Borsa İstanbul yurtdışı verilerin etkisiyle hareket etti ve direnç seviyesinden geri döndü
GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?
Küresel borsalarda en önemli gündem maddesi geçen hafta Amerika’da açıklanan güçlü istihdam verisi sonrası yapılacak açıklamalardı. Amerika Merkez Bankası Fed’in olası bir faiz artırımına 2016’da gidebileceği ihtimalinin güçlenmesi borsalarda tedirgin hava yarattı
Direnç seviyesi geçilemedi
Yurtiçi piyasalarda Fed beklentilerinin yanısıra yurtiçinde yeni kurulacak hükümette ekonomi yönetimde kimlerin yer alacağına ilişkin gelişmeler etkiliydi. Endeks 82 bin 500 direncini geçemedi ve 81 bin 879’dan kapanış yaptı. Para piyasalarında gözler Amerika Merkez Bankası Fed’deydi. Banka’nın faiz artırım tarihine yaklaşıldığını ima etmesi doları güçlendirdi. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi’nin açıklamaları ise dolardaki hareketi sınırlı kıldı.
Dolarda düşüş sürdü
Haftaya 2.92 seviyesinden başlayan dolar/TL hafta boyunca aşağı yönlü hareket etti ve 2.86 seviyesinden kapanış yaptı. Tahvil ve bono piyasasında 2 yıllık gösterge vadede (14 Haziran 2017) bileşik faizler yüzde 10.25 kapattı.
Küresel piyasalarda yönde bu hafta da Amerika verilerinin etkili olması muhtemel gözüküyor
GELECEK HAFTA NE OLACAK?
Borsa İstanbul’da endeksin yönünde ağırlıklı olarak yurtdışı verilerin etkili olması muhtemel gözüküyor. Amerika’da açıklanacak enflasyon ve sanayi üretim verileri borsalarda yönde belirleyici olacak. Yatırımcıların bilançosu iyi gelmiş ve ucuz hisselere yönelmesinde fayda var.
İşlem hacmi artmalı
Endekste ilk direnç seviyesi 85 bin seviyesi olarak bulunuyor. Yukarı hareketlerde direnç seviyelerinin test edilebilmesi için işlem hacminde artış gerekiyor. Olası geri çekilmelerde ise önemli destek 81 bin 300 seviyesi. Para piyasalarında Amerika verileri, doların ve faizlerin seyrinde etkili olacak. Dolar//TL’de ilk direnç 2.90 ve daha sonra 2.93 seviyesinde görülüyor. Destekler ise 2.83 ve daha altta 2.80 seviyelerinde bulunuyor.
Faizlerde düşüş sürebilir
Tahvil ve bono piyasasında 2 yıllık gösterge vadede (14 Haziran 2017) bileşik faizlerin yüzde 10.15-10.35 seviyeleri arasında hareketler gerçekleştirmesi muhtemel gözüküyor. Yatırımcılar getiri açısından uzun vadeli bonoları takibe alabilirler.
BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM
Orta vadede yukarı
Soru: Arçelik’te kâr nasıl geldi? Orta vade için trend yönü nedir? Hilmi PINAR Cevap: Arçelik 2015 üçüncü çeyrekte 212 milyon TL net kâr açıkladı. Açıklanan kâr, beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Net satışlar özellikle yurtdışı satışlardaki kurun da olumlu etkisiyle yüzde 20 artış gösterdi. Trend yönü orta vade için yukarı gözüküyor.
Finansman giderleri
Soru: Torunlar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı zarar açıklamış. Neden kaynaklandı? Turgay AÇIKALIN/İstanbul Cevap: Torunlar GYO, beklentilere paralel 218 milyon TL zarar açıkladı. Şirket bir önceki senin aynı döneminde ise 67 milyon TL zarar rakamı açıklamıştı. Net zarardaki artışı kambiyo giderleri nedeniyle artan finansman giderlerine bağlayabiliriz. Şirket Mall of Istanbul ve Torun Tower’ın tamamıyla operasyonel hale gelmesinin katkısı ve kira gelirlerinin artmasıyla yıllık bazda yüzde 16 artışla 113 milyon TL ciro rakamı elde etti. Eylül sonu itibarıyla ise 5. Levent projesi ön satışları 638 milyon TL’ye ulaştı.
