Ekrem SarısuVefat edenin bankadaki parasını almak için ne yapmak gerekiyor?

HABERİ PAYLAŞ

Vefat edenin bankadaki parasını almak için ne yapmak gerekiyor?

Soru: Babamın sadece bankada belli bir miktar parası var. Başka bir mal varlığı yok. Vefat etmesi durumunda nasıl bir yol izleniyor? Bu para için Veraset ve İntikal Vergisi doğar mı? l Barış ÇENESİZ

Cevap: Babanızın vefat etmesi halinde bankadaki parasını Veraset ve İntikal Vergisi Beyannamesi ile vergi dairesine beyan edeceksiniz. Beyan üzerine vergi çıkıp çıkmayacağı, mirasçı sayısı ve miras kalan paranın tutarına göre değişir. Çünkü eşin ve diğer mirasçılardan her birinin miras payının 306 bin 603 lirası vergiye tabi tutulmuyor. Bu tutarın üstündeki miras payı vergilendiriliyor.

Haberin Devamı

Dolayısıyla babanızın bankadaki parası belirttiğimiz şekilde hesaplanan toplam istisna tutarını aşmazsa vergi doğmaz, aşarsa doğar. Örneğin, mirasçı olarak anneniz ve iki kardeşseniz, her birinizin miras hissesinin 306 bin 603 lirası vergiden istisna. Üçünüzün toplam istisna tutarı 919 bin 809 lira olduğundan babanızın bankadaki parası bu tutarın altındaysa vergi doğmaz.

Veraset beyanınız üstüne vergi doğmazsa (vergi doğarsa vergiyi ödeyerek) vergi dairesinden alacağınız bir tasdiknameyi bankaya ibraz etmeniz üzerine bankadaki para hisseleri oranında mirasçılara ödenir. Ayrıca Veraset ve İntikal Vergisi beyannamesi vermeden, mirasçılar veraset ilamı ile bankaya başvurup paranın kendilerine ödenmesini de talep edebilirler.

Ancak bu durumda, paradan doğacak Veraset Ve İntikal Vergisi’ne mahsup edilmek üzere yüzde 5 oranında bir kesinti yapılır ve kalan para hisseleri oranında mirasçılara ödenir. Kesilen yüzde 5 de ilgili vergi dairesine gönderilir. Daha sonra verilecek olan Veraset ve İntikal Vergisi beyannamesi üzerine vergi doğmazsa, mirasçılar vergi dairesine başvuru yaparak bankaca kesilen vergi tutarının iadesini talep ettiğinde, vergi dairesi düzeltme yoluyla, vergi kesintisini mirasçılara iade eder.

YA 3058 GÜN DAHA PRİM ÖDEYECEK YA DA 60 YAŞI BEKLEYECEKSİNİZ

SORU: Haziran 1969 doğumluyum. SSK girişim Haziran 1999 olup toplam 2917 gün prim ödemem var. Ne zaman emekli olabilirim? l Esen YILMAZ

Haberin Devamı

CEVAP: Emekli olmak için 25 yıl sigortalılık süresi, 5975 gün prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabisiniz. 3058 gün daha prim ödeyerek priminizi 5975 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Ayrıca 683 gün daha prim ödeyerek priminizi 3600 güne tamamlamanız şartıyla 60 yaşınızı dolduracağınız Haziran 2029’da emekli olmanız da mümkün.

ASKERLİK BORÇLANMASI YAPMAK EMEKLİLİK YAŞINI DÜŞÜRÜR MÜ?

SORU: 10 Eylül 1968 doğumluyum. SSK başlangıç tarihim Haziran 1995 olup 5400 gün primim var. Askerlik borçlanması ile ne zaman emekli olurum? l NEBATİ

CEVAP: Askerlik sürenizin 460 gününü borçlanmanız halinde emekli olmak için 25 yıl sigortalılık süresi, 5675 gün prim ödeme ve 54 yaş şartlarına tabi olursunuz. Borçlanmayla primi tamamlamış olacağınızdan, borçlanmadan sonra prim ödemeseniz de 54 yaşınızı dolduracağınız 10 Eylül 2022’de emekli olabilirsiniz.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ’NİN EMEKLİLİĞE ETKİSİ NEDİR?

SORU: 3 Mayıs 1972 doğumluyum. Sigorta başlangıç tarihim 18 Kasım 1989. Yüzde 40 engelli raporum var. Engelli vergi indirimim var. Nisan 2020’den beri Kısa Çalışma Ödeneği’nden faydalanıyorum. Kısa Çalışma Ödeneği emekliliğe ne kadar etki ediyor? Emekli maaşına etkisi var mı? l ŞAKİR

Haberin Devamı

CEVAP: Kısa Çalışma Ödeneği, çalışmadan işsizlik sigortası fonundan belli tutarda aylık almaktır. Kısa Çalışma Ödeneği alınan dönemde fiili çalışma olmadığından emeklilik primi ödenmiyor. Dolayısıyla emekli olmaya herhangi bir faydası yok. Hatta emekli olmak için az sayıda prim eksiği olanların emeklilik süresini uzattığı bile söylenebilir. Çünkü emeklilik için aranan süre ve yaşı dolduran ve emekli olmak için aranan primi tamamlamaya çalışanların emekli olacağı tarih, kısa çalışma süresi kadar uzar.

PRİMİNİZ TAMAM ANCAK 54 YAŞ DA DOLACAK

Soru: 6 Ocak 1977 doğumluyum. Sigorta giriş tarihim 15 Mayıs 1993 olup 6109 gün prim ödemem var. Ne zaman emekli olabilirim? l Ömer ÇETIN

Cevap: Sigorta girişinizde adınıza prim ödemesi varsa, emekli olmak için 25 yıl sigortalılık süresi, 5675 gün prim ödeme ve 54 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de 54 yaşınızı dolduracağınız 6 Ocak 2031’de emekli olabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder