Soru: 1981 doğumluyum. SSK başlangıcım 21 Aralık 1999. Primimi 7000 güne tamamlamaya 2 ay kaldı. SGK’ya gittim, 7000 günle tazminat alamazsın. 25 yıl şartı var denildi. Ama siz her yerde ‘alabilirsiniz’ diyorsunuz. Sizden ricam tekrar bir araştırır mısınız? ● Meryem DAĞLI
Cevap: Bu konuyu araştırmamıza gerek yok. Bu binlerce kişiye verdiğimiz cevap ve binlerce kişi de verdiğimiz cevaba paralel olarak kıdem tazminatı alıp işlerinden ayrıldı. Fransızların güzel bir özdeyişi vardır; ‘Söz uçar yazı kalır’ diye. Muhtemelen SGK’dan bir kişiye sözlü olarak sordunuz, konunun uzmanı olmayan kişi de size 25 yıl şartı var dedi.
Siz de dönüp geldiniz. Yazılı olarak sorsanız bu cevabı veremezlerdi. Çünkü yasa çok açık. Yasa (1475 sayılı kanunun 14’üncü maddesi) emekli olmak için aranan şartlardan yaş dışındaki şartları sağlayanların işlerinden kıdem tazminatı alarak ayrılabileceğine hükmediyor. İki şekilde emekli olabilirsiniz.
1) 7000 gün prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabi olarak. Bu seçenekte prim ödemenizi 7000 güne tamamlayacağınız tarihte işinizden kıdem tazminatı alarak ayrılabilirsiniz.
2) 25 yıl sigortalılık süresi, 4500 gün prim ve 58 yaş şartlarına tabi olarak. Bu seçenekte de kıdem tazminatı alarak işinizden ayrılabilmek için, 25 yıl sigortalılık süresi ve 4500 gün prim ödeme şartlarını birlikte sağlamanız gerekiyor. Başka bir ifade ile 25 yıl sigortalılık sürenizi dolduracağınız tarihte 4500 gün prim ödemiş olmanız şartıyla işinizden kıdem tazminatı alarak ayrılabilirsiniz.
60 gün daha prim ödeyerek kıdem tazminatı alabileceğinizden, bu size uygun bir seçenek değil. Sonuç olarak 60 gün daha prim ödeyerek priminizi 7000 güne tamamladıktan sonra SGK’dan ‘kıdem tazminatı alabilir yazısı’ verilmesini talep ettiğinizde, kıdem tazminatı alabilir yazısı verilir. Ve bu yazıyı işverene ibraz ederek işinizden kıdem tazminatı alarak ayrılabilirsiniz.
4/D'li kamu işçisinin alacağı kıdem tazminatı
SORU: Kamuda 4/D’li işçiyim. 12 yıl çalışmışlığım var. Emekli olacağım. Acaba ne kadar tazminat alabilirim? ● Ömer CENBER
CEVAP: Taşerondan kamuya geçmişseniz, Toplu İş sözleşmenize göre her çalışma yılına karşılık son aldığınız günlük brüt ücretin 35 katı kadar kıdem tazminatı alırsınız. Yani 12 yıl için günlük brüt ücretinizin 420 katı tutarında kıdem tazminatı alırsınız. Şayet başka statüde 4/D’li iseniz ve iş sözleşmenizde de faklı bir belirleme yoksa genel hükümlere göre, her çalışma yılınız için son aldığınız aylık brüt ücret tutarı kadar yani, brüt ücretinizin 12 katı tutarında kıdem tazminatı alabilirsiniz.
Askerliğimi saydırabilir miyim?
SORU: 26 Ocak 1963 doğumluyum. Bağkur başlangıç tarihim 4 Ekim 2000’dir. Ne zaman emekli olurum? Askerliğimi saydırma imkanım var mı? ● İsmail ALTAN
CEVAP: Askerliğinizi istediğiniz zaman borçlanabilirsiniz. Askerliğinizi borçlanmanız halinde, Bağkur’da yaş haddinden emeklilik için; 15 tam yıl (5400 gün) prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabi olursunuz. Priminiz yeterli olduğundan borçlanmadan sonra faaliyetinize son verip prim ödemeseniz de 58 yaşı dolduracağınız 26 Ocak 2021’de emekli olabilirsiniz.
700 gün prim ödeyip 60 yaşı dolduracaksınız
Soru: Sigorta girişim 11 Kasım 1999. Ancak hiç prim yatmamış. 11 Şubat 2006’dan bugüne kadar primlerim aralıksız yatıyor. Ne zaman, emekli olurum? ● Mustafa SÖYLEMEZ
Cevap: Doğum tarihinizi bildirmemişsiniz. Priminizi 7000 güne tamamlamanız şartıyla, 60 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Ayrıca 4500 günden fazla priminiz olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de, 25 yıllık sigortalılık süresi ve 60 yaş şartlarını birlikte sağlayacağınız tarihte emekli olmanız da mümkün.