Bilanço verileri olumlu
Soru: Bimeks’in son kârı nasıl geldi? Bilanço yorumunuz nedir? Atakan ÜNSAL/İstabul Cevap: Bimeks üçüncü çeyrek finansallarını açıkladı. Şirket satışları geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 22.51 yükseldi. Finansman giderleri ise bir önceki çeyreğe göre ise yüzde 33.9 artış gösterdi. Bir önceki çeyrekte 2.57 milyon TL olan kambiyo zararları bu dönemde 11.79 milyon TL seviyesine yükselirken faiz giderleri de yaklaşık 2.9 milyon TL artarak 11.44 milyon TL oldu. İkinci çeyrek 190 bin TL zarar eden şirket bu çeyrekte 2.52 milyon TL kâr elde etti. Geçen yılın üçüncü çeyreğine göre ise dönem net kârı yüzde 19.90 artış gösterdi. Orta vade için gelişmelerle birlikte izlemenizi tavsiye ederim.
Kâr marjları yükseliyor
Soru: Doğuş Otomotiv nasıl kâr açıkladı? Yasin CAN/İstanbul Cevap: Doğuş Otomotiv beklentilerin üzerinde yıllık bazda yüzde 23 artışla 82 milyon TL net kâr rakamı açıkladı. 2015 üçüncü çeyrekte net kârdaki büyümede yüksek ciro büyümesi ile birlikte iyileşen operasyonel kâr marjları etkili oldu. Şirket yıllık bazda yüzde 62 artışla 3 milyar TL ciro rakamı elde etti. Bununla birlikte yine bu dönemde yıllık bazda yüzde 53 artışla 56 bin araç satışı gerçekleştirdi.
Net kârda büyüme gerçekleşti
Soru: Soda’nın kârı nasıl geldi? Hamdi GİRAY/İstanbul Cevap: Soda 2015 üçüncü çeyrekte 162 milyon TL net kâr kaydetti. Operasyonel kârlılığındaki artışla birlikte kaydedilen kur farkı gelirleri net kârın büyümesini sağladı. Konsolide satış gelirleri yüzde 21 büyüdü. Şirketin dolar ve euro bazlı satış kontratlarının olumlu etkisi finansallarına yansıdı.
Orta vade için takip edebilirsiniz
Soru: Koza Altın kâr açıklamış. Sizce kârlılık oranları nasıl? Hikmet ALTUNTAŞ/İstanbul Cevap: Koza Altın 109 milyon TL net kâr açıkladı. Altın fiyatlarındaki düşüş (yüzde 14) neticesinde operasyonal kârlılıkta ciddi zayıflama görüldü. Bununla birlikte yüksek finansman geliri (kambiyo gelirlerinden kaynaklanan), net kârdaki artışta etkili oldu. Sonuçlar bir miktar operasyonel açıdan zayıf gözüküyor. Uzun vade için veriler ve açıklamalarla birlikte takip edimesinde fayda bulunuyor.
Satış hacminde daralma oldu
Soru: Sasa’da güncel gelişmeler nedir? Dursun ATİK/İstanbul Cevap: Sasa’da son güncel gelişme açıklanan kâr rakamı olarak bulunuyor. Şirket 2015 üçüncü çeyrek finansallarında, geçen senenin aynı döneminde açıkladıgı 29 milyon TL net kâra karşılık 22 milyon TL net kâr açıkladı. Şirketin yılın ilk dokuz ayındaki kârı 62 milyon TL olarak gerçeklesti. Geçen senenin aynı döneminde ise 61 milyon TL idi. Satışlar düşük satış hacmi nedeniyle yıllık bazda yüzde 13 daralarak 263 milyon TL olarak gerçekleşti.
Orta vade için gelişmeleri zleyin
Soru: Hürriyet Gazetesi’nin bilançosu nasıl geldi? Murat BAŞOL/İstanbul Cevap: Hürriyet Gazetesi 2015 üçüncü çeyrek finansallarında 4 milyon TL zarar açıkladı. Geçen yılın aynı döneminde 6 milyon TL net zarar gelmişti. Şirketin gelirleri yıllık bazda yüzde 18 daralarak 133 milyon TL’ye geriledi. Orta vade için açıklamalarla birlikte takip edebilirsiniz.
16 Kasım 2015, Pazartesi 18:00
Haberin Devamı