin Devamı

YENİ SİGORTALI OLAN KADIN NE ZAMAN EMEKLİ OLABİLİR?

Soru: İlk defa yeni sigortalı çalışmaya başlayan bir kadının emekli olması için kaç yıl çalışması gerekir? l Meryem BÜLBÜL

Cevap: İlk defa yeni sigortalı olan bir kadın ara vermeden prim ödeyerek en geç 31 Aralık 2041’e kadar primini 7200 güne tamamlaması halinde, 61 yaşını dolduracağı tarihte emekli olabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder