Mutluluk insanların bulmaya çalıştığı bir şeydir ancak mutluluğu tanımlayan şey kişiden kişiye değişebilir. Tipik olarak mutluluk, neşe, memnuniyet ve tatmin duygularıyla karakterize edilen duygusal bir durumdur. Mutluluğun pek çok farklı tanımı olsa da çoğunlukla olumlu duyguları ve yaşam doyumunu içeren bir kavram olarak tanımlanır.
Çoğu insan mutluluğun gerçek anlamından bahsederken, şu anda nasıl hissettiklerinden bahsediyor olabilir veya genel olarak hayat hakkında nasıl hissettiklerine dair daha genel bir anlayışa atıfta bulunuyor olabilir.
Mutluluk çok geniş bir şekilde tanımlanmış bir terim olduğundan, psikologlar ve diğer sosyal bilimciler bu duygusal durumdan bahsederken genellikle 'öznel refah' terimini kullanılar. Göründüğü gibi öznel iyi oluş, bireyin şimdiki yaşamıyla ilgili genel kişisel duygularına odaklanma eğilimindedir.
Mutluluğun (veya öznel refahın) iki temel bileşeni şunlardır:
- Duyguların dengesi:Herkes hem olumlu hem de olumsuz duyguları, hisleri ve ruh hallerini deneyimler. Mutluluk genellikle olumsuz duygulardan ziyade olumlu duyguların deneyimlenmesiyle bağlantılıdır.
- Yaşam memnuniyeti: İlişkileriniz, işiniz, başarılarınız ve önemli olduğunu düşündüğünüz diğer şeyler de dahil olmak üzere hayatınızın farklı alanlarından ne kadar memnun hissettiğinizle ilgilidir.
Mutluluğun başka bir tanımı, mutluluğun insanın tek arzusu olduğunu ve diğer tüm insan arzularının mutluluğu elde etmenin bir yolu olarak var olduğunu öne süren antik filozof Aristoteles'ten gelir. Mutluluğun dört düzeyi olduğuna inanıyordu: Anlık tatminden, karşılaştırma ve başarıdan, olumlu katkılarda bulunmaktan ve doyuma ulaşmaktan kaynaklanan mutluluk.
Aristoteles, mutluluğun eksiklik ve fazlalık arasında bir denge bulmayı içeren altın ortalamayla elde edilebileceğini öne sürdü.
Peki, mutlu olduk diyelim, bir hedefe ulaşmak sizi mutlu edecek mi? Bunu bir düşünelim.
MUTLULUK BELİRTİLERİ
Mutluluk algıları kişiden kişiye farklılık gösterse de psikologların mutluluğu ölçerken ve değerlendirirken aradıkları bazı önemli işaretler vardır.
Mutluluğun bazı önemli işaretleri şunlardır:
- İstediğin hayatı yaşıyormuşsun gibi hissetmek
- Akışa bırakmak ve hayatı olduğu gibi kabul etme isteği
- Yaşam koşullarının iyi olduğunu hissetmek
- Diğer insanlarla olumlu, sağlıklı ilişkilerden keyif almak
- Hayatta istediğinizi başardığınızı (ya da başaracağınızı) hissetmek
- Hayatınızdan memnun olduğunuzu hissetmek
- Olumsuzdan çok olumlu hissetmek
- Yeni fikir ve deneyimlere açık olmak
- Kişisel bakım uygulamak ve kendinize nezaket ve şefkatle davranmak
- Hayatı bir anlam ve amaç duygusuyla yaşadığınızı hissetmek
- Mutluluğunuzu ve sevincinizi başkalarıyla paylaşmak istemek
Hatırlanması gereken önemli bir şey, mutluluğun sürekli bir coşku hali olmadığıdır. Bunun yerine mutluluk, genel olarak olumsuz duygulardan daha fazla olumlu duygu deneyimleme duygusudur.
Mutlu insanlar hâlâ zaman zaman öfke, hayal kırıklığı, can sıkıntısı, yalnızlık ve hatta üzüntü gibi tüm insani duyguları hissederler. Ancak rahatsızlıkla karşı karşıya kaldıklarında bile her şeyin daha iyi olacağına, olup bitenlerle baş edebileceklerine ve yeniden mutlu hissedebileceklerine dair temel bir iyimserlik duygusuna sahiptirler.
