Soru: Kuru mülkiyetine sahip olduğum daireyi, intifa hakkının tarafıma bedelsiz olarak terkibi sonunda tam mülkiyet sahibi olarak sattım. Veraset ve İntikal Vergisi’ni Vergi Usul Kanunu’nun (VUK) 296’ncı maddesine göre ödedim. 4 yıldan önce satış yapıldığı için, kazanç vergisini Torba Yasa ile ödemek istiyorum. Kazanç vergisini nasıl hesaplayacağım? Orhan PEKSOY Cevap: İntifa hakkını bedelsiz olarak iktisap ettiğinizden, dairenin satışında intifa hakkı yönünden değer artış kazancı ve Gelir Vergisi yükümlülüğünüz bulunmuyor. Sorunuzdan dairenin kuru mülkiyetini 4 yıl içinde elden çıkarttığınız anlaşılıyor. 1 Ocak 2007’den önce iktisap edilen ve 4 yıl içinde (1 Ocak 2007’den sonra iktisap edinilenler 5 yıl içinde) elden çıkartılan gayrimenkullerden sağlanan kazançlar Gelir Vergisi’ne tabi olduğundan, değer artış kazancı yönünden Gelir Vergisi yükümlülüğünüz bulunuyor.
[[HAFTAYA]]
Beyan etmediğiniz değer artış kazancı için Torba Yasa’dan iki şekilde yararlanabilirsiniz: 1) Matrah artırımı, 2) Pişmanlıkla beyan yoluyla. Bunlardan matrah artırımı daha avantajlı. Çünkü, kazanç hesaplama külfetiniz olmadığı gibi, enflasyon oranında gecikme bedeli de ödemeyeceksiniz. Elde ettiğiniz kazanç tutarını bilmiyoruz. Ancak muhtemelen daha az vergi ödeyeceksiniz. 6111 sayılı Yasa’dan yararlanmak için, 31 Mayıs’a kadar vergi dairenize başvurun. Kazancı elde ettiğiniz yıla ilişkin olarak 6111 sayılı Yasa’da belirlenen asgari oranda matrah artırımında bulunun. Satışı 2006’da yapmışsanız 6270 lira, 2007’de yapmışsanız 6880 lira, 2008’de yapmışsanız 7480 lira, 2009’da yapmışsanız 8150 lira matrah artırımında bulunun. Artırdığınız matrah üzerinden yüzde 20 oranında hesaplanacak vergiyi 30 Haziran’a kadar ödemeniz gerekiyor. Vergiyi 12 ayda 6 taksitte öderseniz yüzde 5, 18 ayda 9 taksitte yüzde 7, 24 ayda 12 taksitte yüzde 10, 36 ayda 18 taksitte yüzde 15 faiz uygulanacak. Toplam borç tercih ettiğiniz taksit sayısına bölünecek ve 2 ayda bir taksit ödeyerek, borçtan kurtulacaksınız.
Anayasa Mahkemesi ikinci kez emekli ikramiyesi ödenmesine mani olan hükmü iptal etti
Soru: Anayasa mahkemesi emekli ikramiyesi ödenmesine mani olan kanunu tekrar iptal etmiş. 10 yıl memurluktan sonra ayrıldım ve kendi işimi kurdum. Şu anda Bağ-Kur’luyum. 10 yıllık memuriyetime ait kıdem tazminatımı alabilir miyim? CAHİT Cevap: En son çalışılan kurumun Emekli Sandığı’na tabi olmaması nedeniyle memurluk süreleri için emekli ikramiyesi ödenmesine mani olan 2829 sayılı Kanun’un 12’nci maddesindeki ibare, 5 Haziran 2009’da Anayasa mahkemesince iptal edilmiş, yerine yasal düzenleme yapılmasına imkân sağlamak için, iptal hükmünün 5 Haziran 2010’da yürürlüğe girmesine karar verilmişti. Bu tarihe kadar yasal düzenleme yapılmamış ancak, 19 Haziran 2010 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 5997 sayılı Yasa ile iptal edilen ibare 1 Haziran 2010’dan itibaren, 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu’nun 89’uncu maddesine tekrar konmuştu. Ana muhalefet partisinin yeni düzenlemenin iptali için yaptığı başvurunun ardından Anayasa mahkemesi emekli ikramiyesi ödenmesine mani olan ibareyi tekrar iptal etti. Artık, emekli olunurken son kurumun Emekli Sandığı’na tabi olmadığı gerekçesiyle, memurluk dönemine ilişkin emekli ikramiyesi ödenmesine mani olunamayacak. Memurluk sürelerinize ilişkin emekli ikramiyenizi alabileceksiniz. Ancak şimdi değil, emekli olduğunuzda.
