Soru: 1968 doğumluyum. Temmuz 1990’daki girişimle SSK’ya 4030 gün prim ödemem var. 720 gün de Bağkur’a prim borcum bulunuyor. Askerliğimi borçlanırsam ne zaman emekli olabilirim? Efe ÖMER
Cevap: Askerlik sürenizi (askerlik süreniz 18 ay kabul edilmiştir) borçlanmanız halinde, emeklilik için 25 yıl sigortalılık süresi, 5450 gün prim ödeme ve 51 yaş şartlarına tabi olursunuz. Bağkur prim borcunuzu ödeyip borçlanmadan sonra 160 gün daha prim yatırarak, toplam priminizi 5450 güne tamamladığınız tarihte emekli olabilirsiniz.
VEFAT EDEN EYT’LİNİN EŞİ MAAŞ ALABİLİR Mİ?
SORU: 32 yıllık sigortalı, 5825 prim günü olan ve şu an sadece Genel Sağlık Sigortası (GSS) ödeyip emekliliğini bekleyen bir EYT’li (emeklilikte yaşa takılan) vefat ederse başka hiçbir sosyal güvencesi olmayan eşi, ondan dul maaşı alabilir mi? Ahmet AKSOY
CEVAP: Vefat eden SSK sigortalısından, eş ve çocuklarına dul ve yetim aylığı bağlanabilmesi için vefat eden sigortalının, 5 yıl sigortalılık süresi ve en az 900 gün prim ödeme şartlarını taşıması gerekiyor. Sorunuzda belirttiğiniz sigortalı, aranan şartları sağlamış olduğundan, eşine dul aylığı, varsa hak sahibi çocuklarına yetim aylığı bağlanır. Ayrıca eşi talebi halinde cenaze yardım ödeneği de alabilir.
SÖZLEŞMELİ ER VE ERBAŞLARIN MEMURİYETE ATANMASI GECİKTİRİLMEMELİ
Soru: Türk Silahlı Kuvvetleri’nde (TSK) görev yapan sözleşmeli er ve erbaşlarla alakalı olarak 9 Aralık 2021’de Posta Gazetesi’nde bir yazınız çıktı. Ben de sözleşmeli bir erim. Beşinci yılımı doldurdum. Yedinci yılda görev sürem bitecek. Bizlerin sesini duyurduğunuz için size teşekkür ederim, yalnız yazınızda 7 yılın sonunda ‘kamuda istihdam edilecek’ demişsiniz. Bununla ilgili size bir gerçeği anlatmak isterim. 6191 sayılı Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanunu’nun ek 1’inci maddesi: “
(1) Sözleşmeli erbaş ve er olarak en az yedi hizmet yılını doldurarak ayrılanlardan nitelik belgesi olumlu olanlar, ilgili mevzuatlarındaki şartları taşımaları kaydıyla kamu kurum ve kuruluşlarının boş kadro ve pozisyonlarına, bu maddedeki usul ve esaslar çerçevesinde atanırlar” diyor. Yalnız bu kanunun yönetmeliği yok. Bundan dolayı yedi yılın sonunda kamuda istihdam edilemiyoruz. Önder Bayraktar
Cevap: Çok haklısınız. Zaten sorun yönetmenliğin yayımlanmamasından kaynaklanıyor. Biz de bu konuya dikkat çekmek için özellikle yazı dizimizde ‘atanıyor’ demedik. “...istemleri halinde kamu kurum ve kuruluşlarının boş kadro ve pozisyonlarına atanarak memur olmaları sağlanabiliyor” vurgusunu yaparak, memuriyete atanmanın yasal hakkınız olduğuna dikkat çekiyoruz.
Yönetmenlik yayımlanmayarak yasa hükmü uygulamasını geciktirmenin hukuki bir yanı yok. Yönetmeliğin bir an önce yayımlanarak yedi yıl fedakarca kamu hizmeti yapmış olan TSK personelinin mağduriyeti bir an önce giderilmeli. Önümüzdeki seçim süreci de bu konuda umutları artırıyor. Zaten siyasi otoritenin kamuoyu oluşan konulara duyarsız kalmaması da yönetmenliğin bir önce çıkacağının işareti olarak görülüyor.
EMEKLİLİK DİLEKÇEMİ NE ZAMAN VERİRSEM AYLIĞIM YÜKSEK OLUR?
SORU: 26 Aralık 2021’de 49 yaşımı doldurarak SGK’dan emekliliğe hak kazanıyorum. Emeklilik başvuru dilekçemi Aralık 2021’de mi yoksa Ocak 2022’de vermem mi daha yararıma olur? Maaşımı etkiler mi? Ömür Feyza EŞELİOĞLU
CEVAP: 2021 Aralık ayı enflasyon oranı ve 2021 yılı gelişme hızı oranı belli olmasa da bugüne kadar oluşan verilere göre, 2021 yılı güncelleme katsayısının (TÜFE + büyüme hızının yüzde 30’u) 2021 yılında emekli aylıklarına yapılan zammın kümülatif oranından daha yüksek çıkacağı netleşti. Bu nedenle emeklilik başvurusunu 2021 Aralık ayı yerine 2022 Ocak’ta yapanlara daha fazla aylık bağlanacaktır. 2021 Aralık ayı yerine 2022 Ocak ayında emeklilik başvurusu yapmanız halinde, emekli aylığı tutarınız muhtemelen yüzde 5-6 oranında daha fazla olacaktır.