MUTLULUK TÜRLERİ
Mutluluk hakkında düşünmenin birçok farklı yolu vardır. Antik Yunan filozofu Aristoteles iki farklı mutluluk türü arasında ayrım yapmıştır: hedonia ve eudaimonia.
- Hedonia:Hedonik mutluluk zevkten kaynaklanır. Çoğunlukla iyi hissettiren şeyi yapmak, öz bakım, arzuları yerine getirmek, keyif almak ve tatmin duygusu hissetmekle ilişkilendirilir.
- Eudaimonia:Bu tür mutluluk, erdem ve anlam arayışından kaynaklanır. Yaşamınızın anlamı, değeri ve amacı olduğu hissini de içeren, eudaimonik refahın önemli bileşenleri. Daha çok sorumlulukları yerine getirmek, uzun vadeli hedeflere yatırım yapmak, diğer insanların refahını düşünmek ve kişisel ideallere uygun yaşamakla ilişkilidir.
Hedonia ve Eudaimonia günümüzde psikolojide sırasıyla zevk ve anlam olarak daha yaygın olarak bilinmektedir. Daha yakın zamanlarda psikologlar bağlılıkla ilgili üçüncü bileşenin eklenmesini önerdiler. Bunlar yaşamın farklı alanlarına bağlılık ve katılım duygularıdır.
Bu üç ana kategoriye girebilecek bazı mutluluk türleri şunlardır:
- Sevinç:Şu anda hissedilen, genellikle nispeten kısa bir duygu
- Heyecan:Olumlu bir beklentiyle bir şeyi sabırsızlıkla beklemeyi içeren mutlu bir duygu
- Minnettarlık:Minnettar olmayı ve takdir etmeyi içeren olumlu bir duygu
- Gurur:Başardığınız bir şeyden duyulan tatmin duygusu
- İyimserlik:Hayata olumlu ve iyimser bir bakış açısıyla bakmanın bir yoludur.
- Memnuniyet:Bu tür mutluluk, tatmin duygusunu içerir.
MUTLULUK NASIL GELİŞTİRİLİR?
Bazı insanlar doğal olarak daha mutlu olma eğiliminde olsa da, mutluluk duygunuzu geliştirmek için yapabileceğiniz şeyler vardır.
İÇSEL HEDEFLERİ TAKİP EDİN
İçsel olarak takip etmeye motive olduğunuz hedeflere, özellikle de kişisel gelişime ve topluluğa odaklanan hedeflere ulaşmak, mutluluğun artmasına yardımcı olabilir.
ANIN TADINI ÇIKARIN
Araştırmalar insanların aşırı kazanma eğiliminde olduklarını, bir şeyleri biriktirmeye o kadar odaklandıklarını ve yaptıkları işten gerçekten keyif aldıklarını keşfettiler.
Bu nedenle, kendi mutluluğunuza zarar verecek şekilde düşüncesizce birikim yapma tuzağına düşmek yerine, sahip olduğunuz şeyler için şükran duymaya ve ilerledikçe sürecin tadını çıkarmaya odaklanın.
OLUMSUZ DÜŞÜNCELERİ YENİDEN ÇERÇEVELENDİRİN
Kendinizi karamsar bir bakış açısına sıkışıp kaldığınızda veya olumsuzluk yaşarken bulduğunuzda, düşüncelerinizi daha olumlu bir şekilde yeniden çerçevelemenin yollarını arayın.
İnsanlarda doğal bir olumsuzluk eğilimi veya iyi şeylerden çok kötü şeylere dikkat etme eğilimi vardır. Bunun, nasıl karar verdiğinizden, diğer insanlar hakkındaki izlenimlerinizi nasıl oluşturduğunuza kadar her şey üzerinde etkisi olabilir. Olumluyu göz ardı etmek (insanların olumsuza odaklandığı ve olumluyu görmezden geldiği bilişsel bir çarpıtma) aynı zamanda olumsuz düşüncelere de katkıda bulunabilir.
Bu olumsuz algıları yeniden çerçevelemek, kötüyü görmezden gelmek anlamına gelmiyor. Bunun yerine olaylara daha dengeli ve gerçekçi bir açıdan bakmaya çalışmak anlamına gelir. Düşüncenizdeki kalıpları fark etmenize ve ardından olumsuz düşüncelere meydan okumanıza olanak tanır.
MUTLULUĞUN ETKİSİ
Mutluluk neden bu kadar önemli?