Sigortalıların emzirme izni artmadı memurların arttı
Soru: Doğum yapan kadın işçinin süt izni günde kaç saat? AYSEL Cevap: Sigortalı çalışan kadınların süt izninde değişiklik yapılmadı. Doğumdan sonra bir yıl çocuğunu emzirmek için günde 1.5 saat süt izni kullanacak. Torba Yasa ile memurların süt izni artırıldı. Doğum yapan memur doğumdan sonraki ilk 6 ay için günlük 3 saat, sonraki 6 ay için günlük 1.5 saat süt izni kullanacak.
Torba Yasa borçlanma hakkı getirmedi
Soru: Annem 1937 doğumlu. 1960 yılında 1.5 yıl SSK’da sigortalı çalıştı. Torba Yasa’dan borçlanarak emekli olabilir mi? EMİR Cevap: Torba Yasa geriye dönük borçlanma hakkı getirmedi. Anneniz Torba Yasa’dan yararlanarak borçlanma yapıp emekli olamaz.
30 gün prim ödeyen sağlık yardımı almaya başlar
Soru: İşsizim. Sigortalı bir işe girsem ne zaman sağlık yardımı almaya başlarız? Bekir ALACAN Cevap: Sigortalı bir işe girip 30 gün prim ödedikten sonra ailece sağlık yardımı almaya başlayabilirsiniz.
Ücretinden destek primi kesilen emeklinin aylığından destek primi kesilmez
Soru: Bir limitet şirketin ortağı ve müdürüyüm. Bağ-Kur emeklisiyim, emekli maaşımdan sosyal güvenlik destek primi kesiliyor. Her ay belli bir ücret ödemeyi düşünüyoruz. Bu durumda Sosyal Güvenlik Kurumu’na işe giriş bildirgesini vereceğiz ve ücretinden destek primi keseceğiz. Ayrıca emekli maaşından destek primi kesilmemesini talep edeceğiz. Başka yapmamız gereken bir şey var mı? Muzaffer ER Cevap: Torba Yasa ile yapılan düzenlemeyle 1 Mart 2011’den itibaren ‘önce başlayan sigorta geçerli’ ilkesi terk edildi ve ‘sigortanın üstünlüğü’ ilkesi benimsendi. Ücreti üstünden destek primi kesilen emeklinin, ayrıca emekli aylığından destek primi kesintisi yapılması gerekmiyor.
İşveren işçiyi sürekli girdiçıktı yaparak çalıştırıp kıdem tazminatından kurtulamaz
Soru: Çalıştığım şirket her yıl girdi ve çıktı yapıyor. İleride emekli olduğumda, girdi-çıktılar kıdem tazminatı almama mani olur mu? Volkan ASLAN Cevap: Bazı şirketler kıdem tazminatı ödememek için bir yıl dolmadan çalışanı çıkartıyor. Sonra tekrar işe alıyor. Bu işlemi periyodik olarak devam ettiriyor. Oysa mahkeme bu gibi durumlarda işçinin belirli süreli iş sözleşmeleriyle zincirleme çalıştırıldığını ve esasında işçinin belirsiz süreli çalışması olduğuna karar vererek, kesintili de olsa tüm çalışma süreleri için kıdem tazminatı ödenmesine hükmediyor. İleride kıdem tazminatı ödenmeden işinize son verdiklerinde, dava açarak girdi-çıktı yapılarak bir yıldan fazla çalışmanız olduğunu ispatladığınızda, kıdem tazminatınızı yargı yoluyla alabilirsiniz