Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Yrd. Doç. Dr. İbrahim Halil UralBoyun fıtıkları ve tedavi yöntemleri

HABERİ PAYLAŞ

Birçok araştırma, insanların yüzde 80’inden fazlasının hayatının bir döneminde boyun, sırt ağrıları yaşadığını gösteriyor. Bu ağrıları ortaya çıkarabilecek onlarca sebep var. Genel olarak boyun ve sırt bölgesindeki kaslar, eklemler, eklemdeki kapsül ve kıkırdak gibi yumuşak dokular, omurgadaki disk ve diğer yapılarda ortaya çıkan sorunlar bu ağrıları hissetmemize neden olur. Bunlar arasında en sık karşılaştığımız sebeplerden biri de boyun fıtıklarıdır.

Omur adını verdiğimiz kemikler ve aralarındaki diskler boyun fıtıkları oluşumunda ana unsurlardır. Diskin orta kısmında bulunan jöle kıvamındaki sıvının etrafı mikroskopik protein lifleriyle çevrilidir. Bu liflerde herhangi bir sebepten ortaya çıkan yırtılmalar, sıvının yerinden kayarak arka taraftaki omuriliğe veya kollara giden sinir liflerine doğru ilerler. Fıtık oluşumunun mekanizması böyledir. Hatta bazen MR raporlarında okuduğumuz veya doktorun söylediği “boyunda yırtık” tabiri bunu ifade eder.

Haberin Devamı

Herkesin şikayet ve hastalığı kendisine özel

Boyun fıtıkları ve tedavi yöntemleri

Fıtıklar kola giden siniri sıkıştırıyorlarsa boyunda, kolda veya her ikisinde birden ağrı, uyuşma gibi şikayetlere yol açar. Bu ağrıları kaslardan kaynaklanan ve kola yansıyan ağrılardan ayırt etmek gerekir.

Kola giden siniri sıkıştırmayan fıtıklar da ağrıya neden olur. Ancak bu tip ağrılar genellikle boyun ve sırt bölgesinde hissedilir. Çok yaygın olduğundan çevrenizdeki hemen herkesin benzer tecrübeleri olabilir ve size bunları aktarıp kafanızın karışmasına neden olabilirler. Herkesin şikayet ve hastalığı kendisine özeldir. Bu nedenle fıtığınızın olup olmadığını ve tedavisinin nasıl yapılacağını en kısa zamanda doktorunuzla konuşmanız gerekir.

Vücut fıtığı iyileştirmek için gerekli mücadeleyi verir

Boyun fıtıkları ve tedavi yöntemleri

Boyun fıtıklarında tanı için şikayetlerinizin, doktorun muayene bulguları ve gerekli gördüğü tetkik sonuçları ile desteklenmesi gerekir. Genellikle iyi bir muayene tanı koymada yararlıdır.

Aslında vücudunuz fıtığı iyileştirmek için gerekli mücadeleyi verir. Ancak bu mücadele yetersiz kalınca muayene ve tetkik sonuçlarının şiddetine göre genellikle ilaç tedavisi başlanır. Ancak genellikle ilaca ek olarak boyunluk, fizik tedavi veya ameliyat gibi tedaviler planlanır. Fizik tedavi ağrınızın azalmasına, fıtık çevresinde kan dolaşımının artması ve kas spazmının azalmasına yardımcı olur. Bu etki vücudun kendi tamir mekanizmalarının da daha kuvvetli şekilde etki etmesini sağlar.

Haberin Devamı

İlaçlar ağrı hissinin azalmasına, fıtık etrafındaki inflamasyon denilen reaksiyonun azalmasına yardımcı olur. Kesinlikle tedavinin bir parçasıdırlar ve mutlaka doktorun önerdiği gibi kullanılmalıdır. Daha kuvvetli etki istendiğinde çeşitli farklı ilaç kombinasyonları da tedaviye eklenebilir.

Uzun süreli boyunluk kullanımına dikkat

Boyun fıtıkları ve tedavi yöntemleri

Boyunluk kullanımı ise boynun sabit kalmasına ve bu sayede fıtık oluşan bölgenin hareket nedeniyle yük altında kalmamasına yardım eder. Ancak bunların uzun süreli kullanımı boyun kaslarında güç kaybına neden olabilir. Bu nedenle boyunluk kullanımında doktorunuzla sıkı temas kurmuş olmanız gerekir.

Boyun fıtıkları için son zamanlarda manuel terapi, kayropraktik, osteopati gibi yöntemlerin uygulanması arttı. Sinir kökünde baskı ve hasar oluşturmayan fıtıklar bu uygulamalar için daha uygundur. Eğer sinir kökü basınız varsa yapılacak olan manuel uygulama bu hasarı arttırabilir. Bu nedenle bu tip uygulamaların mutlaka konunun tecrübeli uzmanları tarafından yapılması gerekir.

Haberin Devamı

Egzersizler tedavinizin ve hayatınızın bir parçası olmalı

Cerrahi tedavi ise iyi seçilmiş hastalarda doğru zamanda doğru tedavi yöntemi olarak tercih edilmeli. Ameliyat olmak için acele edilmemeli ama aynı zamanda ameliyattan kaçmak için de yanlışlara sapılmamalı. Muayene sırasında güçsüzlük ve aşırı ağrı, tedaviye cevap vermeyen şikayet ve bulgular varsa ameliyat düşünülebilir. Ancak bu konuda da doktorunuzla ameliyat ve sonuçları hakkında enine boyuna konuşmanız ve beklentilerinizi ona göre kafanızda canlandırmanız gerekir.

Sonuçta doktorunuzla birlikte vereceğiniz tedavi kararı elbette size kalıcı veya kısmi fayda getirir. Ancak tedavi planınız ne olursa olsun mutlaka egzersizler tedavinizin ve hayatınızın bir parçası olmalı. Boyun kaslarınız kuvvetlendikçe omurganıza daha fazla destek olacak, böylece omurganın sorunlu bölgesine binen yük azalacak ve boynunuzun hareketliliği korunacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder