Soru: 1963 doğumlu babamın ilk sigorta girişi 2011’dir. 18 ay askerlik borçlanması yaparak bedelini ödedi. Şu an sigorta girişi Haziran 2009 olmuş durumda. Halen çalışıyor. Şu anda 4958 gün prim ödemesi var. Acaba nasıl emekli olabilir? Fatih DEMİR
Cevap: Babanız yaş haddinden emekli olmak için; 4700 gün prim ödeme ve 63 yaş şartlarına tabi. Primi yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemese de, Haziran 2034’te 25 yıllık sigortalılık süresini dolduracağı tarihte emekli olabilir.
NE ZAMAN TAZMİNAT ALABİLİRİM?
Soru: Hizmete başlama tarihim 1 Eylül 2008 olup 5200 gün prim ödemem var. Acaba ne zaman tazminat alarak işimden ayrılabilirim? Bülent AKYOL
Cevap: Emekli olmak için aranan şartlardan yaş dışındaki şartları sağlayanlar işlerinden kıdem tazminatı alarak ayrılabiliyor. Yaş haddinden emekli olmak için; 4600 gün prim ödeme ve 63 yaş şartlarına tabisiniz. 4600 günden fazla priminiz olduğundan işinizden kıdem tazminatı alarak ayrılabilirsiniz.
EMEKLİ AYLIĞINDA KESİNTİ OLUR MU?
Soru: Basit bir sorum olacaktı. Şöyle ki; EYT kapsamındayım. Ama henüz emekli olmadım. Gelecek ay sonu emekli olmayı düşünüyorum. Normal emekliliğime 6 yıl var. Ağustos sonunda emekli olduğumda şu anda e-Devlet üzerinde belirtilen emeklilik maaşından daha düşük bir maaş mı bağlanır acaba? Arada 6 sene olduğundan biraz kesinti olur mu? Bu konuyu araştırdım ama net bir cevabını bulamadım. Güçlü GÜVENDİK
Cevap: Sosyal Güvenlik Kurumu’nun sitesinde hesaplatmış olduğunuz emekli aylığınız, bugün emekli olsanız bağlanacak aylığı gösterir. Dolayısıyla 6 yıl önce emekli olduğunuz gerekçesi ile emekli aylığı tutarından kesinti yapılmaz. Bilgilerinizi sisteme doğru girmişseniz, gördüğünüz aylık bağlanır.
BİRKAÇ KAMU KURUMUNDA ÇALIŞAN TAŞERON İŞÇİNİN KIDEM TAZMİNATI HESABI
Soru: Üniversitemizde 2007 yılında temizlik işinde taşeron olarak çalışmaya başlayan ve 696 sayılı KHK kapsamında sürekli işçi kadrosuna geçen bir kişi emeklilik nedeniyle işten ayrılıyor. Bu kişi 2007 yılından önce il sağlık müdürlüğünde temizlik işinde taşeron çalışmaya başlamış ve firması bizim ihaleyi kazanınca oradan alıp bizde çalıştırmaya başlamış. Şimdi il sağlıktaki geçen süresinin kıdem tazminatını da bizim ödememizi istiyor. Ne yapacağız? Biz ödeyecek miyiz? Yoksa il sağlık mı ödeyecek? Biz ödersek onlardan isteyecek miyiz? Aysel T.
Cevap: Kamuda taşeron işçi olarak çalışanlardan emekli olanlara, aynı alt işveren tarafından ve aynı iş sözleşmesine tabi olarak farklı kamu kurum veya kuruluşlarında çalıştırılan işçilerin kıdem tazminatına esas hizmet süreleri, personel çalıştırılmasına esas hizmet alımları yani 4734 sayılı Kanun’un 62’nci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi kapsamında farklı kamu kurum veya kuruluşuna ait işyerlerinde geçen hizmet sürelerinin toplamı esas alınarak tespit ediliyor. Sorunuza göre; işçinizin aynı alt işveren tarafından ve aynı iş sözleşmesine tabi olarak il sağlık müdürlüğünden üniversitenize geçtiği anlaşılıyor. Sigortalı emekli olurken, iş sözleşmesi de kıdem tazminatını hak edecek şekilde sonlanacağından, il sağlık müdürlüğündeki hizmet süresi ve kurumunuzdaki hizmet süresi toplamı üzerinden hesaplanacak olan kıdem tazminatının kurumunuzca ödenmesi gerekir. Farklı kamu kurum veya kuruluşlarına ait işyerlerinde geçen hizmet sürelerinin toplamı üzerinden son kamu kurum ve kuruluşunca ödenen kıdem tazminatının, diğer kamu kurum veya kuruluşlarında geçen hizmet süresine ilişkin kısmının ilgili kamu kurum veya kuruluşundan tahsil edilmesi gerekiyor. Ancak 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununa ekli (I), (II) ve (III) sayılı cetvellerinde yer alan kamu kurum veya kuruluşları arasında bu şekilde tahsil işlemi yapılmıyor. Üniversiteler ve il sağlık müdürlükleri bu listelerde yer aldığından, il sağlık müdürlüğündeki hizmet süresi için kurumunuzun ödenen kıdem tazminatını il sağlık müdürlüğünden tahsil etmememiz gerekiyor.