Gebelikte sigara kullanımı bebeğin sağlığına direkt olumsuz etki edecek bir alışkanlık. Böylesi bir alışkanlığın, gebelik boyunca sürdürülmesinin maalesef kabul edilebilir bir yanı olmadığını düşünüyorum. Ayrıca 'günde 1-2 sigaranın zararı yok' diye bir anlayışı da kabul edemem. Gebeliğin başlamasıyla beraber sigarayla ilişkinin kesilmesi gerekir. Bu ayki yazımda gebelikte sigara kullanmanın bebeğe etkilerini yazdım.
Sosyal medyayı etkin ve de bilgi odaklı paylaşan bir hekim olarak, özellikle kadınların bilmesi gerektiğine inandığım her konuya değiniyorum diyebilirim. Her pazar günü sosyal medya hesabım üzerinden yaptığım soru cevap etkinliğinde gelen bir soru üzerine yeniden belirttim ki; gebelik takibini yaptığım anne adaylarımın sigara kullanmasına izin vermem ve sigara kullanan bir anne adayının takibini almam. Özel kliniğimde hasta bakıyor olmamdan dolayı bu kararı alabildim elbette. Ancak bir kamu kuruluşunda çalışırken de anne adaylarımla konuştuğum en önemli konulardan biri buydu. Bugün, çok ilgi çekmesi dolayısıyla bu konudaki fikrimin gerekçelerine değinmek istiyorum. Gebelikte sigara kullanımının zararlı olduğunu söylememe bilmem ki gerek var mı...
Gebelik, kendi çocuğumuzu kendi bedenimizde taşıdığımız bir süreçtir tabii. Ama başka pek çok konuda olduğu gibi “Benim bedenim benim kararım” diyebileceğimiz bir süreç değil. Çünkü dünyaya gelmeyi kendisi seçmemiş ve bizim kararımızla bu serüvene atılmış olan bir bebeğin bize kelimenin tam anlamıyla emanet olduğunu düşünüyorum. Üstelik bu emanet olma durumu, onu büyütürken de geçerli. Çocuğumuz bizim bir parçamız ama onun sahibi ya da patronu değiliz. Bu konuyu pek çok açıdan genişletebilirim ama konuyu dağıtmak istemem. Özellikle de onu içimizde taşırken, onun yaşamsal aktivitelerini tam ve kusursuz yapabilmesi için elimizden gelen tüm çabayı sarf etmek, bizim en önemli yükümlülüğümüz. O güne dek nasıl yaşadıysak öyle yaşamak gibi bir lüksümüz yok. Onu, en iyi nasıl yaşatabilirsek öyle yaşamamız gerekir.
Nikotin alınması yani sigara kullanımı, anne karnındaki bebeklerde gelişim geriliğine neden olabiliyor. Sigaranın içinde bulunan ve plasentanın sağlığını bozan maddeler, bebeğin solunumunu da zayıflatır. Bebeğe yeterli oksijenin ulaşamaması en büyük sorunken yeterli besinin de ulaşamadığını söylemem gerekir. Ayrıca dünyaya gelmelerinin ardından solunum problemleri yaşadıklarını da eklemeliyim. Bu da hem anne karnında hem sonrasında hayati risk anlamı taşır.
Pasif içiciliğin bile bebeğe olumsuz etki ettiğini düşünürsek direkt olarak maruz kalmasının zararlarını da sanırım tahmin edebiliriz. Dolayısıyla biz anne adaylarına, sigara içilen ortamda bulunmamalarını dahi tembihleriz.
Başlıklar altında açıklamak gerekirse gebelikte sigara kullanımının bebeklere olası zararları şunlardır;
- Ani bebek ölümleri
- Anne adayında yüksek tansiyon
- Preaklampsiye yani gebelik zehirlenmesi
- Nikotine bağlı olarak damarlarda büzülme
- Plasentanın erken ayrılması
- Kanama
- Bebeklerde solunum yolu enfeksiyonu
- Doğumdan sonra bebekte solunum problemleri
- Anne sütünün besleyici değerlerinde azalma
- Bebeklerde astım ve obezite
- Kol, bacak, kalp ve kafatasıyla ilgili sorunlar
- Erken doğum
Bebeğin sağlığına direkt olarak olumsuz etki edebilecek böylesi bir alışkanlığın, gebelik boyunca sürdürülmesinin maalesef kabul edilebilir bir yanı olmadığını düşünüyorum. Ayrıca 'günde 1-2 sigaranın zararı yok' diye bir anlayışı da kabul edemem. Gebeliğin başlamasıyla beraber sigarayla ilişkinin kesilmesi gerekir. Bu konudaki sorumluluğunu yerine getirmeyi reddeden annelerle sağlıklı iletişim kurabileceğimi düşünmediğimden gebelik takibini üstlenmeyi tercih etmiyorum.