Mutluluğun zihinsel refah, fiziksel sağlık ve genel uzun ömür dahil olmak üzere yaşamın birçok farklı alanında olumlu sonuçları öngördüğü gösterilmiştir.
- Olumlu duygular yaşamdan memnuniyeti artırır.
- Mutluluk, insanların daha güçlü başa çıkma becerileri ve duygusal kaynaklar geliştirmesine yardımcı olur.
- Olumlu duygular daha iyi sağlık ve uzun ömürle bağlantılıdır.
- Olumlu duygular dayanıklılığı artırır. Dayanıklılık, insanların stresi daha iyi yönetmelerine ve aksiliklerle karşılaştıklarında daha iyi toparlanmalarına yardımcı olur.
- Olumlu bir refah durumuna sahip olan kişilerin, meyve ve sebze yemek ve düzenli fiziksel egzersiz yapmak gibi sağlıklı davranışlarda bulunma olasılıkları daha yüksektir.
- Mutlu olmak daha az hastalanmanıza yardımcı olabilir. Daha mutlu zihinsel durumlar artan bağışıklıkla bağlantılıdır.
GÜÇLÜ İLİŞKİLER GELİŞTİRİN
Sosyal destek refahın önemli bir parçasıdır. Önemsediğiniz insanlarla olumlu ve destekleyici bağlantılar kurmak, strese karşı bir ortam sağlayabilir, sağlığınızı iyileştirebilir ve daha mutlu bir insan olmanıza yardımcı olabilir.
Dolayısıyla, mutluluğunuzu artırmaya çalışıyorsanız sağlam sosyal bağlantılar geliştirmek, başlamak için harika bir yerdir. Mevcut ilişkilerinizi derinleştirmeyi düşünün ve yeni arkadaşlar edinmenin yollarını keşfedin.
DÜZENLİ EGZERSİZ YAPIN
Egzersiz hem bedeninize hem de zihninize iyi gelir. Fiziksel aktivite, iyileştirilmiş ruh hali de dahil olmak üzere bir dizi fiziksel ve psikolojik faydayla bağlantılıdır. Biraz egzersiz bile mutluluk artışı sağlıyor; günde 10 dakika kadar kısa bir süre fiziksel olarak aktif olan veya haftada yalnızca bir kez egzersiz yapan kişilerin mutluluk düzeyleri, hiç egzersiz yapmayanlara göre daha yüksek.
MUTLULUĞU BULMANIN ZORLUKLARI
Mutluluğu aramak önemli olsa da, yaşam doyumu arayışının yetersiz kaldığı zamanlar da vardır.
İzlenmesi gereken bazı zorluklar şunlardır:
YANLIŞ ŞEYLERE DEĞER VERMEK
Para mutluluğu satın alamayabilir, ancak deneyimler gibi şeylere para harcamanın sizi maddi şeylere harcamaktan daha mutlu edebileceğini gösteren araştırmalar var.
Örneğin, zaman kazandıran hizmetlere para harcamak gibi zaman satın alan şeylere para harcamanın mutluluğu ve yaşam memnuniyetini artırabilir ancak, para, statü veya maddi mallar gibi şeylere aşırı değer vermek yerine, daha fazla boş zaman veya keyifli deneyimlerle sonuçlanan hedeflerin peşinde koşmak, daha yüksek bir mutluluk ödülüne sahip olabilir.
MUTLULUĞU BİR SON NOKTA OLARAK DÜŞÜNMEK
Mutluluk kolayca ulaşıp bitirebileceğiniz bir hedef değildir. Sürekli beslenme ve sürdürülme gerektiren sürekli bir arayıştır. Belki de alınacak ders, "mutluluk" kadar geniş bir tanımı olan bir şeyi hedefiniz haline getirmemektir. Bunun yerine, hayatınıza doyum ve tatmin getirecek türden bir yaşam ve ilişkiler kurmaya ve geliştirmeye odaklanın.
Mutluluğu kişisel olarak nasıl tanımladığınızı düşünmek de önemlidir. Mutluluk, farklı insanlara farklı anlamlar ifade eden geniş bir terimdir. Mutluluğa bir son nokta olarak bakmak yerine, mutluluğun sizin için gerçekte ne anlama geldiğini düşünmek ve daha sonra daha mutlu olmanıza yardımcı olacak küçük şeyler üzerinde çalışmak daha yararlı olabilir.