Türkiye Rusya’dan S400 füze savunma sistemini almak üzere bütün hazırlıklarını tamamladı. Gerekli ödemenin bir bölümü yapıldı bile. Ruslar sistemi geciktirmeden kurabilmek için kolları sıvadı. Erken teslimat için söz verdiler. Büyük ihtimalle temmuz ayında füzelerin birinci kısmı Türkiye’nin belirlediği bir bölgeye kurulacak.
Ankara’nın niyeti ağırlıklı olarak diğer silah sistemlerinde olduğu gibi füze savunma alanında da NATO ülkeleriyle işbirliği yapmaktı. Patriot sistemlerini almak konusunda Amerika’ya teklif götürüldü. Ancak Washington, “Teknoloji transfer edemeyiz, erken teslimat zor, hatta Kongre satışı veto edebilir, bunu da garanti edemiyoruz” deyince Türkiye haklı olarak başka alternatiflere yöneldi.
Türkiye’nin Rus füze savunma sistemini tercih etmesi stratejik bir manevra değil teknik bir zorunluluktan kaynaklandı.
Her taraftan bu kadar çok tehdide maruz kalan bir ülkenin eli kolu bağlı oturması düşünülemez. Türkiye’nin S400 kararı bu nedenle doğrudur. Savunma Sanayii Başkanı (SSB) Prof. Dr. İsmail Demir CNN Türk’teki yayınımızda Türkiye’nin bu alanda da kendi teknolojilerini geliştirip milli bir füze sistemi yapmak istediğini söylemişti. Ancak nereden bakarsak bakalım en az 10-15 yıllık çalışma gerektiriyor.
Türkiye, Amerikan yönetiminin ve NATO’daki bazı çevrelerin kaygılarını giderebilmek için detaylı bir açıklama yayınladı. Bu sistem NATO’da bir güvenlik zaafiyeti yaratmayacak, NATO ağına entegre edilmeyecek ve Amerika açısından bir teknoloji kaçağına yol açmayacak. Ankara bütün bu saydıklarımı bir taahhüt olarak masaya koydu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan muhataplarına defalarca bu konuda söz verdi. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da gerek NATO Genel Sekreteri gerekse ABD Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı’na Türkiye’nin niyetini açıkladı.
ABD bütün bunlara rağmen Türkiye’yi sıkıştırmak ve kararından vazgeçirmek istiyor. Bunun için de Amerika’nın Düşmanlarına Dönük Yaptırımlar Yasası uygulanmak isteniyor.
Türkiye’ye söylenen şu; S400 füzesi alırsanız Patriot’u unutun, anlaşması yapılan F-35’leri de vermeyiz hatta diğer silahların alımı tehlikeye girer!
S400 anlaşmazlığı, Amerika ile Rahip Brunson’dan sonraki en sıcak konu olmaya aday. Suriye konusunda belli anlaşmazlıkların devam ettiği de düşünülecek olursa tek çıkış yolu Erdoğan- Trump diyaloğu gibi görünüyor. “Çözüm ihtimali var mı?” derseniz, evet ama çok zor.
CUMHURBAŞKANI İLE ÖZEL:
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile özel röportajımız bu akşam saat 21.00’de CNN Türk- Kanal D televizyonlarından ortaklaşa yayınlanacak. Erdoğan’a, Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Hande Fırat ile birlikte gündemin kritik konularında sorularımızı yönelteceğiz. Bu önemli programı kaçırmamanızı öneririm.