Baş ağrınız bütün gününüzü kolayca mahvedebilir. Ağrıyı çoğu zaman stres, sinüzit veya migrene bağlayabiliriz. Peki ya baş ağrınızın başınızla bir ilgisi yoksa? Bazı durumlarda baş ağrınız tipik bir baş ağrısı olmayabilir. Basit bir boyun problemi pekala başınızı ağrıtıyor olabilir. Buna servikojenik yani boyun kökenli baş ağrısı denir. Peki boyun kökenli baş ağrıları yaygın mıdır? Aslında baş ağrılarının çoğunun sebebi ya boyun kökenlidir veya var olan ağrıyı arttıran bir boyun problemi mevcuttur.
1. Boynunuzdan başınıza doğru yayılan ağrılarınız genellikle boyunda oluşan problemlere bağlıdır. Örneğin trafik kazalarında gördüğümüz, kişinin öne ve arkaya savrulmasıyla ortaya çıkan kamçı tipi yaralanmalar, boyun kireçlenmeleri, kırıklar, fıtıklar ve diğer sinir sıkışmaları boyunda ağrıya sebep olabilirken, baş ağrısı da yapan en sık sebep boyundaki kasların düzleşme veya başka sebeplerle kronik ağrı yapmasıdır.
2. Diğer baş ağrıları gibi hissettmiyor olabilirsiniz. Boyun kökenli baş ağrılarında ağrılar başın bir tarafında, kafatasının arka alt kısmında veya arkadan öne doğru yayılan tarzda olabilir. Bu hastalarda genellikle boyun veya baş hareketleri kısıtlıdır ve boynunuzu hareket ettirdiğinizde baş ağrınız daha da kötüleşebilir.
3. Çalışma düzenininiz boynunuzu etkiliyor olabilir. Bir masada çok uzun süre oturduğunuzda boynunuzu aşağıya doğru bükmek durumunda kalabilirsiniz. O nedenle masa başında oturuyorsanız ergonomiye çok dikkat etmek gerekir. Otururken sırtınızı ve boynunuzu dik tutmaya çalıştığınızdan ve öne doğru eğilmediğinize emin olun.
4. Masaj rahatlatıcı olabilir. Ağrıların arttığı zamanlarda doktorunuzun önerdiği uygun tarzda yapılan masaj kaslardaki gerginliği azaltabilir. Ancak doğru olanı mutlaka bir fizik tedavi programının içinde masaj tedavilerinin uygulanmasıdır.
5. Eski yastığınızdan veya yatağınızdan kurtulun. Uyku, vücudunuzun dinlenmesi ve yenilenmesi için ayrılmış bir zaman olmalıdır. Bu yüzden uyku ekipmanınız konusunda seçici olun. Doğru yatak ve yastığı bulmak, boyundan kaynaklanan baş ağrısını önlemede yardımcı olabilir. Boynunuzu sırtınızla aynı hizada tutan bir yastık kullanın. Uygun yastık tipinin, uyku pozisyonunuza ve vücut tipinize göre kişiden kişiye değiştiğini unutmayın. Yatağınız ne çok sert ne de çok yumuşak olmamalı ve zamanı gelince değiştirilmelidir.
6. Bir uzmanın yardımı olmadan boyun egzersizleri yapmayın. Boyun çok karmaşık bir yapıdır. Bu yüzden boyun kökenli baş ağrısını tedavi etmek için fizik tedavi çok önemlidir. Doktorunuz fizik tedavi planınızın içerisinde hangi kasların çalışması gerektiğini belirler. Anahtar kasları tedavi edebilmek için doğru fizik tedavi uygulamalarını ve egzersizleri size önerir. Ayrıca, daha fazla ağrıya neden olabilecek belirli kasları aşırı kullanmaktan kaçınmanıza da yardımcı olur. Doktorunuzun rehberliği olmadan boynunuzu daha da zorlayabileceğinizi veya yanlış hareketler yapabileceğinizi unutmayın.
7. Kırmızı bayraklara dikkat edin. Boyun kökenli baş ağrısının klasik belirtilerine sahip olsanız bile hemen ağrı kesici almayın. Kafa içi tümörleri bile kapsama ihtimali olan birçok ciddi hastalığın tehisini atlamamak için mutlaka doktorunuza başvurun. Özellikle tek taraflı bir baş ağrısını her zaman ciddiye alın. Örneğin bu tip bir ağrı nadiren de olsa boyun damarlarından birinde bir yırtık belirtisi olabilir ve bu durum özellikle 45 yaşın altındaki kişilerde yaygın bir felç nedenidir. Aşağıdaki belirtilerden herhangi birini baş ağrısıyla birlikte fark ederseniz hemen doktorunuza başvurun veya etrafınızdaki birinden yardım isteyin;
- Ani, şiddetli boyun ağrısı
- Çift görme veya göz kapağında düşme
- Ani baş dönmesi veya sersemlik hissi
- Konuşma bozukluğu
- Vücudun bir tarafında uyuşma veya güçsüzlük
8. Tedavi genellikle ameliyatsz çözümlerdir. Boyun kökenli baş ağrılarının çoğu fizik tedavi ve ağrı kesicilerle iyileşir. Bazı durumlarda, çeşitli enjeksiyon yöntemleri yardımcı olabilir.
Sonuç olarak boynunuzdan kaynaklanan baş ağrılarının iyileşmesi için seçeneklerinizin olduğunu bilmekte yarar var. Ancak ağrıdan nasıl kurtulacağınızı öğrenmek ve en kısa sürede hayat kalitenizi arttırmak için doktorunuza görünün.