Soru: 1 Mart 1965 doğumlu babamın Bağkur başlangıcı 1 Ekim 1999. Bugüne kadar aralıksız prim ödedi. Ne zaman emekli olabilir? Askerlik borçlanması emekli olacağı tarihi etkiler mi? Memet AKTAŞ
Cevap: Babanız 9000 gün prim ödemiş olması şartıyla 60 yaşını dolduracağı 1 Mart 2025’te emekli olabilir. Babanız muhtemelen 18 ay askerlik yapmıştır. Askerlik süresini borçlanması halinde emeklilik için 9000 gün prim ödeme ve 57 yaş şartlarına tabi olur. Primini 9000 güne tamamlayacağı 1 Nisan 2023 tarihinde emekliliği mümkün. Gördüğünüz gibi babanız askerlik borçlanmasıyla 3 yıl erken emekli olabiliyor.
EMEKLİLİK BAŞVURUMU NE ZAMAN YAPMALIYIM?
SORU: 20 Mayıs 1964 doğumluyum. Sigorta girişim 1 Aralık 1998’de oldu. 3600 günden ekmekli olmak için 20 Mayıs 2022 tarihinde günüm dolmaktadır. Emeklilik başvurumu doğum günümde mi yoksa temmuzdaki emeklilik maaşına gelecek olan zamdan yararlanmak adına temmuzda mı yapayım? Mayısta başvurursam temmuzdaki zamdan yararlanabilir miyim? Gülhan SANGAR
CEVAP: 20 Mayıs 2022’de emekli olabiliyorsanız kadın okur olmalısınız. Emeklilik başvurunuzu, mayıs ayı sonuna kadar yapmanız halinde, emekli aylığınız 1 Haziran 2022’den itibaren bağlanır. Hesaplanan emekli aylığınız Ocak 2022’deki maaş artışı kadar artırılır. Ayrıca Temmuz 2022’de emekli aylıklarına gelecek olan artıştan (zamdan) da yararlanırsınız. Yani aylığınız 1 Temmuz 2022’den itibaren tekrar artırılır.
ANNEM ÇİFT AYLIK ALABİLİR Mİ?
Soru: Annem vefat eden eşinden dolayı 2003 yılından beri SSK’dan dul ve yetim aylığı alıyor. Annemin babası SSK emeklisi olarak 2017’de vefat etti. Annemin annesi de Bağkur’dan emekliyken bu yıl vefat etti. Annemin annesine, eşi 2017’de vefat ettiğinde onun maaşının bir kısmı bağlanmıştı.
Yani çift maaş alıyordu. Şimdi annem, halen kendi eşinden maaş alırken annesinden veya babasından da maaş alabilir mi? SGK’ya gittik. Ama herkes başka bir şey söylüyor. 3 aydır uğraşıyoruz. Yiğit AKTAN
Cevap: Emekli bir kadın veya erkek kendi aylığını alırken vefat eden eşinden de dul aylığı yani çift aylık alabiliyor. Anneannenizin aldığı maaşın biri kendi emekli aylığı, diğeri de eşinden aldığı dul aylığı. Ancak annenizin durumu farklı. Anneniz eşinden dul aylığı alırken babası veya annesinden de aylık almak istiyor.
Annenizin babası da annesi de 1 Ekim 2008’den sonra vefat ettiğinden, baba veya annesinden aylık bağlatarak çift aylık alamaz. Ancak eşinden bağlanan aylık ile baba veya annesinden bağlanacak aylığı tercih etme hakkı var (5510 sayılı Kanun’un 54’üncü maddesi).
Ancak anne veya babasından biri Emekli Sandığı emeklisi olsaydı, ana veya babasından aylık bağlatabilecekti. Çevrenizde bu durumda olup çift aylık alanlar bulunabilir. Yasalar arasındaki farktan kaynaklanan bu durum sizi yanıltmasın.
PRİM KESİNTİSİ OLAN YILLARI BORÇLANMAK MÜMKÜN MÜ?
SORU: Ağustos 1955 doğumlu annemin üstüne Mart 2008’de arpa, buğday satılmış. Bu satıştan Bağkur kesintisi olmuş. Geriye dönük Bağkur borçlanması yapılabilir mi? Yapılabilirse ne zaman emekli olur ve ne kadar borç çıkar? Emekli aylığı ne kadar bağlanır? G.GONCA
CEVAP: Annenizin Mart 2008’den Bağkur’a kayıt olabilmesi için arpa, buğday satışından yapılan Bağkur prim kesintilerinin müstahsil makbuzlarında görünmesi ve SGK’ya intikal ettirilmiş olması gerekiyor.
Ayrıca anneniz ürün sattığı ve Bağkur prim kesintisi yapılmış olan yılların primini ödeyebilir. Ürün satışı olmayan yılları borçlanamaz. Sadece 2008 Mart ayında satışı varsa 8-9 ay borçlanma yapabilir. Yoksa Mart 2008’den bugüne kadar borçlanma yapamaz.
Annenizin yaş sorunu olmadığından emekli olabilmek için en az 15 tam yıl (5400 gün) prim ödemesi gerekiyor. Ne kadar borçlanma bedeli çıkacağı ürün satışı yaptığı yıllara, yapılan Bağkur kesintilerine göre değişir. Bugün için ödenen en az emekli aylığı 2 bin 500 liradır.