Ekrem SarısuBayramda çalışan işçiye ne kadar ücret ödenir?

HABERİ PAYLAŞ

Bayramda çalışan işçiye ne kadar ücret ödenir?

Soru: Ramazan Bayramı’nda tatil yapmayarak 1 gün çalışan işçiye kaç yevmiye ödenir? Başka bir ifadeyle ücreti ne kadar zamlı ödenir?  SELAHATTİN

Cevap: Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışan işçiye, iş sözleşmesinde veya toplu iş sözleşmesinde daha fazla ücret ödenmesi öngörülmemişse, bir iş karşılığı olmaksızın bir günlük, çalışması karşılığı olmak üzere de bir günlük olmak üzere toplam iki yevmiye ücret ödenir. Bayramın bir günü çalışan işçiye iş sözleşmesinde veya toplu iş sözleşmesinde daha fazla ücret ödeneceğine dair bir hüküm yoksa, bir günü bir iş karşılığı olmaksızın, bir günü de çalışması karşılığı olmak üzere toplam iki günlük ücreti tutarında ücret ödenir.

Haberin Devamı

5 AY ASKERLİK BORÇLANMASI İLE İKİ YIL ERKEN EMEKLİ OLURSUNUZ

Soru: 25 Şubat 1977 doğumluyum. 1998 yılında 90 gün SSK prim ödemem var. 19 Ocak 2000’de memur oldum. Memuriyete başlamadan önce kısa dönem olarak 6 ay askerlik yaptım. Ancak askerliğimi borçlanmadım. Emeklilik yaşım ne olur? Askerliğimi borçlanırsam emekliliğimi öne çeker mi?  Mustafa MELİH

Cevap: Emekli Sandığı’nda emekli olmak için 25 tam yıl fiili hizmet süresi ve 60 yaş şartlarına tabisiniz. Hizmet sürenizi 25 tam yıla (9000 güne) tamamlamanız şartıyla 60 yaşınızı dolduracağınız 25 Şubat 2037’de emekli olabilirsiniz. Askerliğinizin 5 ayını borçlanırsanız emeklilik yaşınız 58’e düşer. Hizmet sürenizi 25 tam yıla (9000 güne) tamamlamanız şartıyla, 58 yaşınızı dolduracağınız 25 Şubat 2035’te emekli olabilirsiniz.

ÜÇ AY ASKERLİK BORÇLANMASI İKİ YIL ERKEN EMEKLİ EDER

Soru: Kasım 1998-Temmuz 1999 arasında kısa dönem askerlik yaptım. Sonra Kasım 1999’da sigortalı çalışmaya başlandım. Askerlik borçlanması kaç ay yapmalıyım? Sigorta başlangıç tarihini öne alabilir miyim? EYT çıkması durumunda faydalanma durumum var mı?  TANSEL

Cevap: 7000 gün prim ödemiş olmanız şartıyla 60 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Askerlik sürenizin 3 ayını borçlanmanız halinde başlangıç tarihiniz 3 ay geri gider ve emekli olmak için 25 yıl sigortalılık süresi, 5975 gün prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabi olursunuz. 5975 gün prim ödemeniz şartıyla 58 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. 3 ay borçlanma iki yıl erken emeklilik avantajı sağlamakta. EYT’nin emekli olmak için aranan şartlardan yaş dışındaki şartları sağlayanları kapsaması bekleniyor. Şayet beklendiği gibi çıkarsa, 5975 gün prim ödemiş olmanız şartıyla, 25 yıllık sigortalılık sürenizi dolduracağınız Ağustos 2024’ten sonra çıkacak bir EYT yasasından yararlanırsınız. Ancak henüz EYT esasları belli değil. Esasında tüm sigortalıların yararlanacağı bir EYT çıkması gerekir. Ağustos 2024’ten önce böyle bir yasa çıkarsa siz de yararlanırsınız.

Haberin Devamı

İSTEĞE BAĞLI PRİM ÖDEYEREK 4500 GÜNLE EMEKLİ OLABİLİR MİYİM?

Soru: 11 Ekim 1978 doğumluyum. Sigorta başlangıcım 1 Temmuz 2004 olup 30 Eylül 2012 tarihinde istifa ederek ayrıldım. Emekli Sandığı’nda 5434 statü ile 2970 gün prim görünüyor. Serbest çalışarak GSS primi ödüyorum. İsteğe bağlı prim ödeyerek 4500 güne tamamlarsam kısmi emeklilikten faydalanabilir miyim ve hangi kurumdan emekli maaşı bağlanır?  O.SEVENER

Haberin Devamı

Cevap: İsteğe bağlı prim ödemeleri Bağkur’a sayılıyor. Bağkur’da 4500 günle emekli olma hakkı yok. İsteğe bağlı prim olarak 2430 gün daha prim ödeyerek priminizi 5400 güne tamamlamanız şartıyla, erkek okursanız 62 yaşınızı, kadın okursanız 60 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Sigortalı bir işte çalışarak 2430 gün daha prim ödeyerek toplam priminizi 5400 güne tamamlamanız şartıyla erkek okursanız 60, kadın okursanız 58 yaşınızı dolduracağınız tarihte SSK’dan emekli olabilirsiniz.

VESAYET KARARI VERİLEN KİŞİ MEMURLUĞA DEVAM EDEBİLİR Mİ?

Soru: Bir kamu kurumunda yüzde 55 oranlı sağlık raporu ile engelli kontenjanından EKPSS ile memur olarak atanmıştım. Engel oranım artıyor. Bu arada gücüm zorladığından mahkemeden vasi atanması gündemde. Vasi tayin edilirse yani mahkemece vesayet kararı verilirse memuriyetim sona erer mi? Memurluğuma etkisi olur mu?  A.D.

Cevap: Vesayet kararı verilmesi ile memuriyetin bir ilgisi bulunmuyor. Sağlık durumunuza göre, iki olay için de farklı mevzuata göre değerlendirme yapılır. Sadece vasi atanmasını gerektirir sağlık probleminiz mahkemenin vesayet kararını etkiler. Ancak memuriyet açısından sağlık durumunuz görevinizi yapmanıza engel duruma gelirse, hakkınızda 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu veya 5510 sayılı Kanun hükümleri çerçevesinde maluliyet değerlendirmesi yapılarak memuriyete devam edip edemeyeceğiniz Sosyal Güvenlik Kurumu sağlık kurulunca değerlendirilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder