Gözde HatunoğluYılın en büyük sinema olayı Oscar Ödülleri bu gece

HABERİ PAYLAŞ

Yılın en büyük sinema olayı Oscar Ödülleri bu gece

Her yıl şubat ayının ilk haftası sinemaseverleri aynı tatlı telaş sarar: Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi Ödüleri, biraz daha kısa söylenişiyle Akademi Ödülleri, en yalın ve hepimizin bildiği adıyla da Oscar sahiplerini bu gece bulacak.

Üye sayısı 8500’e yaklaşan Akademi, uzun yıllardır adaylar ve ödüller belirlenirken çoğulculuğun gözetilmediği, ırkların, cinsiyetlerin, farklı yönelimlerin ve politik duruşların göz ardı edildiğine dair eleştiriliyor. Bu ayrımcılıkları içinde bulunduğumuz dijital çağda, habere daha hızlı ulaşabildiğimiz için daha da göze çarpıyor.

Haberin Devamı

2016’da, siyahi yönetmen Spike Lee’nin öncülüğünde başlayan #OscarsSoWhite (Oscar’lar Çok Beyaz) protestosu karşılığını buldu, sektörün önemli isimlerinin de desteğiyle Akademi üye sayısını hem çoğalttı hem de yaşlı, beyaz ve sadece erkeklerden oluşan üye profilini çeşitlendirme yoluna gitti.

Yılın en büyük sinema olayı Oscar Ödülleri bu gece

OSCAR ÖDÜLLERİ DEĞİŞEN ÇAĞA AYAK UYDURAMIYOR MU?

Peki, aradan geçen yıllar bir şeyleri değiştirdi mi? Değişen film izleme alışkanlıkları, dijital platformların stüdyo sistemini sarsmaya başlaması, dezavantajlı grupların seslerinin daha çok duyulması, 2020 yılının Oscar’ları için bir şey ifade edecek mi? Cevabını bu gece öğreneceğiz.

Bu yazıyı okumanızın üzerinden 24 saat geçmeden Oscar’lar sahiplerini bulacak. Adaylıklar arasında hiç şaşırtmayan, “Eee bu zaten banko aday ya da kazanan olur” dediğimiz isimler yine çok fazla. Ve yine gönlümüzden geçenlerin görmezden gelindiği, ayrımcılık yapıldığını düşündüğümüz isimler ve eserler de bolca var. Ancak her ne olursa olsun, Oscar yine de sinema sektörü adına en prestijli ödül olarak yerini koruyor.

‘PARASITE’ SÜRPRİZ YAPABİLECEK Mİ?’

Teknik dallarda yetkinliğimiz de bu dallara ilgimiz de çok değil. Onun için en çok ilgilendiğimiz ve merak ettiğimiz ana dallara göz atalım. En İyi Film ödülü ‘1917’, ‘The Irishman’, ‘Marriage Story’, ‘Parasite’, ‘Ford v Ferrari’, ‘Joker’, ‘Little Women’, ‘Jojo Rabbit’ ve ‘Once Upon a Time in Hollywood’ adaylarından birinin olacak .

Hem En İyi Film hem de En İyi Uluslararası Film dalında adaylık alan ve yılın en iyi filmlerinden biri olan Kore yapımı ‘Parasite’ adaylar arasında kazanmasını en çok dilediğim film. Ana akıma uzak olmasına rağmen çok sevilen ve Amerika’da dahi büyük bir gişe başarısı elde eden ‘Parasite’in ödüle uzanması zor olsa imkansız görünmüyor.

Haberin Devamı

Oscar öncesinde birçok ödül kazanan savaş filmi ‘1917’ de Oscar’a çok yakın duruyor. Adaylığını anlamlandıramadığım ‘Ford v Ferrari’, daha önce defalarca uyarlanmış ve haliyle orijinalliğini kaybetmiş ‘Little Women’, Hitler mizahıyla çok eleştirilen ‘Jojo Rabbit’, çok iyi bir film olan ama deyim yerindeyse Oscar kumaşına sahip olmayan ‘Marriage Story’ bana kalırsa törende pek şanslı olmayacak.

Kalıpları ters yüz eden anti-kahramanımız ‘Joker’ de yarışta aradan sıyrılabilecek filmlerden biri. Amerika’da çok sevilen ve Hollywood’un eski ihtişamına göz kırpan ‘Once Upon a Time in Hollywood’ da Oscar’ın Amerikan tarafını deyim yerindeyse çok güzel ‘kaşıdığı’ için ödüle yakın duruyor.

Haberin Devamı

PHOENIX VE ZELLWEGER’İN ÖDÜLLERİ CEPTE

Joker’de inanılmaz bir performans sergileyen ve yılın neredeyse tüm ödüllerini kucaklayan Joaquin Phoenix’in ödülü neredeyse cebinde gibi. Judy Garland’ı canlandırmadığı adeta Judy Garland’a dönüştüğü performansıyla Renée Zellweger’in ödülü de şimdiden kutlu olsun bence.

‘Marriage Story’deki performansı görücüye çıktığından beri Laura Dern’in En iyi Yardımcı Kadın Oyuncu dalındaki adaylığı tartışılmadı bile. En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu dalında ise zorlama adayların arasında Brad Pitt’in adı öne çıkıyor. Alırsa üzülmeyiz elbette ama keşke bu kadar beklemeyip çok daha iyi performanslarından biriyle çoktan hakkını verselerdi.

En İyi Orijinal Senaryo ödülü ‘Parasite’in ardındaki deha Bong Joon-ho’ya gitse ya da kalem üstadı Noah Baumbach ‘Marriage Story’ ile ödül kazanırsa çok seviniriz. Lakin bu yıl tam bir ‘American Sweetheart’ (Amerikan tatlışı) olmayı başaran Quentin Tarantino’nun bu dalda kazanma olasılığı yüksek gibi görünüyor.

Uyarlama senaryoda ‘The Irishman’ ile adeta döktüren Steven Zaillian yerine yılın en tartışmalı filmlerinden ‘Jojo Rabbit’e imza atan Taika Waititi yarışı önde götürüyor. En İyi Uluslararası Film, muhtemelen En İyi Film ödülünü kazanamayacak ‘Parasite’in olacak. Ama keşke kalıplar yıkılsa ve ‘Parasite’ En İyi Film ödülüne uzanınca Kuzey Makedonya yapımı ‘Honeyland’ de hak ettiği gibi En İyi Uluslararası Film ödülüne kavuşabilse…

TARANTINO OSCAR’A ÇOK YAKIN

En İyi Yönetmen dalındaki çekişme bu yıl büyük. Bong Joon-ho ‘Parasite’, Martin Scorsese de ‘The Irishman’ ile muazzam bir yönetmenlik başarısı sergiledi. Ancak ödül büyük ihtimalle ‘1917’ ile Sam Mendes’e ya da ‘Once Upon a Time in Hollywood’ ile Quentin Tarantino’ya gidecek. Yazıyı iyi olan kazansın dileğiyle ve bir küçük ricayla bitirmek istiyorum: Yazıda hiç bahsi geçmeyen çünkü Akademi tarafından tamamen görmezden gelinen ve hiç adaylık almayan ‘Uncut Gems’ filmini mutlaka izleyin. Ülkemizde gösterime girmedi ama Netflix’ten izlemek mümkün. “Oscar’lar her yıl illa çoook iyi bir filme büyük haksızlık yapar” klişesinin doğruluğunu anlamak için filmi izlemeniz yeterli olacaktır. İyi seyirler…

Sıradaki haber yükleniyor...
holder