Genel sanat yönetmenliğini sanatçı Ebru Ceylan’ın üstlendiği ‘Samsara Multidisipliner’ sergisi bünyesinde ve #BağımızVar sponsorluğunda gerçekleşecek olan ‘Konuşan Resimler– Bu Toprakların Ozanları’ sergisi, 22 Şubat - 1 Mart tarihleri arasında Yapı Kredi Bomontiada, 4. katta görülebilir. Sergi Neyzen Tevfik, Erkan Oğur, Aşık Veysel, Neşet Ertaş, Pir Sultan Abdal, Aşık Mahzuni Şerif, Yunus Emre, Karacaoğlan gibi bu toprakların ölümsüz ozanlarını konu alıyor. Ebru Ceylan’ın resimlerini Deniz Çakır, Birce Akalay, Sema Ergeç gibi isimler seslendiriyor.
‘BANA VERA DE’
gerilim romanına imza atan yazar Şenay Ordu, ‘Bana Vera De’ adını verdiği yeni kitabında okuyucuyu, farklı sosyal sınıftan iki kadının, bir trajedinin gölgesindeki sır ve heyecan yüklü dünyasına götürüyor. Londra’da bir apartman dairesine kapatılan Evin ile patronuna platonik olarak aşık olan sekreter Nesteren’in gerilim yüklü hikayesi soluksuz okunuyor. Özellikle psikolojik gerilim türünü sevenlere duyurulur.
SANATSEVERLER BURADAN BUYURSUN
İstanbul Sanat ve Antika Fuarı, 20- 23 Şubat tarihlerinde, İstanbul Kongre Merkezi’nde sanatseverlere kapılarını açacak. Fuarda, plastik ve görsel sanatlardan, antika objelere kadar birçok yetkin yapıttan oluşan koleksiyon seçkileri de yer alacak. Çok özel seçkileri görmek isteyen antika ve sanatseverler kaçırmasın.
KOZMİK DALGALAR SERGİSİ AÇILDI
The Empire Project ve Ambidexter Galeri ile iş birliği içinde gerçekleşen, küratörlüğünü Kerimcan Güleryüz’ün yaptığı ‘Kalostropik: Kozmik Dalgalar’ sergisi, 10 Mart’a kadar Beyoğlu Ambidexter’de görülebilir. Londra’da yaşayan ve çalışan ikili Ayşegül Turan ve Sinem Mucur tarafından yaratılan yeni eserlerin yer aldığı sergi “Işığın kırılması, tersine çevrilmesi ve değişik ışıklarda dolaşması yoluyla ortaya çıkan alanın kayıtlarıdır” şeklinde özetlenmiş.
BAĞIMSIZ YETENEKLERİN SANAT PROFESYONELLERİYLE BULUŞMA NOKTASI
Mamut Art Project’in 8. edisyonu 1-5 Nisan tarihleri arasında KüçükÇiftlik Park’ta gerçekleşecek. Bu yıl yaklaşık 1500 başvuru arasından seçilen 25 kadın, 20 erkek, toplam 45 sanatçının eseri sergilenecek. Mamut Art Project, Türkiye genelinde 8 yıldır kesintisiz olarak bağımsız yeteneklere sergi alanı sunmanın ötesinde, sanatçılarına sunduğu süresiz destekle, onları sektör profesyonelleriyle buluşturuyor. Akkök Holding ana sponsorluğundaki Mamut Art Project, bugüne kadar 367 umut vaat eden bağımsız yeteneği sanat profesyonelleriyle buluşturdu.
CRR’DE 3 CAZ KONSERİ
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Cemal Reşit Rey (CRR) Konser Salonu’nda 15-16 ve 17 Şubat’ta, caz severlere özel 3 konser gerçekleştirecek. Ünlü basçı Avishai Cohen Triosu 15 Şubat’ta, İtalyan şarkıcı ve söz yazarı Chiara Pancaldi 16 Şubat’ta, Vincent Peirani ise 17 Şubat’ta CRR’de konser verecek. Meraklılarına duyurulur!
'HER KADIN BAŞKA HAYALLER KURAR’
Buca Belediyesi’nin ev sahipliğinde, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla düzenlenen 3. Kadın Yönetmenler Festivali, 29 Şubat’ta başlıyor. 6 gün sürecek olan festival, 37 film gösterimi, 7 atölye ve 2 panelden oluşacak. 56 kadın yönetmenin 80 filmle başvurduğu festival, Buca Tarık Akan Gençlik Merkezi’nde izleyiciyle buluşacak. Festivalin teması ise ‘Her Kadın Başka Hayaller Kurar’.
HAFTANIN FİLMİ
ŞİMDİ BANA KAYBOLAN YILLARIMI VERSELER
Bu haftanın vizyonu hep aşk dolu. E ne de olsa filmler 14 Şubat’ta gösterime giriyor. Siz de aşkınızı sinemayla perçinlemek isterseniz ‘Yeni Baştan’ filmi iyi bir seçenek olacaktır; aşktan anlamak konusunda Fransızlar ile kim yarışabilir ki zaten!
Filmin orijinal adı ‘La Belle Époque’ Avrupa’da ama en çok da Fransa’da 1871’den I. Dünya Savaşı’nın başladığı 1914’e kadarki dönemi tanımlamak için kullanılan bir deyim. ‘Güzel çağ’ benzeri bir anlamı var. Filmin kendine seçtiği bu ad, konusuna da güzel vurgu yapıyor.
60 yaşlarındaki karikatürist Victor, günümüze bir türlü ayak uyduramayan yılgın bir adam. Karısı Marianne ise kocasına olan aşkını tüketmiş ama yaşlılığı bir türlü kabul edemediği için neredeyse delirmişçesine yaşam aşkına tutulmuş bir kadın. Bir gün Victor’un eline, kendi geçmişinde, istediği bir tarihe dönme şansı geçiyor.
Öyle çok teknolojik sanal gerçeklik zırvalarıyla ya da fantastik zaman yolculuklarıyla değil ama. Oyuncuların, set amirlerinin, ışıkçılar ve sesçilerin çalıştığı bir prodüksiyon şirketi sayesinde. Victor bu fırsatı hiç yaşanmamış bir şeyi gerçekleştirmek için değil de hayatının aşkıyla karşılaştığı günü yeniden yaşamak için kullanıyor. Yani kendi güzel çağına dönmek istiyor.
‘Yeni Baştan’, film içinde film tekniğini öyküsüne çok başarılı şekilde yerleştiriyor. Katıldığı bu oyunun ne kadar yapay olduğunun farkında olan Victor’un yaşadıklarına şahitlik ederken, oyunun yönetmeni ve başrol oyuncusunun arasındaki aşka da şahit olup bir nevi gerçek-bugün kıyası yapıyoruz.
‘Yeni Baştan’, hem duygusal hem de komik bir deneyim yaşatıyor izleyicilerine. Daniel Auteuil, Fanny Ardant ve Guillaume Canet gibi Fransız sinemasının en yetenekli bazı oyuncularını bir araya getiren ‘Yeni Baştan’, sevmeye, yaşlanmaya, kırılmaya ve iyileşip her şeye yeniden başlamaya dair şiir gibi bir film.