Alperen Şengün’ün adını henüz duymadıysanız hemen bir yere not edin. O, Türkiye’den dünyaya açılan bir star ve giderek daha da parlayacak. 2021 NBA Draft’ında Houston Rockets'ın 16. sıradan seçtiği Alperen Şengün, NBA’e ilk adımını attı. NBA Yaz Ligi'nde performansıyla göz dolduruyor ve otoriteler tarafından adından övgüyle söz ediliyor. Yaşına göre hayli olgun bir portre çiziyor. Mehmet Okur ve Cedi Osman’la kıyaslayanlar olsa da o bambaşka bir renk ve kendi hikayesini yazacak. Bir röportajında “Burada elimden gelen her şeyi yapacağım. NBA’in efsanelerinden olmaya çalışacağım” demiş. Yolun açık, şansın bol olsun Alperen! Şimdi söz bu işin ustalarında…
Doğum Tarihi: 25 Temmuz 2002
Doğum Yeri: Giresun
Boy: 2,08 metre
Kilo:110
Takımı: Houston Rockets
Spor Yorumcusu Kaan Kural:
NBA’DEKİ SIRA DIŞI BAŞARISI SÜRPRİZ OLMAYACAK
Genç basketbolcuları değerlendirirken alışılagelmiş yöntem; fiziksel ve teknik özelliklerini bir tartıya koyup, zaman içinde normal gelişimi gösterirlerse bu özellikleriyle ne noktaya çıkacaklarını tahmin etmek üzerinedir. Bu açıdan bakınca, Alperen'in çok üst düzey oyuncu olmasını kimse beklemiyordu. Ancak nasıl geçen sezon Türkiye Ligi’ni domine ederek, daha 18 yaşında ‘En Değerli Oyuncu’ olduysa NBA'e gittikten sonraki sıra dışı başarısı artık sürpriz olmayacak. Alperen, kendi pozisyonu için çok hızlı, çok kuvvetli veya çok uzun değil. Müthiş bir şut yeteneği de yok.
Bir jimnastikçiyi kıskandıracak çeviklik
Onu özel kılan, bu temel kriterler dışında kalan oyun sezgisi, zamanlaması, içgüdüsel olarak sürekli potaya gidecek bir yol bulması, müthiş parmak hassasiyeti ve belki de hepsinden daha önemlisi olağanüstü çevikliği. Hız ve sıçrama yeteneği çok daha göz alıcı olsa da Alperen’in bir jimnastikçiyi kıskandıracak çeviklik ve çabukluğu, uçan-kaçan rakiplerine karşı onu çoğu zaman, özellikle de dar alanlarda avantajlı kılıyor. Alperen belki fiziksel olarak diğerlerinden ayrılmıyor ama onun kadar mahir, onun kadar doğal bir basketbol yeteneğini de çok uzun süredir görmemiştik. Türkiye'de kendisinden bir beden büyük, bir adım hızlı oyuncuları bu çeviklik ve maharetle domine etti. Şimdi sıra, iki beden büyük ve hızlı olanlarda...
Basketbol Yazarı Gökhan German:
MÜTHİŞ BİR POTANSİYEL
Alperen Şengün’ü Bandırma forması altında, BGL’de (Basketbol Gençler Ligi) izlemiştim. Müthiş bir potansiyeli olduğuna hep inandım, hâlâ da inanıyorum. Kütlesine oranla çok hareketli, güçlü, basketbol zekası ve saha görüşü olan, henüz 19 yaşında olmasına rağmen olgun bir kişiliğe sahip. En önemlisi ne istediğini biliyor ve bu yönde çalışıyor. Geçen sene Beşiktaş’ta yer alması onun için büyük bir şanstı ve Alperen, bu fırsatı çok iyi değerlendirdi. Hem dakika hem de sorumluluk aldı. Genç bir oyuncuya sorumluluk verildiğinde neler yapabileceğini gösterdi ve kendine güvenenleri mahcup etmedi.
‘En Değerli Oyuncu’ seçilen en genç basketbolcu
Kendisinden yaşça büyük, tecrübeli uzunlara karşı hiç ezilmedi, onlara üstünlük kurdu. Nitekim Türkiye Basketbol Süper Ligi'nde MVP (En Değerli Oyuncu) seçilen en genç basketbolcu olma unvanını elde etti. Şu an da Houston Rockets formasıyla NBA Yaz Ligi’nde harika işler yapıyor. NBA'de doğru bir takımda, kendisine uygun bir sistemde yer bulabilirse, dış şut ve çabukluk gibi eksik yönlerini de giderirse gelecekte ‘superstar’ olma potansiyeline sahip. Şansın açık olsun Alperen!
Sunucu ve Spor Yazarı Murat Murathanoğlu:
YAZ LİGİNE MÜTHİŞ BİR BAŞLANGIÇ YAPTI
Bu kadarını bekliyor muydum? Kesinlikle hayır! Alperen, yaz ligine müthiş bir başlangıç yaptı. Rahatlığı ve kendine olan güveni beni çok etkiledi. Ama sonuçta bu yaz ligi. Hiçbir önemi yok ve bazen performanslar çok da yanıltıcı olabilir. Ancak daha işin çok başında olduğunun farkında olması gerekiyor. Yüksek basketbol IQ’suyla, oyunu okuyuşuyla, şut tehdidiyle, fake yapıp içeriye yönelmesiyle rakibe sıkıntılar yaratabilecek bir oyuncu olabileceğini gösterdi.
Ayakları beklendiğinden daha hızlı
Alperen’le ilgili en büyük soru işareti savunması. Ancak ayaklarının beklendiğinden daha hızlı olduğunu, zekasıyla bir takım eksikleri kapatabileceğini gösterdi. Ancak Yaz Ligi olduğundan aynı verimliliği NBA’in en iyi uzunları karşısında gösterebilecek mi, göreceğiz. Şut kullandığı pozisyonlarda zorlanıyor. Şutunu ve özellikle üç sayılık atışları mutlaka geliştirmeli. Çok çalışsın, tatmin olmasın, her başarının ardından “Ne iyi oyuncuyum” diye değil, “Neyi eksik yaptım” diye düşünsün ve ona göre çalışsın. Çok iyi yerlere geleceğini düşünüyorum.