İçinde bulunduğumuz ekonomik atmosferde Türk Lirası’nın döviz karşısındaki değer farkı App Store ve Google Play üzerinden gerçekleştirilen satın alımları da etkilemeye başladı. Teknoloji devi Apple’ın geçtiğimiz gün fiziksel mağazalarında satışa sunduğu tüm ürünlerde yaptığı zam, bu sefer dijitale kaydı.
App Store fiyatlandırmalarında daha önce 1 dolara karşılık gelen 10,99 TL temel seviye uygulama fiyatını 16,99 ‘a yükseltti.
Bundan sonra ne olur?
● Dijital satın alımlara karşı zaten oldukça ön yargılı olan insanımız, fiyatları yüksek bulacak.
● Türkiye ve türk insanı için ürün geliştiren girişimlerin uygulama içi satın alma sayıları düşecek. Premium özelliği tercih eden kullanıcılar azalacak.
● Girişimciler, globalde satış yapabilecek fikirleri hayata geçirmeye başlayacak.
● Ücretsiz sunulan mobil uygulamalara ilgi artacak.
Instagram’ın en üst düzey yöneticisi olan Adam Mosseri’den Instagram’da gereğinden çok fazla vakit geçirenleri biraz uzaklaştırabilmek için bir adım geldi. Mosseri, Instagram için “ara ver” özelliğini kendi profilinde gerçekleştirdiği bir canlı yayınla duyurmuş oldu.
Söz konusu bu özelliği aktif hale getirdiğinizde uygulama sizin belirlediğiniz bir zamanda Instagram’dan çıkmanızı ve farklı şeyler yapmaya yönelmenizi hatırlatıyor.
Instagram uygulamasından bir türlü çıkmayan Instagram bağımlıları için özel olarak tasarlanan bu özellik, ilk olarak 10, 20 ve 30 dakikalık zaman uyarı ayarlarını kullanıcılarına sunuyor. Süreçte örneğin bir kişi 30 dakika boyunca aralıksız bir şekilde uygulama içinde zaman geçirirse karşısına “Ara ver” uyarısı çıkıyor ve aşağıda yer alan önerilerden birisi sizi karşılayabiliyor:
-Birkaç derin nefes al
-Ne düşündüğünü yaz
-En sevdiğin şarkıyı dinle
-Yapılacaklar listenden bir şeyler yap.
OGEM’e büyük alkış...
Dünyada en çok gelir modeli ile öne çıkan sektör nitekim oyun sektörü. Bugün, hem Türkiye hem de globalda “Unicorn” olarak adlandırılan girişimlerin bir çoğunun temelinde mobil oyun fikrinin hayata geçirilmiş olması yatıyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi de bu teknolojik faydanın genç nesiller için ne kadar büyük önem arz ettiğini fark etmiş olacak ki genç girişimcilerin hayalindeki oyunu geliştirebilecekleri kamu destekli kuluçka merkezi OGEM’i hayata geçirdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, oyun projesini hayata geçirmek isteyen girişimcileri destekliyor ve projesini hayata geçirmek isteyen herkesi küresel pazarda yer almalarına olanak sağlayacak “Oyun Geliştirme Merkezi” (OGEM)’e davet ediyor.
OGEM’de neler var?
Oyun tasarımı ve yayıncılık stratejisi hakkında temel ve ileri düzey eğitimlerle birlikte oyun geliştiricilerine alanında uzman isimlerle birlikte destek olunuyor. Üniversitelerin ilgili bölümlerinden oyun tasarımcıların eğitimlere destek sunacak.
Tasarıma ilgi duyan, ortaokul, lise öğrencileri okul gezilerinde OGEM’lerden ilham alabilecek. Ekipman desteği, iletişim ve pazarlama çalışmaları, ofis ihtiyaçları ve birçok destek girişimciler için hazır.
Meğer İstanbul’da ne lezzetler doğmuş
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yayınları’nın oluşturduğu “Geçmişten Günümüze İstanbul Lezzetleri” kitabını incele fırsatım oldu. Bu özel kitap, tarih boyu şehre etki etmiş farklı coğrafyaların mutfaklarını özenle bir araya getirmeyi başarmış. Kitabın bazı bölümleri, işinin ehli kişilerce desteklenmiş. Özellikle gözüm çarpan Burkay Adalığ, namı-diğer Meleklerin Payı oldu. Senelerdir bildiğim bir mecra olan Meleklerin Payı, İstanbul’un lezzet haritasına kendi perspektifinde destek verenler arasında yer alıyor.
Kısa kısa…
- Twitter, mesajlaşma platfrmu Quill'i satın aldı.
- Kadınlara yönelik abonelik modelli ürünler sunan yerli girişim BEIJE, 600 bin $ tohum yatırım aldı.
- Yerli oyun stüdyosu Tiplay Studio, 25 milyon $ değerleme üzerinden 500 bin $ yatırım aldı.
- Apple, Türkiye’deki uygulama içi satın alma fiyatlarını arttırdığını açıkladı: Dolar 17 TL
- Yerli dijital tarım platformu Tarfin, 8 milyon $ yatırım aldı
- Yerli girişim Missafir, 15 milyon $ değerleme üzerinden 550 bin $ köprü yatırım turu ile Seri A’ya hazırlanıyor
- Elidor’un açık artırma ile satışa çıkan #DedimOlabilir duvar resminin NFT versiyonu sahibini buldu. Satışın tüm geliri Toplum Gönüllüleri Vakfı’na (TOG) aktarılarak, 14 genç kadının daha eğitim bursu ile hayallerine yaklaşması desteklenmiş oldu. NFT satışından elde edilen gelirle birlikte Elidor’un “Kendi Yolumuzda” projesi kapsamında burs desteği verdiği genç kadınların sayısı 246‘ya yükseldi.
Bu arada...
- Finansal dünyada blockchaine dair merak edilenlerin konuşulacağı Webrazzi Fintech 2021 15 Aralık Çarşamba günü Wyndham Grand İstanbul Levent'te gerçekleşecek.
- El emeği ile üreten kadınların ekonomi içerisinde aktif rol almasını desteklemek ve sürdürülebilir kadın girişimciliğine katkıda bulunmayı hedefleyen Kadın Emeği Projesi kapsamında düzenlenen Kadın Emeği Pazarlarının bir yenisi 12 - 29 Aralık tarihleri arasında Beşiktaş İskele Meydan’da ziyaretçilerini bekliyor olacak.
- Aydın Doğan Vakfı’nın, toplumlararası uzlaşmayı, sevgiyi, dostluğu, özgürlüğü ve barışı karikatür ile yayma hedefiyle 37’ncisini düzenlediği Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’nda ödül alan ve sergilenmeye değer görülen karikatürler, 15 Aralık – 7 Ocak tarihleri arasında Caddebostan Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek sergi ile ziyaretçilerle buluşacak.